Hlavní obsah
Názory a úvahy

Haló, je na světě ještě něco nekontroverzního?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wikipedie

koláč

Už ani ten eskapismus k domácím pracím není nevinný a film Ratatouille musel produkovat sám ďábel, protože podsouvá dětem po celém světě sdělení o tom, jaké je potěšení umět vařit a jíst dobré jídlo.

Článek

Už ani ten eskapismus k domácím pracím není tak nevinný, jak by se mohlo zdát. Ostatně si to můžeme ukázat na postavě Josefa Maršálka, cukráře, porotce v pořadu Peče celá země. Od té doby, co se objevil v televizi, je pranýřován, jak jeho někdejší zaměstnavatelé, britská královská rodiny, v rozhovorech s Megan Markle. Jeho vystoupení v televizi dokonce vyvolává dohady o tom, že pořady, v nichž se vyskytuje, přispívají k nárůstu obezity u Čechů. Viděno touto logikou, animovaný film Ratatouille musel produkovat sám ďábel, protože podsouvá dětem po celém světě sdělení o tom, jaké je potěšení umět vařit a jíst dobré jídlo.

Pořady o vaření budou pořád. Lépe řečeno, obsah o vaření bude v médiích pořád, protože tematika vaření dávno vystoupila za hranice televize a vesele si existuje na internetu v podobě instagramových účtů a youtube videí.

Ovšem spravedlnost velí zmínit i spoustu článků a instagramových účtů o aktivním životním stylu. Není toho málo – od nutričních poradců přes lidi, kteří sdílí svoji hubnoucí cestu, až po fitka zveřejňující zábavná videjka. Kdo chce, ten si své najde. Například digitální kurz pilates.

Zkrátka a dobře, pokud Česká televize zruší vysílání Peče celá země, nastanou dvě věci: ti, kdo umí anglicky, si stáhnou epizody Great British Bake off (Uložto sice končí, ale vždycky je cesta, jak se k něčemu takovému dostat bez placení). Ostatní opráší recepty od maminek a babiček, případně budou sondovat u sousedek, co která a jak peče. No a pak se objeví někdo, kdo využije sociální sítě a zjistí, že nika vlídného, pohodového obsahu o pečení je neobsazená a usadí se v ní, čímž k sobě přitáhne ztracence hledající svého mesiáše.

A své followery neztratí, i kdyby na krásně dávala Česká televize reality show o hubnutí. Ostatně tu už dávala před lety Prima a je zajímavé si přečíst, jak reflektuje své působení v pořadu paní doktorka Cajthamlová.

Víte, co je významný faktorem ovlivňující negativně lidské zdraví? Stres, kterého máme všichni až dost. Ukrajinský David se pere s ruským Goliášem, Izraelci už zase nemají klid, po Němcích je pro změnu trápí Palestinci, na Ujgury v Číně se zapomnělo, tak tiše trpí. Klimatická krize je takový evergreen, že jsme si pomalu všichni zvykli, že to s námi jde z kopce. No a do toho moderní technologie, které se někdo bojí, někdo je z ní nadšen, ale hlavně nám plete hlavy.

Člověk nemůže skákat přes švihadlo celý den. Nemůže se ani informovat o aktuálním dění celý den. To bychom se z toho všichni zbláznili, což už se některým naneštěstí stalo. Co nám ještě zbývá? Vzít roha.

Eskapismus znamená touhu po alespoň částečném úniku od negativních aspektů v něčím životě. Aspoň na hodinku obden, když nejde změnit náš život od základů. Může mít různé odstíny. Stejně jako je příležitostný hráč, který hře vyhradí ve svém životě jen omezený čas, jsou na druhé straně ti, které za postavu ve hře téměř i dýchají a chytne je hysterický záchvat, pokud vytáhnete počítač ze zásuvky, zatímco paří. Někdo je nevěrný svému partnerovi. Někdo prostě peče.

Moci tak utéct. Schovat se před ostatními. Před tím neustálým bzučením toho, co smíš, nesmíš, měl bys, neměl bys. Sítě nesítě, hlas druhých lidí je roj, který překřikuje sám sebe.

Něco v nás hledá tu bytost nad námi všemi, která nám dá oficiální potvrzení, že máme povoleno žít. Že se snažíme a že máme povoleno se po hodinách dřiny taky chvíli bavit. Že máme právo být sami s sebou, pokud to aktivně vyvažujeme tím, že se snažíme být lidem okolo přínosem. Že prý náboženství do 21. století nepatří? Možná však paradoxně zažije obrodu. Náboženství nejsou jen regule a dogmata. Jen lži a manipulace. Náboženství je, na to nesmíme zapomínat, především útěcha. Proto je mnozí schopní manipulátoři zneužívají.

Je jen způsob, jak se bránit škodlivému vlivu Josefa Maršálka na národ. Založit sektu. Základem jejího učení by byla střídmost. Potrava by se jedla syrová, protože pečení a vaření je hřích. Jednalo by se o život v malé komuně někde stranou od ruchu velkoměst. Žádný přístup k televizi, natož tiktoku, zato velká dávka vlídného porozumění.

Pusťte se do toho, ale mě nerušte. Je sobota, čas na pravidelnou dávku Stardance.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz