Hlavní obsah
Lidé a společnost

Exkluzivní rozhovor s mladou muslimskou ženou z Londýna k hysterii, násilí a protestům v Británii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Británií zmítají nepokoje v souvislosti s ubodáním tří dívek na konci července, namířené vůči přistěhovalcům. Vlny odporu se vzedmuly i vůči muslimům, ačkoliv vrahem nebyl muslim. Přečtěte si rozhovor s muslimskou ženou z Londýna přímo z centra dění.

Článek

V pondělí 29.7. došlo ve Velké Británii k šokujícímu útoku mladíka s nožem na dívky, které měly výuku tance ve městě Southport na severozápadě Anglie. Tři z nich útok nepřežily, několik dalších bylo zraněno. Útočníkem byl sedmnáctiletý mladík s rwandskými kořeny a nejednalo se o muslima.

Čin přesto vyvolal obrovskou vlnu nevole vůči muslimské komunitě. Přináším vám rozhovor s mladou muslimskou ženou žijící v Londyně, která byla ochotná se k tomu, co se v zemi děje, vyjádřit.

Řekněte nám prosím na začátek něco o sobě.

Jmenuji se Adiba a pocházím z Bangladéše. V roce 2021 jsem přijela do Spojeného království studovat vysokou školu (magisterské studium). V současné době žiji v Londýně a pracuji v poradenské firmě. Moje rodina (rodiče + mladší bratr + švagrová) bydlí stále v Bangladéši. 

Co přesně se stalo ve Spojeném království a vyvolalo současné nepokoje?

Incident v Southportu, kde byly tři mladé dívky ubodány k smrti sedmnáctiletým mladíkem, vyvolal nepokoje po celé Velké Británii. Kromě toho se na internetu ihned začaly šířit dezinformace, které tvrdily, že útočníkem byl muslimský přistěhovalec.

Jak je možné, že i když útočník nebyl muslim, jak bylo záhy potvrzeno, hněv obyvatel se přesto obrátil proti muslimské komunitě?

Tuto otázku si kladu i já. Myslím, že většinu nepokojů způsobily nesmyslně rozzlobené davy, bez racionálního důvodu. Poháněl je hněv a touha činit násilí, přiživované a provokované krajně pravicovými, oportunistickými skupinami / osobami, které šíří nenávist online pomocí sociálních sítí. Praktikující muslimové jsou viditelnější než vyznavači jiných náboženství vzhledem k jejich typickému skromnému oblečení a každodenním modlitebním shromážděním v mešitách. Díky tomu jsou muslimové / mešity snadným cílem pro potížisty. 

Jsou nepokoje spíše spontánní, nebo za nimi stojí nějaká skupina lidí, politiků, aktivistů?

Někde jsem četla, že je známo, že vůdce Anglické obranné ligy (English Defence League vznikla roku 2009 jako antiislamistická skupina, pozn. autora) vyprovokoval útoky pobuřujícími komentáři na internetu a sociálních sítích. Nevím, zdali jsou do toho zapojeny i další skupiny. 

Jak se Vy, Vaši blízcí a přátelé nyní cítíte ve Spojeném království? Jak nepokoje ovlivňují Váš současný běžný život a muslimskou komunitu?

Není to příjemný pocit být neustále ve střehu, když jste na ulici. Mým hlavním důvodem, proč jsem si pro studia vybrala Spojené království, byla etnická rozmanitost země – vždy jsem se zde cítila vítána a nikdy jsem se tady necítila být občanem druhé kategorie. Nyní se situace změnila. Většina muslimů v zemi se musí cítit velmi smutně a sklíčeně, protože Spojené království je náš domov. Pro přistěhovalce, jako jsem já, je zde náš domov daleko od původního domova. Někteří z mých přátel se domnívají, a já s nimi souhlasím, že pokud bude tento trend pokračovat, Spojené království je možná na cestě stát se během deseti let netolerantní a nacionalistickou zemí.

Jaký je předpokládaný další vývoj situace?

Vláda přijímá přísná opatření, aby zajistila potrestání všech viníků. Ale já si myslím, že je potřeba udělat více práce. Za prvé, musí existovat iniciativy i na nejnižších lokálních úrovních, které budou podporovat porozumění a empatii mezi komunitami různých vyznání. Za druhé, neviditelní pachatelé, kteří šíří fámy a nenávist online, by měli být odhaleni a přísně potrestáni. Nevěřím, že všichni výtržníci jsou odpůrci muslimů. Mnozí mají společné sociální ukazatele, např. trpí nedostatkem pracovních míst a jsou nezaměstnaní, mají nedostatečné vzdělání, byli zbaveni volebního práva apod. Několik vlivných lidí pak zneužívá tyto ohrožené skupiny tím, že i skrze ně šíří dezinformace a nenávist online vůči muslimům.

Děkuji za rozhovor.

Rozhovor proběhl dne 20.8.2024 v angličtině formou emailu a byl přeložen v plném nezměněném rozsahu s drobnými stylistickými úpravami a jazykovou korekturou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz