Hlavní obsah
Hry

Desková hra našeho dětství Lovci pokladů znovu ožila, baví děti i dospělé. Měli jste ji doma také?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Jedna z nejpopulárnějších deskových her 90. let se dočkala reedice a baví další generace našich dětí společně s námi. Vzpomínáte na dobrodružné hledání pokladů ve strachu před žraloky, chobotnicemi, hurikány či sopkami?

Článek

Zábavná hra Lovci pokladů se stejně jako jiné retro hry dočkala nedávného znovuvydání. Vybavily se mi šťastné rodinné chvíle z mého dětství, kdy tato hra patřila k mým nejoblíbenějším, a okamžitě jsem se rozjel do obchodu. Trošku jsem se bál, zda-li nostalgie nevyhrála a jestli mě hra bude bavit i ve středním věku, ale obával jsem se zbytečně a hrajeme ji i nyní doma často a moc rádi. Hra je určena již dětem od šesti let, ale je opravdu zábavná a k přemýšlení i pro nás dospěláky.

O co ve hře jde? Lovíte v oceánu poklady a kdo jich přitáhne na svoji loď nejvíce, vyhrává. Každá hra je jiná, v každém kole přemýšlíte o jiných taktikách. Hra začíná sestavením herního plánu z 81 kartiček, které se sestaví do čtverce 9×9 rubem nahoru kromě středové růžice, která je jediná od začátku viditelná. Kolem kartičkového oceánu krouží každý hráč se svojí lodí, obydlenou čtyřmi námořníky.

Každý hráč se s námořníky vydává do oceánu hledat poklady. Postupně se obrací kartičky hracího plánu a otáčí se lícem nahoru. Kartičky obsahují spoustu obrázků, výjevů z moře, které mají svůj význam. Kromě kartiček s poklady různé hodnoty narazíte třeba na delfína, mořského koníka, rejnoka, želvu, hvězdici, chobotnici nebo žraloka. Ten vám námořníka rovnou zbaští, ale nezoufejte, máte ještě další tři. Na jiných kartičkách je třeba ostrov, sopky, hurikán, Neptun nebo mořská panna a jiné výjevy. Některé karty obsahují směrové růžice, kam smíte nebo nesmíte plavat a bezpečné karty s rybkami označují volné moře, kde vás nečeká žádná akce a máte chvilku klid.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Rozehraná partie

Poté, co naleznete poklad, obdržíte na kartičku odpovídající počet a hodnotu mincí. A nyní začíná cesta na loď - penízky tam musíte dopravit. Vracíte se s figurkami na loď a musíte volit průchodnou cestu bez nástrah. A také bez blízkého spoluhráče, který vám poklad může ukrást a donést si kořist na vlastní loď.

Takže nezáleží jen na náhodě, jakým způsobem byly kartičky rozmíchány a sestaveny do plánu, ale i na vašem důvtipu a taktice. Každá hra je jiná a užijete si u ní hodně srandy a přátelského pošťuchování. Hra končí v momentě, kdy jsou všechny poklady nalezeny a odneseny na lodě hráčů. Těch může být ve hře od dvou do čtyř.

Jako dítě jsem měl tuto hru v oblibě nejen já a moje rodina, ale spousta mých kamarádů a jejich rodičů. Hráli jste hru také a stále ji máte, nebo si zakoupíte novou reedici s trochu jinými, ale také pěkně malovanými obrázky?

Anketa

Hráli jste v devadesátých letech původní verzi hry Lovci pokladů?
Ano, jako dítě
68 %
Ano, jako dospělý
12 %
Ne, ale hra mne zaujala a koupím si ji
14 %
Ne a hrát ji nebudu
6 %
Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz