Hlavní obsah
Názory a úvahy

Polštější než papež a nestydí se to přiznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: via AI creator Nightcafé

lední medvěd na kře

Východoevropští kněží varují své ovečky, aby se nenechali zmást slovy jejich vlastního nadřízeného sídlícího ve Vatikánu.

Článek

Papež František byl v autobiografickém snímku zachycen, jak se vyslovuje proto, aby homosexuálové měli právo žít v registrovaném partnerství. V kontextu České republiky se mi to zdá málo, protože této mety jsme už dosáhli. V kontextu zbytku světa a vzhledem k tomu, že to řekla přímo hlava samotné katolické církve, jde o historický okamžik.

Kardinál Duka vyslovil tezi, že má papežův výrok spojitost s nadcházejícími americkými volbami. Jde o duel republikána Trumpa s Joem Bidenem kandidujícího za demokraty.

Nejpočetnější skupinou obyvatel hlásící se v Americe k náboženskému vyznání jsou nyní katolíci, posíleni především katolíky s hispánským původem. Tento trend začal zhruba kolem roku 2012, kdy katolíci sesadili do té doby dominantní protestanty. Teď to ovšem začíná být zajímavé.

Obecně z průzkumů vyplývá, že bělošští křesťané mají tendence volit republikány, kdežto hispánští katolíci preferují demokraty. Je to právě demokratická strana, která v USA prosazuje práva pro gaye a vůbec celou LGBT+ komunitu.

Minulé prezidentské volby v Americe byly do jisté míry ovlivněné. Je otázkou, nakolik byly ovlivněné Ruskem. Každopádně obyvatelstvo Spojených států čelí tlaku dezinformací, jejímž účelem je odradit voliče demokratů od poutě k volebním urnám.

Faktem je, že autorem dokumentárního filmu o současném nástupci Petrovu je rusko-americký režisér Jevgenij Afinejevský.

Řekněme, že je to pokus východu ovlivnit výsledek prezidentských voleb. V tom případě je to buď komplikovaný pokus o aplikování reverzní psychologie v praxi, který má za cíl zmobilizovat ultrakonzervativní republikány ve stylu: „Podívejte, už ani ten papež nedokáže udržet ve světě pořádek, dělejte s tím něco vy.“

Nebo se Rusko snaží posílit morálku LGBT komunity a těch, kteří ji podporují, byť nejsou členy. Ale tato možnost je asi tak pravděpodobná, jako že chovná drůbež začne snášet drahé kovy.

Samozřejmě že nejen Duka, ale i polští kněží a politici si klepou na čelíčko, co to jen ten římský pontifex povídá. Před očima se nám tak začíná odvíjet tragikomická fraška, kdy východoevropští kněží varují své ovečky, aby se nenechali zmást slovy jejich vlastního nadřízeného sídlícího ve Vatikánu, protože slova, která vyslovil, byla podle nich adresována lidem ve Spojených státech, přestože jako hlava římsko-katolické církve přeci zastupuje všechny katolíky na světě.

Ovšem chápete, že v době, kdy lidé potřebují víru, protože se modlí za své blízké hospitalizované v nemocnici. Protože se jim pod rukama rozpadá rozjetý byznys, nebo přišli o práci a neví, jak splatí hypotéku a jestli budou mít na dárky pod stromeček. Protože se bojí o své zdraví. V této době, kdy má víra poskytovat útěchu, si biskupové a kardinálové vezmou do hlavy, že je nejlepší chvíle, proto zpochybňovat autoritu papeže, který si dovolil říci jen to, že každý má právo žít v rodině? Chápete to? Já ne a odmítám to.

(Tato Medvědomost vznikla v říjnu 2020.)

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz