Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dubajskou čokoládu si můžete udělat levně doma. Neřešte nedostupné, předražené či falešné varianty

Foto: Ionenlaser / Wikimedia Commons / CC BY 4.0

Doma vyrobená dubajská čokoláda je z poctivých surovin a vyjde vás mnohem chutněji a hlavně levněji, než ta kupovaná na obrázku.

Dubajská čokoláda levně a podomácku? Není problém. Suroviny jsou sehnatelné, příprava celkem nenáročná a chuťové pohárky a vaše peněženky se zaradují. Tak se do toho pusťme.

Článek

Dubajská čokoláda plněná těstem kadaif a pistáciovým krémem se stala celosvětovým módním hitem a mnoho lidí láká ji ochutnat. Je jí však nedostatek a pokud ji zejména na internetu seženete, bývá předražená, vyrobená třeba i s použitím palmového nebo palmojádrového tuku nebo je oproti originálu jinak šizená a nekvalitní. Přitom její domácí výrobu zvládne i lehce pokročilý amatérský cukrář a zajásáte nad tím, že máte poctivou pochoutku a kolik jste ušetřili. Připravte si potřebné suroviny, vymezte si asi 3 hodinky času a jdeme na to.

Co budete k výrobě domácí dubajské čokolády potřebovat (na 450g):

250 g mléčné čokolády na vaření

80 g pistáciového krému

10 g pasty tahini

1 polévková lžíce rostlinného oleje

23 g kukuřičného škrobu

50 g hladké mouky

30 g vyloupaných pražených pistácií

20 g másla

100 ml vody

špetka soli

půl lusku pravé vanilky (nemusí být)

libovolné zdobení (např. nasekaná bílá čokoláda, sušené ovoce, ořechy, barevné perličky z obchodu apod.)

Výroba těsta kadaif (pokud jej nechcete vyrábět, dá se koupit ve specializovaných potravinách):

Vsypte do vody mouku, škrob, přidejte olej a sůl a pořádně promíchejte. Směs proceďte a dejte do zdobícího sáčku. Rozpalte na sucho nepřilnavou pánev a sáčkem tvořte tenké nudličky, zahřívejte, než se samy začnou kroutit. Dejte stranou asi hodinku odpočinout.

Výroba spodního plátu čokolády

Použijte silikonovou formu na čokoládu. Pokud nemáte, vezměte formu na srnčí hřbet a vyložte ji pečícím papírem. Pokud chcete mít čokolády tenčí, vezměte si formy dvě. Ve vodní lázni si rozpusťte poloviční množství mléčné čokolády na vaření, hmotu nalijte do formy a uhlaďte do vrstvy s okraji (aby byla následně náplň ukrytá). Nechte ztuhnout.

Výroba náplně

Předpřipravené těsto kadaif nasekejte najemno a opražte na másle dozlatova a dokřupava. Bokem si nasekejte pistácie a nasucho opražte. Do vychladlého těsta přidejte pistáciový krém, pastu tahini a opražené pistácie pokojové teploty. Vše řádně promíchejte a navrstvěte na ztuhlý spodní plát čokolády a směs oddělte ještě od okrajů, aby tam natekla čokoláda z horního dílu a obsah se uzavřel hezky uvnitř.

Výroba vrchního plátu čokolády

Rozpusťte si druhou polovinu čokolády, nalijte ji na připravený spodní plát a náplň pečlivě zarovnejte, na povrchu libovolně ozdobte a nechte alespoň dvě hodinky tuhnout v chladu.

A už si nechte pouze slastně a křupavě chutnat! I s pocitem, že jste ušetřili až dvě třetiny nákladů oproti nákupu hotového výrobku a neriskovali jste zfalšované složení. Tak co, povedla se vám?

Anketa

Už jste jedli dubajskou čokoládu?
Ano, kupovanou
14,3 %
Ano, domácí
0 %
Ne, ale chystám se jí koupit
0 %
Ne, ale chystám si ji doma udělat
14,3 %
Ne a nemám o ni zájem
71,4 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-dubajska-cokolada-slozeni-a-recept-97540

https://www.joj.sk/bez-servitky/novinky/1025258-urobte-si-doma-pochutku-s-nazvom-dubajska-dokolada-recept-na-sladkost-ktora-dobyla-svet

https://www.youtube.com/watch?v=eggBP6_uaSk&ab_channel=Dvatátové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz