Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Vyjdou kvóty z módy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mirabel Starling

Český lid věrný své nátuře reaguje nakvašeně a bručí, co si to ta vrchnost zase vymyslela. Když se však uklidníme, zjistíme, že úředničina dokáže znechutit i koncept, který zdravý rozum zná a uznává.

Článek

Jednou za čas se blízký západ ozve s návrhem, že budou zavedeny kvóty na počet žen ve firmách, parlamentu a podobně. Český lid věrný své nátuře reaguje nakvašeně a bručí, co si to ta vrchnost zase vymyslela. To je takový náš prvotní instinkt. Když se však vnitřní ještěrka vyřádí a ke slovu se dostane i opice s člověkem, zjistíme, že kvóty jsou vlastně jen příkladem toho, že úředničina dokáže znechutit i koncept, který zdravý rozum zná a uznává.

Víc hlav víc ví, obzvlášť když se každá z hlav dokáže na překážku podívat z jiného úhlu pohledu. I nevidomí osahávající slona mají k eventuálnímu poskládání skutečné podoby tlustokožce blíže, pokud každý stojí u jiné části těla, než když všichni hladí jen chobot nebo nohu.

V reálu nikdo nemůže po firmách chtít, aby skočily po první bábě, která jde po ulici před sídlem společnosti. Pořád bude existovat ona záležitost zvaná přijímací řízení. A pokud nemá firma srovnáno, koho hledají a co má umět, pak je to její problém. Zkušební doba a možnost propustit zaměstnance jsou další pojistky proti tomu, aby na určitém pracovním místě nezkejsnul někdo, kdo tam nepatří.

Rozdělením na muže a ženy rozmanitost teprve začíná. Kuchařka nenahradí ani chirurgyni ani jeřábnici, i kdyby se všechny tři na hlavu postavily. Každá z dam ovládá jiné dovednosti, což je nezpochybnitelný fakt, který se zdráhám napsat, protože by to mělo být považováno v zemi s povinnou základní školní docházkou za samozřejmost, ale když žijeme v době, kdy i přesto, že máme tolik vědomostí na dosah ruky, je možné nevědět nic o tom, jak funguje příliv a odliv, pak sichr je sichr.

Kde nic není – tedy není dostatek kvalifikovaných pracovních sil ani siláků – ani Evropská unie nebere. Když je totiž v celém odvětví jen pár žen, firmy si je rychlostí blesku rozeberou a zbytek ostrouhá, kvóty nekvóty.

Pokud máte stále jisté pochybnosti, tak se nebojte, že kvóty okamžitě způsobí, že se zvedne zaměstnanost dam, zato pánové budou od této chvíle v houfech na pracáku. Někde se totiž nedostane ani na dámy ani na pány, to je teprve pořádná rovnost pohlaví.

Některé instituce dokážou prostě nemožné: i s dostatkem financí na zaměstnání nového člověka a s vědomím, že v celém oboru se kdykoliv uživí další tucet aspoň průměrných pracovníků, protože současní zaměstnanci mají nakročeno do důchodu a o mladou krev je nouze, dokonce i poté, co se na konkurz několik dobrých duší přihlásí, nenajmou nikoho. NIKOHO. Není nad starou dobrou nekompetenci a hloupost.

(Tuto i další Medvědomosti do ouška si poslechněte na Spotify nebo na ceskepodcasty.cz. Nové Medvědomosti naleznete na https://medvedomosti.blog/)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz