Hlavní obsah
Věda

Sendvič ve vesmíru a alergie na měsíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay (uživatel WikiImages)

Kdo z vás ale ví, že na palubě Apolla 11 byl i kus dřeva z letounu bratří Wrightových?

Článek

Prvním člověkem, který se podíval do vesmíru byl Sovět Jurij Gagarin, jeho let trval 108 minut a proběhl 12. dubna 1961.

V roce 2011 si astronaut Andrew Feustel s sebou vzal devatenácti centimetrovou postavičku Krtečka z českým dětem známého animovaného televizního pořadu. O dva roky dříve si s sebou Feustel vzal Nerudovy Písně kosmické. Pokaždé ho inspiruje jeho manželka, která pochází z Čech.

Jaké další suvenýry si s sebou na vesmírné mise brali kosmonauti?

Krteček nebyl jedinou hračkou, která se vydala do neznáma a ještě dál. V roce 2008 si do vesmíru zaletěl i fiktivní astronaut Buzz Lightyear, postava z filmu Příběh hraček. Přibalila si ho do letounu posádka STS-124 spolu s náhradním dresem připravený před významným utkáním v Super Bowl hráče New York Giants.

Apollo 11, přistání na měsíci je legendární samo o sobě. K tomu přidejte Armstrongův slavný výrok či konspirační teorie, že se přistání na měsíci nikdy neodehrálo. Kdo z vás ale ví, že na palubě Apolla 11 byl i kus dřeva z letounu bratří Wrightových? I NASA ví, že jsou v jistých ohledech trpaslíky na ramenou obrů. Jsme tam, kde jsme díky našim předkům, takže je na místě vzdát jim hold.

V roce 1985 se do vesmíru podívaly dokonce i ostatky dinosaura druhu Maiasaurus peeblesorum nebo půda z baseballového hřiště (ta až v roce 2008).

Ale tou metaforickou třešničkou na dortu je sendvič.

Když se připravuje mezihvězdní výprava, připravuje se pro astronauty i zásoba speciální výživy. První vesmírný proviant byly kostičky, které se vešly akorát do pusy, a strava polokapalná a v prášku. V období letů Gemini se astro-gastrokultura posunula a k dispozici byly dobroty jako pečené kuře a krevetový koktejl.

Přesto se jeden z vesmírných kovbojů odvážil velkého rebelského činu – propašoval na palubu vesmírného letounu sendvič s hovězím masem.

Letu Gemini III – březen 1965 – se zúčastnil pilot John Young, který si sebou ke hvězdám vzal přízemní suvenýr. Sendvič s hovězím masem v žitném chlebu. Asi po dvou hodinách letu si kontraband rozbalil a zakousl se do něj. Nejdřív se však o chléb rozdělil s kolegou Grissomem.

Nutno podotknout, že ač byl sendvič zřejmě chutný, představoval na palubě Gemini III bezpečnostní riziko. Pečivo drobí a drobky se mohou dostat do mezer a skulin v technice a napáchat nedozírné škody. Naštěstí vše dobře dopadlo a žádný drobek se nezatoulal, kam neměl.

Věděli jste také, že můžete mít alergii na měsíc? Tedy na měsíční prach?

V roce 1972 to zjistil astronaut Harrison Schmitt i zbytek posádky Apollo 17. Potom, co se prošli po povrchu měsíce, je trápilo kýchání, ucpaný nos a podobné potíže. Někoho tato „měsíční rýma“ opustila až po dvanácti dnech.

Zkoumání vzorků prachu stále trvá, ale už dnes vědci ví, že prach z měsíce poškozuje plíce, pokud bychom ho dýchali dlouho a často.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz