Hlavní obsah
Cestování

Božská Provence láká na historii, přírodní i kulturní divy, azurové pobřeží a skvělé jídlo i víno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Vesnice Rousillon v oblasti pohoří Luberon proslula bohatými nalezišti červeného okru

Každý by měl alespoň jednou za život navštívit jihofrancouzskou Provence. Region nabízí mnoho jak přírodních krás - zvlněnou krajinu posetou vinicemi a levandulovými poli či hluboké kaňony, tak množství starobylých vesnic, měst a kulturních památek.

Článek

Region Provensálska (Provence) se nachází na jihovýchodě Francie a je součástí administrativního celku Provensálsko-Alpy-Azurové pobřeží. Jedná se o jeden z turisticky nejatraktivnějších regionů nejen ve Francii, ale společně třeba s italským Toskánskem i v celé Evropě. Na poměrně malé rozloze tu naleznete opravdu bohaté a široké spektrum přírodních krás, včetně mořského pobřeží, hlubokých krasových kaňonů, levandulových polí nebo vinic ve zvlněné provensálské krajině. Na každém kousku země narazíte také na starořímské památky, zachovalé historické vesnice a města s podmanivou atmosférou i na pulzující velkoměsta jako je Marseille nebo Cannes.

Do Provence jsme se vydali vlastním autem. Nevolili jsme náročný jednodenní přejezd, ale přespali jsme cestou tam i zpět u kamarádky v Ženevě a rozšířili si tak cestovatelské zážitky i o tuto švýcarskou perlu na břehu rozlehlého jezera se světoznámým vodotryskem a bohužel již zaniklým autosalonem.

Anketa

Byli jste již v Provence?
Ano, několikrát
41,9 %
Ano, jednou
38,1 %
Ne, ale chystám se
13,7 %
Ne a nechystám se
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 291 čtenářů.

Po příjezdu do oblasti jsme se na celou dobu pobytu ubytovali na jednom místě a volili jsme metodu paprskovitého každodenního vyjíždění do cílových oblastí. Zvolili jsme krásné menší městečko Lambesc, které pro nás polohou představovalo ideální střed pro naše výlety. Zde jsme se ubytovali v soukromí u postaršího francouzského páru v krásné provensálské vilce s bazénem a každé ráno si užívali poctivé domácí snídaně paní majitelky. Pokud má člověk v místě více času a chtěl by pokrýt cestováním větší oblast, doporučuji se každé dva až tři dny přesouvat a ubytování střídat.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Městečko Lambesc uniká davům turistů, přesto má co nabídnout

Každý den jsme během předem připraveného itineráře podnikli celodenní výlet na následující místa, která bych vám chtěl vřele doporučit. Jedná se o místa notoricky známá, ale i o méně turisticky navštěvované lokality.

Luberonské vesnice

Na severu Provence, východně od města Avignon, leží pohoří Luberon. Zde zažijete pravou provensálskou atmosféru - zvlněná krajina posetá vinicemi, malebnými vesničkami a levandulí. Luberonské vesnice, tyčící se často na kopcích nad krajinou, patří k těm nejkrásnějším a leží zde i Gordes, oficiálně nejkrásnější vesnice celého Provensálska (a dost možná i celé Francie). Navštívili jsme cestou také Lourmarin, Rousillon (viz úvodní foto), Bonnieux a Lacoste. Každá z vesnic je trochu jiná, takže vás nenudí jich navštívit více. Každá z nich má nádherná centra s malými křivolakými uličkami s okny vyzdobenými květinami, v každé obdivujete nádherné historické kostely či katedrály. Stihnete je navštívit za jeden den včetně kláštera Sénanque.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Gordes - nejkrásnější vesnice Provensálska

Klášter Sénanque

Pár kilometrů na sever od vesnice Gordes na vás čeká proslulý cisterciácký klášter Sénanque z počátku 12. století, který se podařilo až do dnešních dní zachovat v podstatě nepoškozený. Pokud k němu dorazíte přes léto, uvítá vás před ním krásně kvetoucí levandulové pole. K zakoupení je zde mnoho místních nejen levandulových produktů, které zde pěstují a vyrábí klášterní mniši.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Klášter Sénanque s bohužel již odkvetlým levandulovým políčkem

Aix-en-Provence

Centrem Provence je přístavní město Marseille, ale nepsaným středem více do hlubin regionu je město Aix-en-Provence. Jedná se o krásné historické a univerzitní město velikosti většího Liberce s poměrně velkým centrem, kde se snadno a rádi ztratíte v malebných uličkách. Procházkou přes četná náměstíčka, zdobená originálními kašnami, se dostanete až k dominantě města, katedrále Saint-Sauveur. Na výlet sem nám stačilo půl dne.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Katedrála Saint-Sauveur v centru města Aix-en-Provence

Kaňon řeky Verdon

Verdonský kaňon ve východní části Provence je jeden z nejúžasnějších přírodních výtvorů jižní Francie. Jedná se taktéž o nejhlubší a nejširší kaňon v celé Evropě. Říčka Verdon zde vyhloubila na délce přes 20 km nádhernou scenérii vápencových skal, která dosahuje hloubek až 700 metrů. Jednodenní výlet doporučuji zahájit u přilehlého jezera Lac de Sainte-Croix a poté si vybrat některou z tras kaňonem. Jen doporučuji nepřecenit síly - cesta je velmi náročná, stále nahoru a dolu, a pokud byste byli vyčerpáni jako my, není z ní úniku - až na konci nebo zpět na začátku vstupu do kaňonu. Musím přiznat, že zejména v horku, které ten den panovalo, jsme si tu sáhli na dno. Ale odměnou nám byl nádherný výhled do nejširší části kaňonu, který nemá skutečně v Evropě obdoby. Výlet se dá zvládnout za jeden den, ale je to trochu ve chvatu.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Pohled do nejširší části Verdonského kaňonu

Saint-Tropez, městečko Četníků a okázalosti

Z Lambescu, kde jsme byli ubytování, nám trvala cesta do tohoto známého přímořského letoviska skoro dvě hodiny. Ale už cesta byla cíl, kdy projíždíte a kocháte se různorodou krajinou. Atmosféra celého pobytu byla zcela jiná než ve zbytku Provensálska - zde na nás dýchal všudypřítomný luxus v podobě jachet, lidí oblečených v drahých značkách a přemrštěných cen za vše. V centru se člověk neubrání zvoláním „Tohle je přesně jako z Četníků“. Filmová série zde má své vlastní muzeum společně s ikonou francouzského herectví Brigitte Bardot, která vísku proslavila a ve kterém najdete popisky také v češtině - jak je známo, u nás jsou tyto filmy s fenomenálním Louisem-de-Funésem slavnější než ve Francii. Nad centrem se nachází krásná středověká citadella s širokým výhledem do okolí na jadranské zálivy a azurové pobřeží a jeho letoviska. Zde jsme využili také možnost koupání v moři na jih od letoviska. Moře bylo krásné a čisté, ale horizont nebyl přes množství jachet téměř vidět a arogance zaměstnanců místních služeb byla velmi zřetelná - nebyli jsme dost nóbl.

Mimochodem s domluvou to nejen zde, ale v celé Francii máte také složitější - jakmile promluvíte anglicky, hned máte o něco méně respektu a pokud mluvíte lámanou francouzštinou, nikdo se nenamáhá s vámi konverzovat a všichni přepnou do angličtiny.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Slavná promenáda v Saint-Tropez

Oblast Camarque

Do této části jižní Francie jsme cestovali asi hodinku a půl. Nížinná oblast v deltě řeky Rhóny je známa pro svůj chov bílých koní a černých býků (na jednom z nich jsme si báječně pochutnali). Camarque je také domovem četných druhů ptactva včetně plameňáků a nachází se zde rozlehlý a krásný ornitologický park, který rozhodně stojí za návštěvu. U moře leží městečko Saintes-Maries-de-la-Mer, v jehož katedrále se skrývá světoznámá soška černé Madonny. Zde jsme opět využili mořské pobřeží k daleko lepšímu vykoupání než v Saint-Tropez. Po cestě jsme navštívili také historické město Aigues-Mortes, jehož centrum je obehnáno zachovalými impozantními hradbami. A po cestě také můžete spatřit četné mořské solné doly.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Centrum městečka Aigues-Mortes se solnými haldami v pozadí

Avignon a Pont du Gard

Hlouběji do vnitrozemí se na řece Rhóně rozkládá historické papežské město Avignon s téměř sto tisíci obyvateli. V samém centru města stojí obdivuhodná katedrála Notre-Dame-des-Doms a hned vedle ní impozantní budova Papežského paláce. Kousíček od centra na řece Rhóně se nachází slavný „pobouraný“ Avignonský most, jehož pilíře končí v půlce řeky. Byl několikrát poničen povodněmi a již nedostavěn. Půl hodinky jízdy a dostanete se k jedné z nejznámějších památek celé Francie - římskému zachovanému akvaduktu Pont du Gard pod ochranou UNESCO. Teprve při osobní přítomnosti člověk pocítí impozantnost této stavby, bohužel obklopen přemírou ostatních návštěvníků. V horkém dni bylo příjemným bonusem se vykoupat v říčce Gardon, přes kterou se starobylý akvadukt klene.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Katedrála a Papežský palác v centru Avignonu

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Římský akvadukt Pont du Gard

Zoo La Barben a vlaky TGV

V dosahu pár kilometrů od našeho ubytování jsme navštívili také krásnou místní zoologickou zahradu umístěnou na skalách La Barben. A jelikož jsme zjistili, že hlavní koridor vlaků TGV z Lyonu do Marseille máme pěšky 20 minut, vydali jsme se jedno dopoledne „číhat“ na tyto rychlovlaky do místa dlouhé rovinky na pěší most přes koleje a během půl hodinky jich pod námi prosvištělo obrovskou rychlostí asi šest.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

V Barbenské zoo najdete také krále zvířat lva

V Provensálsku jsme strávili čistého času osm nocí, a i za tak poměrně krátkou dobu jsme toho stihli projet poměrně hodně. Obecně se doporučuje věnovat tomuto nádhernému evropskému koutu alespoň 14 dní. A já pevně věřím, že se do Provence ještě někdy vrátíme a navštívíme zde další krásná ať už přírodní nebo kulturní místa. A také popijeme místních vín, kterými je oblast vyhlášená. Už za pár Euro si koupíte v místních obchodech velmi kvalitní vína - my jsme degustovali hlavně silná zemitá červená.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Na každý den jedna lahvinka pro dvě osoby a ráno s čistou hlavou na výlet

Článek byl sepsán na základě vlastního prožitku autora s dopomocí Mapy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Saint Tropez

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz