Hlavní obsah
Lidé a společnost

Britská princezna Kate, její životní cesta až do královské rodiny a aktuální boj s rakovinou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ricky Wilson / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Manželka následníka britského trůnu prince Williama aktuálně svádí boj s rakovinou, podstupuje intenzivní léčbu a stáhla se z očí veřejnosti. Jaká byla její cesta na vrchol královské rodiny a bude se moci vrátit ke svým povinnostem?

Článek

Dětství a studia v dobře situované rodině

Catherine Elisabeth Middleton přišla na svět roku 1982 v Readingu (za hranicemi západního Londýna). Je nejstarším ze tří sourozenců rodičů Michaela a Carole a má sestru Philippu (Pippu) a bratra Jamese. Její rodiče původně pracovali v oblasti letectví (otec jako pilot, matka jako letová dispečerka a stewardka), avšak v roce 1987 si založili zásilkovou společnost zaměřenou na potřeby pro pořádání slavností a večírků. Úspěšný byznys a rodinné dědictví (rodina ze strany otce má vazby na britskou aristokracii a svěřenecké fondy) dovolili později zajistit Kate vzdělání na prestižních školách.

Když byly Kate dva roky, přestěhovala se rodina do Ammánu v Jordánsku, kde byl otec pracovně za leteckou společnost Brittish Airways. Setrvali zde dva roky a poté se vrátili zpět do Velké Británie a usadili se na téměř deset let ve vesnici Bradfield Southend blízko Readingu.

Kate studovala prestižní střední školu Marlborough College, kde dosahovala výborných nejen studijních, ale i sportovních úspěchů - byla kapitánkou ženského týmu pozemního hokeje a vedle toho se věnovala ještě tenisu a atletice. Po absolutoriu si dala před vysokou školou rok „pauzu“ a odjela studovat historii umění na Britský institut do italské Florencie a následně odcestovala jako dobrovolnice do Chile zapojit se pracovně do pomoci místním komunitám.

V roce 2001 zahájila Kate vysokoškolská studia na nejstarší skotské univerzitě v St. Andrews, kde pokračovala ve studiu zejména dějin umění, odběhla si ale i k psychologii nebo biologii a chemii. I zde se zapojovala aktivně do sbírkových a komunitních dobročinných projektů, ale hlavně se zde seznámila se svým budoucím chotěm, princem Williamem. Promovala úspěšně v roce 2005.

Po studiích ještě krátce pracovala ve firmě svých rodičů a stala se také asistentkou nákupčího v módním domě Jigsaw. Pak už se pomalu ale jistě začala po boku prince Williama věnovat královským povinnostem.

Osudové setkání s princem Williamem, rozchod, zásnuby a svatba

Jak již bylo uvedeno, seznámili se při vysokoškolským studiích. Kate předváděla oblečení na módní přehlídce, William se spolužáky seděl v publiku a zde ji poprvé zahlédl. Začali se přátelit, postupem času se sbližovali více a více a začali tvořit oficiálně pár - teprve v roce 2004 vztah potvrdili veřejně, když byli vyfotografování na společné dovolené ve Švýcarsku. V roce 2007 prošel jejich vztah krizí (shodou okolností oznámili rozchod také ze Švýcarska), kterou ale překonali a svoji lásku stvrdili v roce 2010 zásnubami v Keni. O rok později se konala velkolepá královská svatba ve Westminsterském opatství v centru Londýna.

Foto: Maximus0970 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kate - Vévodkyně z Cambridge v roce 2012

Tři děti, bydlení v centru Londýna a na venkově a královské povinnosti

První dítě princ George (10) se královskému páru narodilo v roce 2013, princezna Charlotte (9) přišla na svět v roce 2015 a zatím poslední dítě syna Louise (6) porodila Kate v roce 2018. Původně rodina žila v Kensingtonském paláci na západním okraji Hyde Parku v Londýně, v roce 2022 se hlavně s ohledem na klid pro děti přestěhovali na venkov do Windsoru do růžového domku Adelaide Cottage.

Foto: Londisland / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Královská rodina v roce 2019

Jaké má vlastně Kate jako manželka dědice britského trůnu pracovní a jiné povinnosti? Hlavním formálním úkolem je podporovat britského panovníka při plnění královských povinností jak doma, tak v zahraničí. V praxi to znamená pro Kate pestrou škálu dílčích činností, mezi které patří:

  • pravidelné cesty a návštěvy měst po celé Velké Británii, setkávání se s občany a členy různých veřejných i soukromých institucí a spolků
  • zahraniční cesty s princem Williamem nejen po zemích Commonwealthu jménem britského panovníka
  • přítomnost na každoročních královských akcích, např. Zahradní slavnost v Buckinghamském paláci, oslavy na počest narození panovníka, Den válečných veteránů nebo uvítání hlav jiných států při státních návštěvách Velké Británie
  • reprezentace královské rodiny na velkých národních sportovních akcích
  • záštita nad mnoha humanitárními, charitativními a dobročinnými akcemi a programy, které jsou zaměřeny zejména na děti, patronát různých organizací a spolků - aktuálně je Kate patronkou více jak dvaceti organizací
  • vojenská agenda na základě jejích funkcí plukovník, člen irské gardy a královský čestný letecký komodor leteckých kadetů. V roce 2023 byla nadále jmenována vrchním komodorem, velitelem flotily letectva, vrchním plukovníkem, hlavou královské dragounské gardy a královským čestným leteckým komodorem
Foto: Ian Jones / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Kate Middleton v roce 2023

Aktuální život v područí rakoviny

V současnosti se Kate potýká s vážnými zdravotními problémy. Na začátku roku 2024 podstoupila rozsáhlou operaci břicha, při které jí byla diagnostikována rakovina. Princezna se stáhla z očí veřejnosti a podstupuje chemoterapeutickou léčbu. O jaký typ rakoviny se jedná a v jak závažném stádiu se nachází se veřejnost doposud z oficiálních zdrojů nedozvěděla.

V posledních dnech se spekuluje o jejím návratu na veřejnost a k jejím královským povinnostem a do jaké míry bude její následující činnost ovlivněna zdravotním stavem a zdali vůbec bude schopna dostát všem svým pracovním závazkům jako před nemocí. Většina ověřených i méně spolehlivých zdrojů se shoduje na tom, že bude její budoucí náplň práce nemocí poznamenána - změní se a zeštíhlí. Nezbývá než jí a celé rodině přát její brzké uzdravení a zapojení se do maxima bohulibých aktivit, na kterých se doposud podílela.

Použité zdroje:

https://www.royal.uk/the-princess-of-wales

https://www.britannica.com/biography/Catherine-princess-of-Wales#ref356605

https://www.nbcconnecticut.com/entertainment/entertainment-news/prince-william-shares-update-on-kate-middleton-amid-cancer-treatment/3306942/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Catherine,_princezna_z_Walesu

https://www.hellomagazine.com/homes/509518/inside-prince-william-kate-middleton-adelaide-cottage/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz