Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hello Halloweene! aneb jak se slaví a vzpomíná kolem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wikipedie

Člen kmene Toraja obléká nebožtíka.

Ve Švýcarsku dostanete do obličeje vajíčkem a to ani nemusíte být vrcholový politik se sexy mozkem.

Článek

Švýcarsko

Znáte vrchol amerických komedií? Scény, kdy jedna postava trefí druhou do obličeje dortem? Tak ve Švýcarsku dostanete do obličeje leda vajíčkem a to ani nemusíte být vrcholový politik se sexy mozkem. Jen tu mouku a cukr už si musíte opatřit sami.

V Helvetii, zemi bank a neutrality, své mrtvé oslavují tím způsobem, že vezmou plato vajec a dělají všechno proto, aby se vejce zkazila. Nedávají je do lednice. Někdo je taky každý den nechá chvilku hřát v mikrovlnce. Cokoliv. Chceme pořádné smradlavé pukavce, žádné čerstvé fajnovky.

V den D, 31. října, vezmou svou voňavou munici a vydají se do ulic. Běda tomu, koho potkají. Ani čokoláda ho nevykoupí.

Sulawesi

Každé tři roky se na indonéském ostrově Sulawesi slaví srpnový svátek Ma’Nene’(očištění mrtvých). Členové kmene Toraja při něm exhumují své mrtvé. Těla nechají vysušit na sluníčku, aby je pak oblékli do nové oděvu a uložili do nové rakve. Pratetička musí vypadat k světu, tomu našemu i tomu záhrobnímu. A protože to pratetičce tak sluší, tak se s ní na památku také vyfotím.

Místní těla svých nebožtíků před uložením do země mumifikují, takže nepodléhají rozkladu tak rychle jako „naši“ zemřelí. Jiný kraj, jiný mrtvý. Zesnulí Torajanci se vrací ze záhrobí, kterému se říká Puya.

Mimochodem i „průměrný“ pohřeb je u Torajanů pořádnou oslavou, na kterou leckdy padnou celoživotní úspory. Není ojedinělé, že nebožtík čeká třeba i celé měsíce, dokud rodina na jeho pohřeb nenašetří dost peněz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz