Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hello Halloweene! Aneb jak se slaví kolem světa (2.část)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikmedia Commons

Ďábel se těšil, jak Jackovi oplatí ponížení z minulého Halloweenu. Naopak Jack usilovně přemýšlel, čím by nad ďáblem vyzrál tentokrát.

Článek

Proč na Svátek všech svatých rozsvěcujeme dýňové lucerny Jack-o-lantern

Kdysi dávno žil na irském venkově vykuk a pijan Jack. Jednou na Halloween to s pitím vážně přehnal a jeho duše začala opouštět jeho tělo. Kde se vzal, tu se vzal, zjevil se ďábel a chtěl nedobrého Jacka odnést do pekla.

To se Jackovi pochopitelně nelíbilo, tak ďábla uprosil, aby mu dovolil dát si ještě jeden drink. Jenže nemá na útratu. Co dělat? Jacka napadlo, že mocný ďábel by se mohl přeměnit na hrst mincí. Ďábel Jackův trik neprohlédl a v mince se proměnil.

Jack shrábl mince a dal si je do váčku. Uvězněný ďábel začal prosit a pak i hrozit. Nakonec se dohodli, že Jack ďábla pustí, když slíbí, že mu dá ještě rok volnosti.

Rok utekl jako voda a Jackova játra opět vypověděla službu. Ďábel se těšil, jak Jackovi oplatí ponížení z minulého Halloweenu. Naopak Jack usilovně přemýšlel, čím by nad ďáblem vyzrál tentokrát. Nakonec mu nabídl chutné jablko ze své jabloně.

Ďábel na ovoce nedosáhl, tak se Jack nabídl, že mu bude dělat žebřík. Ďábel mu tedy vylezl na ramena a z ramenou na strom.

Jakmile byl ďábel na stromě, vytáhl Jack z kapsy nůž a vyřezal do kmene kříž. Ďábel proto nemohl slézt ze stromu. Rozzuřený a zoufalý nabídl Jackovi dalších deset let, když ho pustí ze stromu.

Jack se radoval, že ho ďábel nechá na pokoji a zapíjel své vítězství tak často a mocně, až se o dalším Halloweenu upil k smrti. Teď už dočista. V nebi lstivého darmošlapa Jacka nechtěli a peklo od něj dalo ruce pryč. Zbývalo jediné: toulat se světem s několika žhavými uhlíky v dlani.

Jack si tedy aspoň vydlabal tuřín, aby měl uhlíky v čem nosit. Od té doby se na svátek všech svatých dlabaly nejprve tuříny, později začali američtí osadníci dlabat dýně, protože v Americe tuříny nerostou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz