Hlavní obsah
Cestování

Bavorsko není jen Oktoberfest. Obce slaví svátek Kirchweih, lidé zpívají a tančí na pivních lavicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Původně svátky vysvěcení kostelů se dnes slaví nejen po celém Německu jako svátky hojnosti a sklizně. Trvají několik dní, popíjí se tupláky piva, pojídají se místní speciality a tančí se na lidovky nebo světové hity. Zažijte oslavy Kirchweih.

Článek

Oslavy Kirchweih (někde pod názvem Kärwa, Kirwa nebo Kirta a mnoho dalších) se pojí především s Německem, ale slaví se také ve Švýcarsku, Rakousku, Francii, ale třeba i ve vybraných regionech Rumunska, Chorvatska nebo dokonce Brazílie.

Původně se jednalo o výroční svátky vysvěcení místního kostela a pro mnoho obcí se jednalo a dodnes jedná o nejvýznamnější svátek v roce! Nyní se slaví v různých regionech v různé dny, zpravidla od jara do podzimu. Obecným církevním dnem je třetí říjnová neděle. Já se zaměřím na oslavy a jejich průběh v Bavorsku, konkrétně v Norimberku, kde jsem tyto oslavy několikrát navštívil.

V dnešní době je oslava pojatá spíše jako pohanská oslava plodnosti, hojnosti a sklizně než jako církevní jarmark. V každé obci, ale i v každé čtvrti větších měst se pořadatelé snaží, aby byl jejich termín unikátní, zejména v rámci sousedících obcí nebo čtvrtí, aby se každý týden oslavy konaly někde jinde. Akce začíná zpravidla ve čtvrtek a končí v pondělí. Pomyslným vyvrcholením je mnichovský říjnový Oktoberfest, ačkoliv jeho tradice vznikla úplně jinak.

Účastnil jsem se letos v Norimberku ve čtvrti Kleinreuth hinter der Veste. Začínalo se taktéž ve čtvrtek 9.5., končilo v pondělí 13.5. a my jsme s přáteli akci navštívili v pátek. Vstup na akci je zdarma.

Průběh nejen zdejšího Kirchweihu připomíná zmenšený Oktoberfest. Přijdete kolem osmé deváté večerní na určený venkovní plac, kde stojí obrovský otevřený pivní stan s podiem a mnoha pivními stoly a lavicemi. Před stanem ještě zpravidla najdete pouť s pár atrakcemi a stánky, které nabízí obdobné pochutinky jako u nás - perníková srdce, sladké pendreky a špalky a další pouťové sladkosti. A také zde většinou stává Kirchweihbaum - pentlemi ozdobený strom ve stylu naší májky.

Usednete na pivní lavice, rozhlédnete se po okolních stolech a prakticky všude vidíte stát pouze tupláky (litr piva ve sklenici). K jídlu si můžete objednávat místní speciality, jako Bratwurst, Currywurst, grilovaná kuřata nebo masíčko se zelím a místními bramborovými mazlavými knedlíky ve tvaru jedné dvou obřích koulí.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Vepřová pečínka s bratwursty, bramborovým knedlíkem, zelím a křenem

Na pódiu vyhrává rozličná hudba. Střídají se bloky bavorských lidovek (které často připomínají ty české) s rockovými a popovými remaky známých světových hitů. Když už doba pokročí a nějaký ten tuplák už má každý v sobě, začíná se tančit. Nejdříve se nechají strhnout lidé u podia a taneční vlna postupně putuje směrem do odlehlejších koutů stanu. Přítomni jsou všichni - mladí, staří, rodiny s dětmi - a téměř všichni se zvednou a protancují zbytek večera až do nočních hodin - stan se po desáté večer uzavře a uvnitř se jede vesele dál.

Mnoho lidí, a to často i mladých, chodí na tyto akce v místních krojích - chlapci a muži mají Lederhosen a dívky a ženy Dirndl, což akci dodává další netradiční rozměr a zážitek.

Foto: Pixabay.com

Dívky v Dirndlu s tupláky piva v ruce. Jak se vám líbí, pánové?

Co mě naprosto fascinuje a nejde o žádné vandalství, ale místní zvyk, který dodržují všichni, je tanec na pivních lavicích. A ti nejodvážnější si vylezou až na pivní stůl. Ve finále oslav tak celý stan stojí na lavicích a na stolech a zpívá společně s kapelou buď místní lidové odrhovačky a ano, dojde i na jódlování, nebo nějaký světový šlágr. A věřte nebo ne (já tomu také nevěřil) - nenašel se ze stovek hostů ani jeden, který by spadl nebo pod kým by lavice nebo stůl ruply.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

A všichni vzhůru na lavice a tančit

Musím za sebe dodat, že atmosféra těchto oslav je opravdu úžasná a jedinečná. Je na nich znát, že se sejde hlavně místní komunita účastníků, kteří se všichni z obce nebo čtvrti znají, zdraví se a usmívají se na sebe a všechny sváry jsou minimálně pro tento večer zapomenuty. Pokud byste tedy chtěli zažít atmosféru Oktoberfestu, ale vadí vám velké množství lidí, zkuste některý z lokálních Kirchweihů.

Anketa

Zúčastnili jste se někdy oslav Kirchweih?
Ano, v Bavorsku
58,3 %
Ano, mimo Bavorsko
4,2 %
Ne, ale mám to v plánu
16,7 %
Ne a nemám to v plánu
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě autorovy vlastní opakované zkušenosti s pomocí následujících zdrojů:

https://de.wikipedia.org/wiki/Kirchweih

https://www.onetz.de/sites/default/files/flipbook/insert/2340489/bavarian_times_mai_klein_S34.pdf

https://www.tegernsee.com/en/kirchweih-tegernsee

https://www.langenzenn.de/freizeit-tourismus/maerkte-feste-veranstaltungen/kirchweih

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz