Článek
Málokdo v naší zemi si nejspíš umí představit Vánoce bez bramborového salátu a bereme jej na našich štědrovečerních stolech jako zažitou samozřejmost. Tento salát ale u nás zdomácněl poměrně nedávno až ve 20. letech 20. století. V podobě s majonézou, jak jej známe dneska, je v českých zemích ještě daleko mladší. Majonéza byla dříve luxusní záležitostí pouze pro elity a mezi obyčejný lid pronikla až po druhé světové válce.
Prapůvod salátu z brambor a z jaké země pochází, není zcela přesně zmapován. Často se uvádí jeho rakousko-uherské kořeny, nejčastěji se ale gastronomičtí odborníci přiklánějí k Rusku jako zemi původu. Zde měl údajně bramborový salát poprvé připravovat kuchař s francouzskými kořeny Lucien Oliver pro hosty moskevského hotelu Hermitage v polovině 19. století. Jednalo se o gastronomickou lahůdku pro zdejší buržoazii, v receptu nechyběly vařené brambory, vejce, okurky a majonéza. Salát se podával s vybranými delikatesami jako kaviár, račí nebo křepelčí maso. Nyní jej Rusové konzumují hlavně na Nový rok.
Ve 20. století pronikl do celé Evropy a následně i do celého světa. A ruský původ bude nejspíš ten správný, jelikož po světě se bramborový salát prodává právě s přízviskem ruský. V loňském roce jsem na něj pod tímto názvem nečekaně narazil také na portugalském ostrově Madeira. Byl vyroben prakticky ze stejných surovin jako ten náš a podobně i chutnal. Jediným výrazným rozdílem byly přidané černé olivy a věřte nebo ne, chuťově mi tam seděly (ačkoliv ne natolik, že bych je natrvalo začal přidávat i doma). Jiný kraj, jiný mrav, a tak třeba v Německu nebo ve Francii jedí salát v teplé úpravě a Francouzi si jej ještě vylepšují hovězím masem. V Karibiku vám do něj přihodí arašídy, Italové přidají česnek, Skoti a Irové přisypou uzenou papriku a třeba Argentina si pochutná i na kopru a zelených olivách.
První zmínka o bramborovém salátu u nás spadá do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, receptura byla ale značně odlišná a tato naše slovutná kuchařka dokonce doporučovala přimíchávat k bramborům všelijaké zbytky od stolu z nedojedených jídel. Někdo přihodil zbylé vepřové maso, někdo rybu, jiný uzené apod. Na štědrovečerní stůl podávaný k rybě se dostal bramborový salát až roku 1924 v kuchařce Marie Janků Sandtnerové, která jej dělala bez majonézy zalitý hovězím vývarem, olejem a octem. Mohly se jej dovolit připravovat i chudší rodiny a získával si stále větší a větší oblibu.
Rozšířil se do všech koutů naší země, receptura tohoto salátu se stala postupem času snad nejpestřejší z našich jídel a existují u nás stovky variant. Každá rodina má tu svoji jedinečnou a zaručenou, na kterou nedá dopustit. Někdo jede na jablka, někdo na vejce, někdo na uzeninu, někdo na celer, dokonce i kukuřici. Já používám skoro sto let starý recept po prabábě z mamčiny strany a musím bez falešné skromnosti říci, že si jej často jiní strávníci chválí a dokonce se i přiznají, že jim chutná více než ten jejich rodinný.
Pokud byste nebyli spokojeni se svým receptem nebo teprve hledali ten váš správný, nechte se tedy inspirovat následujími surovinami. Postup snad ani uvádět nemusím, ten všichni znají a kdo náhodou ne, přeptá se maminky nebo babičky.
Bramborový salát podle prabáby Boženky
Suroviny:
3 kg brambor, varný typ A
5 kusů mrkve střední velikost
3 kusy cibule střední
250 gramů měkkého salámu (Junior, jemný, točený)
4 kusy vejce vařená na tvrdo
8 kusů větších nakládaných okurek
1 kus velká plechovka sterilovaného hrášku
350 gramů plnotučné majonézy
8 lžic octa
8 čajových lžiček obyčejné plnotučné hořčice
sůl, pepř
Jak jsem zmiňoval, diskutují se mezi Čechy kromě použití brambor snad všechny suroviny, ale asi nejčastěji lidé zpochybňují cibuli. Já ji dávám čerstvou, nespařenou horkou vodou a salát mi s ní vydrží v pohodě i pět dní a nezkazí se. Ale to se mi stalo jen jednou jedinkrát, že jsme jej doma jedli i pátý den. Jinak totiž zmizí v našich útrobách vždy mnohem rychleji.
Přeji vám k Vánocům kromě zdraví a pohody také dobrou chuť, ať už dáváte do bramborového salátu cokoliv. Hlavně že vám šmakuje!
Anketa
Sepsáno s dopomocí zdrojů:
https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-cesky-bramborovy-salat-jedi-lide-skoro-na-celem-svete-40215150
https://www.apetitonline.cz/jak-na/jak-chutnal-bramborovy-salat-v-roce-1924-majoneza-byla-pro-burzoazii-sandtnerka-ji-chytre
https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/bramborovy-salat-zahada
https://www.toprecepty.cz/clanky/1048-driv-se-jedl-teply-a-s-ancovickami-historie-bramboroveho-salatu-je-jen-pro-silne-zaludky/