Hlavní obsah
Lidé a společnost

Doktor Kája ze Slunce, seno,… neunesl slávu a život bohéma, skončil u párků v zoo a předčasně zemřel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Špindler / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Menší, ale výrazná role doktora ve Slunce, seno,… přinesla Josefu Stárkovi nečekanou popularitu. Hlášky jako „Blaženko, já Vás asi miluju, já si Vás asi vezmu“ nebo „Ježiš tady je to krásný, jako v Krumlově!“ zlidověly. Osud se s ním ale nemazlil.

Článek

Vlastním jménem Josef Stárek se narodil v roce 1950 v Praze. Jeho cesta do Troškových bláznivých hoštických komedií byla čistou náhodou, nebyl s herectvím nijak spjatý a nikdy takové ambice ani neměl.

Stárek pracoval svého času jako barman v pražském gay podniku U Voka, kam chodilo mnoho lidí z uměleckého prostředí. On sám byl otevřeným homosexuálem, na svoji dobu se tím nijak netajil a patřil k jedněm z prvních a častých návštěvníků gay klubů po celé Praze. Herečka Helena Růžičková jej znala již delší dobu, patřila také k častým návštěvnicím podniku U Voka, a jednou s sebou přivedla i Zdeňka Trošku. Bylo to krátce po úspěchu prvního dílu Slunce, seno, jahody. Stárek se dal se s Troškou do družného hovoru, chválil jeho filmový počin a ukecal ho k tomu, aby mu dal režisér nějakou roli v pokračování, údajně i tím, že klub prostě zamkl a oznámil, že neotevře, dokud roli nedostane. Tvrdil také, že by filmu více prospělo, kdyby v něm hrál on sám.

Jednou jsem šel takhle po ulici a potkal Helenu s tlupou lidí, kteří táhli právě do tohohle hampejzu a prý ať jdu s nimi. Obsluhoval nás tam číšník Pepa, který už se s Helenkou pochopitelně znal. Když mě zpozoroval, jen vydechl: Režisér! A živej! Holky pomoc!
Zdeněk Troška k seznámení s Josefem Stárkem

Troškovi se jeho drzost líbila a ačkoliv měl do role Káji Kroupy předobsazeného Oldřicha Kaisera, Stárek mu do role přihřátého vesnického doktora zapadal lépe, a nakonec tedy souhlasil - koneckonců měl na neherce čuch. Roli Stárkovi nabídl 1. dubna, tedy na Apríla, a Stárek jen pobaveně prohlásil, že uvěří, až pro něj někdo pošle limuzínu. Ta se dostavila v podobě sovětské volhy a až když Stárek seděl v autě směr Barrandov, konečně uvěřil. Kaiser nepřišel zkrátka, a nakonec si zahrál domnělého mafiána Vincenza v třetím pokračování Slunce, seno, erotika - italskou obdobu hoštického Venci.

Stárek se role doktora Kroupy ve Slunce, seno a pár facek zhostil výborně, získal si velkou popularitu a zahrál si tak i v posledním pokračování „v Erotice“. S lehce nabytou slávou a penězi si ale v hlavě neporadil, nezvládl zůstat nohama na zemi a pohltil ho bohémský styl života a nekonečný proud večírků. Přízeň zejména gay komunity si užíval plnými doušky a rozhazoval peníze, jak se dalo, zejména za alkohol a náhodné známosti a prostituty.

Po úspěchu doktora Kroupy už ale role nepřicházely, sláva opadla a peníze se rozkutálely (byl i několikrát okraden). Objevil se už pouze v jednom díle seriálu Dobrodružství kriminalistiky (1990) a v malé roličce hostinského v Troškově pohádce Princezna ze mlejna (1994).

Musel se začít poohlížet po zaměstnání a několik let pracoval jako prodavač párků v pražské zoo. Lidé ho i zde stále poznávali a chtěli po něm společnou fotografii, což mu činilo velikou radost. Bohužel čtyři roky po posledním filmování v roce 1998 ho doběhl jeho životní styl a Stárek zemřel v pouhých 48 letech na infarkt. Mluvilo se i o pohlavní chorobě díky jeho promiskuitnímu stylu života, tato domněnka se ale nikdy oficiálně nepotvrdila.

Použité zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/josef-starkek-slunce-seno-20190806.html

https://www.dotyk.cz/magazin/josef-starek-doktor-kaja/

https://www.lifee.cz/ze-sveta-vip/doktor-kaja-kroupa-s-troskou-se-seznamil-v-gay-clubu-slavu-si-uzival-jen-docasne-skolil-ho-infarkt_141574.html

https://www.super.cz/clanek/celebrity-blazenko-ja-vas-asi-miluju-doktor-kaja-ze-slunce-seno–mel-smutny-osud-dozil-se-jen-48-let-1129974

https://www.kafe.cz/celebrity/slunce-seno-a-par-facek-kaja-kroupa-josef-starek.html

https://www.tvguru.cz/josef-starek-byl-pred-kajou-kroupou-cisnikem-v-gay-klubu-roli-prebral-oldrichu-kaiserovi-a-slava-jej-nakonec-stala-zivot/

https://www.csfd.cz/tvurce/13041-josef-starek/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz