Hlavní obsah
Umění a zábava

Godzilla je nehynoucí japonský fenomén populární po celém světě, vzniklý testováním vodíkových bomb

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Na filmařská plátna, do seriálů, komiksů nebo počítačových her se dostává již přes 70 let. Mýtický obr z japonských vod děsí svojí velikostí a ničivostí lidského světa již mnoho generací. Seznamte se s novodobým titánem číslo jedna Godzillou.

Článek

Godzilla je fiktivní hlubokomořský tvor gigantických rozměrů, kombinující v sobě prvky pravěkých masožravých dinosaurů, leguána i fyziognomii člověka. Z utajeného a samotářského podmořského života byla vyrušena sérií pacifických testů vodíkových bomb v 50. letech minulého století, kterými byla zmutována do obřího a zcela nového živočišného druhu, a od té doby podniká ničivé výpravy do světa lidí. Jedná se o samce, ačkoliv je u nás rodu ženského. Nicméně v některých filmech má schopnost množit se kladením vajec.

Obří tvor nevyniká jen svojí velikostí, ale také velmi tuhou a odolnou pokožkou a schopností rychlé regenerace. V mnoha filmech má také díky radioaktivitě získané z testovaných bomb schopnost útočit pomocí atomového tepelného paprsku, který je schopen vyvolat menší jaderný výbuch. Oplývá také nadprůměrnou inteligencí, díky níž dokáže třeba předvídat lidskou bojovou taktiku a na základě toho provést překvapivý manévr. Naopak jeho slabinou je určitá neobratnost a pomalý pohyb mimo hladiny oceánu. Celkově je tak velmi náročné Godzillu usmrtit a je třeba vždy velkého důvtipu a složitých plánů a manévrů, jak ji přechytračit.

Foto: Pixabay.com

Pozice Godzilly ve světě lidí je nejednoznačná. V mnoha zejména počátečních filmových zpracování se jedná o vyloženě agresivního tvora, který lidi aktivně napadá a likviduje, což souviselo s analogií Godzilly jako atomové zbraně nebo USA, které napadají Japonsko. V jiných filmech si lidí nevšímá, dokud ho nezačnou aktivně provokovat a napadat a jindy stojí dokonce na straně lidstva v boji proti jiným monstrům - u nás a na západě je známé a oblíbené téma boje Godzilly proti King-Kongovi. V japonských filmech Godzilla bojuje proti mnoha dalším mýtickým titánům, jako je např. Mothra, Gigan nebo Megalon.

Filmových zpracování vzniklo od 50. let bezpočet, zejména v Japonsku. Tématu Godzilly se věnují i Američané, za zmínku stojí zejména filmové zpracování z roku 1998 v režii Rolanda Emmericha. Zdatně katastroficky laděný film vyniká na tehdejší dobu moderním velkolepým zpracováním nejen obří Godzilly a vyvolává ve mně vzpomínky na dospívání, kdy jsem seděl v kině s otevřenou pusou a klepal se strachy. Titán tentokrát neútočil na Japonsko, ale na americký Manhattan v New Yorku. Konec filmu byl díky jednomu přeživšímu líhnoucímu se godzillímu vejci otevřený s jasnou předtuchou dalších pokračování, bohužel díky vypršeným právům nemohlo dojít k dalšímu natáčení a plánovaná dvojka a trojka tak světlo světa nikdy nespatřily.

V roce 2014 si Godzilla zahrála taktéž v americkém kabátku, ale tentokrát bojovala za lidský svět proti ostatním titánům, kteří se rozhodli naši planetu zdecimovat.

Foto: Pixabay.com

V těchto dnech se na populární streamovací platformě objevila novinka Godzilla Minus One (2023), odehrávající se v Japonsku na konci 2. světové války a po ní. Vydařený remake má vysoké hodnocení filmových fanoušků a doporučuji ke zhlédnutí.

Anketa

Sledujete rádi filmy s tématikou Godzilly?
Ano, jsem fanoušek
33,3 %
Podívám se, ale nijak to neprožívám
66,7 %
Ne, nesleduji
0 %
Nevím / Neviděl / a jsem
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Použité zdroje:

https://wikizilla.org/wiki/Godzilla

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Godzilla

https://www.postavy.cz/godzilla/

https://www.csfd.cz/film/1391397-godzilla-1-0/prehled/

https://www.csfd.cz/film/2570-godzilla/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz