Hlavní obsah
Sport

Trenérka ruského krasobruslení Eteri Tutberidze odrovnala již mnoho závodnic a je spojena s dopingem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie

Ruska Eteri Tutberidze je ve světě krasobruslení pojem. Bohužel ne tak úplně v pozitivním slova smyslu. Její svěřenkyně sice vyhrávají medaile na světových soutěžích jako na běžícím pásu, ale platí za to vysokou cenu a brzkým koncem kariéry.

Článek

Její trenérské metody jsou opakovaně kritizovány odbornou i laickou veřejností. Zjednodušeně spočívají v extrémním drilu velmi mladých závodnic, kterým bylo sotva 15 let, ale jsou od mala vytrénované natolik, aby se zúčastňovaly světových seniorských závodů a dokonce pravidelně obsazují nejvyšší medailové pozice. Jejich volné jízdy obsahují nezřídka čtverný skok, a to u mnohých závodnic i několik takových skoků během jízdy, což je v ženském vrcholovém krasobruslení naprosto nevídané.

Jenže i zde platí pořekadlo „Něco za něco“. Tréninky jsou extrémně náročné a na veřejnost unikly informace, že závodnice mnohdy hladoví, jsou dehydrované a trénují a dokonce i závodí s vážnými zraněními! K dispozici jsou také videa (sám jsem jich viděl několik), kde Tutberidzeové svěřenkyně polovinu tréninku probrečí. A trenérka také podněcuje mezi svými nejlepšími dívkami vysokou míru rivality a nesnášenlivosti. Před pár lety jsme mohli vidět po jedněch závodech projev Alexandry Trusove, která v přímém přenosu ztropila hysterickou scénu směrem k trenérce, týkající se právě i jedné konkurentky z její vlastní stáje.

Foto: Tiskové oddělení starosty a vlády Moskvy - Jevgenij Samarin / Wikimedia Commons / CC BY 4.0

Eteri Tutberidze, 2018

V neposlední řadě dochází k tomu, že na rozdíl od jiných závodnic, které soutěží mnohdy dlouhá léta, je aktivní doba ruských děvčat zkrácena na pár let a pravidelně končí s aktivní kariérou ještě než dosáhnou dospělosti. A tak zatímco většina jiných závodnic jezdí dlouhá léta a třeba italská závodnice Carolina Costner jezdila ještě ve 35 letech a ve světové špičce byla dlouho po dovršení osmnáctin, ruské skokanské „mašiny“ získají zpravidla medaile v 15-16 letech a pak už se na nejvyšších místech buď neumisťují, nebo už je na obrazovkách při závodech ani nevidíme.

Nemluvě o tom, že kdo sleduje krasobruslení, tak dobře ví, že po skončení jízdy dostávají sportovci ihned výsledky ve společnosti svých trenérů. A i když nezajedou nijak dobře, většinou je na kameře vidět ze strany trenérů úsměv, útěcha a podpora. Ledová královna Eteri to má zcela jinak. Úsměv na její tváři je naprosto výjimečná událost, a to i v případě, že krasobruslařka zajela na výbornou a kamera tak zpravidla sleduje vedle spokojené závodnice její kamenný výraz. A kolikrát se stalo i to, že se trenérka při vyhlášení výsledků ani neobjevila.

Příkladem budiž třeba první výrazná krasobruslařka ze stáje Tutberidze Yulia Lipnitskaya, při jejímž prvním seniorském závodu v roce 2014 jsme měli údivem pusy dokořán - do té doby šlo o nevídanou jízdu se skoky a technickými prvky jako z jiného světa.

Zároveň ale její jízda působila divně a představovala ač dokonalou, tak vlastně jen robotickou sérii skoků bez výraznějšího uměleckého dojmu a s prázdným výrazem obličeje. Po třech letech Julia ukončila kariéru, přiznala anorexii a dala se na dráhu sportovní reportérky.

A následovala doslova kanonáda dalších robotických děvčat s nepřirozenými fyzickými proporcemi neodpovídající jejich věku. Za všechny vyčnívaly zejména Evgenia Medvedeva, Alina Zagitova, Alexandra Trusova (specialistka na čtverné skoky), Alena Kostornaia či Anna Ščerbakova. Jejich sportovní kariéra byla vždy plus mínus stejná - rok, dva, přinejlepším tak čtyři roky na vrcholu a konec, v lepším případě bez zranění, psychických následků a s přechodem k jinému trenérovi.

Medvedeva po devastační přípravě Tutberidze radši přešla svého času pod trenéra Briana Orsera, Trusova a Kostornaia se od ní distancovaly také a pokračovaly pod vedením bývalé ruské krasobruslařské jedničky Evgenie Plushenka.

Foto: David W. Carmichael / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Eteri Tutberidze se svojí svěřenkyní Evgenií Medvedevou na Mistrovství Evropy, 2016

Zatím poslední hvězda Kamila Valijeva ohromila celý svět opět špičkovou a bezchybnou jízdou s technicky náročnými skoky na ME v estonském Tallinu 2022, ale vzápětí přišla studená sprcha v podobě podezření na doping, který měla užít rok předtím na ruském šampionátu a byla tak nakonec diskvalifikována se čtyřletým zákazem na všech mezinárodních soutěžích. Mezitím se ještě stihla účastnit olympijských her v Pekingu, kde ale vlivem tíhy událostí skončila až na 4. místě a její výsledky byly nakonec anulovány. Těsně po konci jízdy byla vidět její zoufalá ubrečená tvář a také štěkot Tutberidze, která ji nenechala ani vydechnout a před kamerami ji rázně zkritizovala, což mělo za následek velmi negativní odezvu veřejnosti.

Zakázanou látku trimetazidin v krvi obhajovala Valijeva tím, že šlo o náhodné požití léku jejího dědečka. Ruský tribunál poměrně nepřekvapivě rozhodl o její nevině, proti čemuž se odvolaly světové antidopingové agentury a uspěly.

Po pečlivém zvážení všech předložených důkazů dospěl panel CAS (Sportovní arbitrážní soud) k závěru, že slečna Valijeva nebyla schopna prokázat, že nespáchala dopingový přečin vědomě
Oficiální prohlášení CAS k případu Kamila Valijeva

V souvislosti s jejím dopingem padlo samozřejmě podezření na podání ze strany její trenérky nebo jejího týmu, což se prozatím nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. Čistě spekulativně se ale podbízí myšlenka, jak na tom byly s dopingem ostatní závodnice z této krasobruslařské školy, když si člověk vybaví jejich výkony na hranici lidských, potažmo dětských možností.

Nyní má Rusko se světovými soutěžemi nejen v krasobruslení utrum z důvodu války na Ukrajině. Jednoho dne tak bude zajímavé sledovat, zda se ruská kontroverzní trenérka opět chopí moci a bude na světové závody chrlit rok co rok další mladistvá děvčata, nebo jestli se vše zarazí a její metody doznají pozitivních změn.

Respektive její metody se budou muset změnit. Právě zejména na popud situace u ruských mladých závodnic a jejich znepokojivého fyzického a psychického stavu totiž schválila v roce 2022 Mezinárodní bruslařská unie zvýšení minimálního věku krasobruslařů a krasobruslařek pro účast na seniorských závodech. Od ročníku 2024/2025 je tento věk stanoven na 17 let. Éra krutých metod Tutberidze páchaných na dospívajících děvčatech tak nejspíše skončila, a pokud ne, bude se muset se svými svěřenkyněmi přeorientovat na méně lukrativní a výnosné závody juniorek. Ale pevně věřím, že celá situace kolem této trenérky a jejích závodnic povede k nápravě neutěšeného stavu a nastolení klasických tréninkových metod.

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eteri_Tutberidze

https://slate.com/culture/2022/02/kamila-valieva-coach-eteri-tutberidze-abuse-russia-doping.html

https://www.denik.cz/zoh-2022/kdo-je-trenerka-ktera-desi-svet-jak-ocelova-generalka-dreziruje-letajici-rusky-2.html

https://www.sport.cz/clanek/zimni-sporty-krasobrusleni-cas-vynese-verdikt-v-dopingovem-pripadu-krasobruslarky-valijevove-na-konci-ledna-5016397

https://www.irozhlas.cz/sport/ostatni-sporty/krasobrusleni-zmena-pravidel-vekova-hranice_2206071150_lis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz