Článek
Dubajská čokoláda plněná těstem kadaif a pistáciovým krémem se stala celosvětovým módním hitem a mnoho lidí láká ji ochutnat. Je jí však nedostatek a pokud ji zejména na internetu seženete, bývá předražená, vyrobená třeba i s použitím palmového nebo palmojádrového tuku nebo je oproti originálu jinak šizená a nekvalitní. Přitom její domácí výrobu zvládne i lehce pokročilý amatérský cukrář a zajásáte nad tím, že máte poctivou pochoutku a kolik jste ušetřili. Připravte si potřebné suroviny, vymezte si asi 3 hodinky času a jdeme na to.
Co budete k výrobě domácí dubajské čokolády potřebovat (na 450g):
250 g mléčné čokolády na vaření
80 g pistáciového krému
10 g pasty tahini
1 polévková lžíce rostlinného oleje
23 g kukuřičného škrobu
50 g hladké mouky
30 g vyloupaných pražených pistácií
20 g másla
100 ml vody
špetka soli
půl lusku pravé vanilky (nemusí být)
libovolné zdobení (např. nasekaná bílá čokoláda, sušené ovoce, ořechy, barevné perličky z obchodu apod.)
Výroba těsta kadaif (pokud jej nechcete vyrábět, dá se koupit ve specializovaných potravinách):
Vsypte do vody mouku, škrob, přidejte olej a sůl a pořádně promíchejte. Směs proceďte a dejte do zdobícího sáčku. Rozpalte na sucho nepřilnavou pánev a sáčkem tvořte tenké nudličky, zahřívejte, než se samy začnou kroutit. Dejte stranou asi hodinku odpočinout.
Výroba spodního plátu čokolády
Použijte silikonovou formu na čokoládu. Pokud nemáte, vezměte formu na srnčí hřbet a vyložte ji pečícím papírem. Pokud chcete mít čokolády tenčí, vezměte si formy dvě. Ve vodní lázni si rozpusťte poloviční množství mléčné čokolády na vaření, hmotu nalijte do formy a uhlaďte do vrstvy s okraji (aby byla následně náplň ukrytá). Nechte ztuhnout.
Výroba náplně
Předpřipravené těsto kadaif nasekejte najemno a opražte na másle dozlatova a dokřupava. Bokem si nasekejte pistácie a nasucho opražte. Do vychladlého těsta přidejte pistáciový krém, pastu tahini a opražené pistácie pokojové teploty. Vše řádně promíchejte a navrstvěte na ztuhlý spodní plát čokolády a směs oddělte ještě od okrajů, aby tam natekla čokoláda z horního dílu a obsah se uzavřel hezky uvnitř.
Výroba vrchního plátu čokolády
Rozpusťte si druhou polovinu čokolády, nalijte ji na připravený spodní plát a náplň pečlivě zarovnejte, na povrchu libovolně ozdobte a nechte alespoň dvě hodinky tuhnout v chladu.
A už si nechte pouze slastně a křupavě chutnat! I s pocitem, že jste ušetřili až dvě třetiny nákladů oproti nákupu hotového výrobku a neriskovali jste zfalšované složení. Tak co, povedla se vám?
Anketa
Použité zdroje:
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-dubajska-cokolada-slozeni-a-recept-97540
https://www.joj.sk/bez-servitky/novinky/1025258-urobte-si-doma-pochutku-s-nazvom-dubajska-dokolada-recept-na-sladkost-ktora-dobyla-svet
https://www.youtube.com/watch?v=eggBP6_uaSk&ab_channel=Dvatátové