Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český rodák David Nykl prorazil v Americe, v seriálu Hvězdná Brána: Atlantida chrlí české nadávky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Guillaume Paumier / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Jméno česko-kanadského herce Davida Nykla není v Čechách našemu divákovi zcela povědomé, znají jej zejména fanoušci fantasy a sci-fi žánrů. Přesto se ve světě jedná v současné době o jednoho z nejslavnějších českých rodáků na poli herectví.

Článek

Herec David Nykl se narodil v roce 1967 v Praze. Krátce po okupaci sovětskými vojsky se rodina sbalila a emigrovala do Kanady. Jeho rodiče neměli umělecká povolání, ale on se již jako malý chlapec začal projevovat směrem k hudbě a herectví. Vystupoval na školních besídkách, hrál na piano a začal dostávat role v reklamách. Později na střední škole chodil do herecky a tanečně laděné třídy a zrealizoval i režíroval divadelní vystoupení Vražedná místnost.

Ve studiích umění pokračoval na univerzitě ve Vancouveru, kde se věnoval divadelním, literárním a hereckým vědám. Po absolutoriu účinkoval během několika následujících let v místních divadlech a založil také vlastní umělecký soubor. S jeho prvotinou Čekání na Godota se poprvé dostal pracovně do Evropy.

V Kanadě se také seznámil s některými dalšími českými herci, jako byl Pavel Kříž nebo Bára Kodetová a to ho přivedlo na myšlenku se do rodné země vrátit. A tak se ve svých třiadvaceti letech sebral a zakotvil na nějaký čas Praze, kde se stal nejprve součástí divadelního spolku Kašpar a během pár let byl zapojen herecky, producentsky a režisérsky do téměř dvaceti uměleckých počinů. Následoval jeho návrat do Vancouveru a začalo se mu dařit na americkém seriálovém, filmovém a reklamním poli.

Výraznou roli ruského mafiána měl v seriálu Arrow (2013-2020), ale jeho klíčovou rolí, která ho proslavila na celém světě, navždy zůstane český vědec Dr. Radek Zelenka v kultovním seriálu Hvězdná Brána: Atlantida (2004-2009), kde se objevil ve více než padesáti epizodách. Rozsahem původně menší role měla být, jak už to v amerických produkcích bývá, nikoliv český, ale ruský vědec s příjmením Karpov. Při setkání s producenty je ale jeho původ a jazyk zaujal, a tak vznikla postava Zelenky, kterou si diváci oblíbili a dostala tak v seriálu nakonec mnohem větší prostor.

Foto: Eva Rinaldi / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

David Nykl vystupuje na Comic-Conu v australském Sydney

Herec měl podle scénáře prokládat svůj anglický text českými jadrnými výrazy (když měl hrát rozčileného nebo si něco utrousit pro sebe) a zhostil se toho dokonale. Pro diváky ze zahraničí se nejednalo o nic moc atraktivního, ale čeští diváci se u jeho výrazů neskutečně bavili a vzniklo tak mnoho hlášek. Sám herec vzpomíná, že měl volnou ruku a nikomu se nezpovídal, co během svého nadávání říká.

Měl jsem ve scénáři napsané: Nadává v češtině. Ale oni vůbec nevěděli, co říkám. To bylo úžasné. Spouštěl jsem na ně všechno, co jsem se naučil, a oni to tam nechali. Fanouškům se to hrozně líbilo.
David Nykl ke své češtinářské improvizaci

A o jaké hlášky a slovíčka jde? Inu, není možné je sem do textu použít, budete se muset na seriál podívat. Český jazyk provázel herce od mala, rodiče jej v Kanadě používat nepřestali a dali tak Davidovi do vínku perfektní bilingvní znalost angličtiny a češtiny, kterou tak mohl bez problémů a vtipně v seriálu uplatnit. A jeho manželkou není nikdo jiný než rodilá Češka. Seznámili se při hercově pobytu v Praze a na konci 90. let se jim narodila dcera Judi. Mají ještě další dceru Maddie a syna Sama.

Za zmínku také stojí jeho účast v české thriller minisérii Bez vědomí (2019) v produkci HBO, která není našemu divákovi tolik známá, rozhodně se ale jedná o velmi kvalitní a filmařsky vysoce hodnocený počin.

V roce 2024 zavítal tento dost možná nejslavnější Čech na poli světové sci-fi tvorby do Prahy, aby se zúčastnil festivalu Comic-Con Prague. Ten je určen všem fanouškům žánrů fantasy a sci-fi. Dnes sedmapadesátiletý Nykl byl jedním z nejslavnějších a nezábavnějších hostů a návštěvníci mu dali jeho oblibu vřele najevo.

Anketa

Viděli jste seriál Hvězdná brána: Atlantida?
Ano, celý
72,8 %
Ano, pár dílů
13,2 %
Ne, ale podívám se
5,4 %
Ne a seriál mne neláká
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3046 čtenářů.

Použité zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/David_Nykl

https://cc.cz/jason-momoa-byl-takove-velke-stene-a-tahal-me-na-pivo-bavil-dr-zelenka-z-hvezdne-brany-na-comic-conu/

https://m.imdb.com/name/nm0638706/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://procne.hn.cz/c1-66674840-byl-jsem-jako-mimozemstan-herec-nykl-se-blyskl-v-hvezdne-brane-ted-bude-mezi-spiony

https://www.csfd.cz/tvurce/20938-david-nykl/biografie/#show-search

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz