Hlavní obsah
Lidé a společnost

Desatero nešvarů cestujících nejen v pražské MHD aneb postupujte, neblokujte, nerušte a nepáchněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A.Savin / Wikimedia Commons / Free Art Licence

Každodenní cestování pražskou MHD mi přináší negativní zážitky a podepisuje se plíživě na mojí psychice. Stokrát nic i něco umoří osla. Lidi jsou v mnoha směrech dost bezohlední a dokáží cestu hromadnou přepravou pěkně znepříjemnit.

Článek

Na základě letitých denních zkušeností jsem vytvořil desatero nejběžnějších nešvarů v hromadné dopravě a žádám dopravní podniky o jeho implementaci a šíření. Ať můžeme konečně cestovat v poklidu.

1. Na sedačce vedle sedí tašky - to dokážu pochopit u poloprázdného spoje, ale často to vidím, i když je dopravní prostředek narvaný a spousta lidí stojí, ačkoliv by si mohl někdo sednout. A nikdo bezohledného člověka nevyzve. Já mám od přírody pusu proříznutou, tedy asertivně, někdy nasertivně se optám, zdali má taška zakoupenou jízdenku, že zabírá lidem sedadlo. Většinou přijde úšklebek a neochotné sundání tašek ze sedačky, jakože děsně obtěžuji.

2. Lidi se mačkají u dveří a do uliček nejdou - typická každodenní situace. Čekám na metro, otevřou se dveře, všichni jsou narvaní jako sardinky v prostoru u dveří a uličky zejí prázdnotou. A člověku nezbyde, než se prodrat do uličky nebo na lidi houknout, ať se posunou, což nemívá valný úspěch.

3. Lidi sedí na krajní sedačce a blokují další - další častý nešvar, kdy lidé sedí na dvojsedačkách na kraji, sedačky u okna jsou prázdné a nedá se k nim přes nohy lidí ani dostat. Opravdu nepochopím, proč se cestující rovnou nezasunou k oknům a blokují zbytečně sedadla.

4. Nepražáci a speciálně Moraváci na eskalátorech nám je hezky blokují. Nepsané pravidlo stání vpravo neznají a hlasitě se diví a nadávají na chodící cestující. Odposlechnuto včera od bandy Moraváků: „Zase jeden spěchá, zalez do lajny“ a „Však šickni jedeme jednim vlakem, ne?“ a vždy si zase pár z nich nalezlo doleva. Tak prosimvás ne, nejedem všichni jedním vlakem, zaprvé, v Praze nejezdí vlaky jednou za hodinu, a za druhé se tomu říká metro. A vězte, že ne každý spěchá. Někdo bere eskalátory pěšky na zlepšení kondice, stehen a zadečku, někdo prostě jen zamyšleně jde a ani si to už neuvědomuje.

5. Ruksaky na zádech spolehlivě blokují prostor ostatním. Sundávat a dávat mezi nohy snad není takový problém.

6. Bezdomovci, ožralové, feťáci, křiklouni a všelijaké podezřelé živly. Skoro každou jízdu mě někdo z těchto lidí oblažuje. A sám se sebe ptám - je toho v dnešní době víc nebo je to tím, že stárnu, více si všímám a více mě to obtěžuje? Sám nevím. Minule se chlapík napájel z pivní plechovky tak šikovně, že zlil seniorku, co seděla vedle.

7. Nastupující nenechají často ani vystoupit lidi ven a už se hrnou dovnitř. A začíná přetlačovaná. V klidu prosimvás. Nejdříve lidi vystoupí a pak se nastupuje. Mateřská školka hadr. Nežeňte se pořád někam, kór v Praze, kde to jezdí každou chvilku. Já třeba žiju pražský slowlife a nedobíhám i kdyby mi to mělo ujet o sekundu. Za pár minut jede další ne?

8. Zápach zpocených lidí - zejména v letních měsících bych rád lidi požádal dodržovat základní hygienický návyk a aplikovat do podpaždí alespoň deodorant, lépe antiperspirant. Protože zejména situace, kdy stojím v přeplněném prostředku s nosem zabořeným do vedlejšího, tílkem obdařeného a nejlépe neoholeného podpaždí, je prostě libovka.

9. Hudba patří do sluchátek. Miluju prostě existence, které nastoupí do vozu a jede jim z mobilu nějakej fakt hustej beat. Jako super, užívejte si to, ale do vlastních oušek. Ostatní to fakt nezajímá. Kdyby takhle uvažovala byť jen desetina cestujících, tak se tam všichni z těch super rytmů zvencneme.

10. Telefonát nepatří na reproduktor, ale opět pěkně jen do vašeho ouška. Je skvělé, že nahlas slyším, že někoho kamarádka si včera nevrzla nebo kolik stojí zrovna mandarinky v krámě…ne, není to skvělé a nikoho vaše rozhovory nezajímají. Speciální kapitolou jsou Vietnamky - sednou, nahoděj mobil na ruku jak chleba a celou cestu žvatlají bůhví s kým pěkně na repráček.

Tak kdo se v čem poznává? A proběhla nějaká ta sebekritika, rozbřesklo se? Pokud ano, bude nám všem na veřejných cestách o něco lépe, děkujeme.

Zažíváte v MHD jiné nešvary? Neváhejte a podělte se bez diskuse do diskuse.

Anketa

Jezdíte městskou hromadnou dopravou?
Velmi často, téměř každý den
64,6 %
Často, max. dvakrát týdně
6,7 %
Sem tam, max. jednou týdně
4,7 %
Vyjímečně
18,7 %
Nikdy
5,3 %
Celkem hlasovalo 936 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz