Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gymnastka Olga Korbutova prodala svoje olympijské medaile a ohlásila sexuální zneužívání trenérem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Richard Kendzierski / Wikimedia Commons / Volná licence

Psal se rok 1972 a na letních olympijských hrách v Mnichově se zrodil gymnastický zázrak. Mladinká běloruská sportovní gymnastka Olga Korbutova získala zlatou medaili hned třikrát a předvedla smrtící prvek na bradlech, který byl vzápětí zakázán.

Článek

Rodačka z běloruského Grodna začala s gymnastikou ve věku osmi let. Měla pohybové nadání, malý subtilní vzrůst a nezvykle ohebnou páteř, její trenér Renald Knysh v ní tak navzdory její neprůbojnosti a výkyvům nálad viděl velký potenciál. A očekávání se ukázala jako správná. Korbutova dokázala cvičit originální a složité prvky, které před ní ještě žádná závodnice nepředvedla.

Teprve jako čtrnáctiletá debutovala na mistrovství SSSR, kde obsadila skvělé páté místo a o rok později už si šla na stejné soutěži na stupínek pro zlatou medaili za přeskok. A zbývalo pár let do olympijských her 1972 v Mnichově.

Foto: Klaus Zaugg / Wikimedia Commons / Volná licence

Korbutova na exhibici v Miláně, 1972

Trenér na Olze řádně zapracoval, a ta předvedla na olympiádě výkon vskutku hvězdný. Odvezla si rovnou tři zlaté (družstva, prostné, kladina) a jednu stříbrnou medaili (bradla) a stala se tak šampionkou celé olympiády. Na bradlech předvedla legendární prvek, který je dnes pojmenován po ní Korbut salto. Nicméně prvek byl vyhodnocen jako natolik nebezpečný, že byl do pár let zakázán poté, co jej předvedly, a ještě více zesložitily další gymnastky.

O čtyři roky později jela Korbutova na olympiádu do kanadského Montrealu a vybojovala i přes zranění jednu zlatou (družstva) a jednu stříbrnou (kladina) medaili. Posléze gymnastickou kariéru ukončila.

Souběžně se sportovní kariérou se věnovala i studiu na Pedagogickém institutu v Grodně a v roce 1977 absolvovala a stala se učitelkou. Posléze se vdala a porodila syna Richarda.

Hned zkraje 90. let emigrovala do USA, kde získala v roce 2000 občanství. Jak už to tak u bývalých vrcholových sportovců bývá, přešla do role trenéra a věnovala se dalším gymnastickým nadějím.

V roce 1999 se rozhodla poprvé promluvit ohledně sexuálního napadení a znásilnění ze strany tehdejšího trenéra Knyshe a pokračovala ještě v roce 2018 v televizním pořadu. Na výpověď Korbutove navázaly některé z dalších jeho tehdejších svěřenkyň, které vypovídaly obdobně. Trenér veškerá obvinění popřel, uvedl, že se jedná o výmysly a lži a případ byl nakonec pro nedostatek důkazů zamítnut.

Pravdou bylo, že mnohé gymnastky nebyly jen sportovními stroji, ale sexuálními otrokyněmi svého trenéra. Nebyly jsme jen potenciální gymnastky, ale jeho budoucí konkubíny.
Olga Korbutova obvinila svého trenéra ze sexuálního zneužívání

Korbutova se před časem dostala do značných finančních obtíží, které vyústily až k jejímu rozhodnutí prodat svoje olympijské medaile. Celkem si za ně na konto připsala v přepočtu téměř 5 milionů korun. Prodej probíhal formou aukce, a kromě medailí do něj bývalá gymnastka vložila dalších asi 30 věcí včetně cvičebního trikotu nebo ceny BBC pro osobnost roku na poli sportu roku 1972.

Příští rok oslaví sedmdesáté narozeniny, stále žije v USA ve státě Arizona.

Použité zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Olga_Korbutová

https://www.irozhlas.cz/sport_ostatni-sporty/hvezda-gymnastiky-70-let-korbutova-prodala-medaile-a-dalsi-cennosti-tizila-ji-financni-situace_201702281550_nsramkova

https://evoke.ie/2021/07/16/inspire-women-in-business/why-the-korbut-flip-banned-in-olympics-forever

https://eng.gymnovosti.com/olga-korbut-if-i-stayed-silent-he-would-continue-raping-girls/

https://www.rferl.org/a/metoo-in-belarus-ex-teammates-bolster-korbut-s-sexual-assault-charges-against-coach/29230312.html

https://www.lidovky.cz/sport/nazory/vsechna-slava-polni-trava-osud-korbutove-potkal-uz-mnoho-sportovnich-legend.A170228_220345_ln-sport-nazory_effe

https://sport.aktualne.cz/olympijske-hry/hrdinka-mnichovske-olympiady-korbutova-prodala-medaile-podle/r~e854acd8fd9311e6bc17002590604f2e/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz