Hlavní obsah
Umění a zábava

Pes Tesák z Harryho Pottera se smutným osudem: živořil v útulku, stal se slavným, zemřel na rakovinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Philip Thompson / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ilustrační foto

Ve filmech o Harrym Potterovi se tvářil na první pohled jako děsivé monstrum a ochránce, ale byl to bojácný, věčně uslintaný a líný strašpytel. Řeč je o psovi Tesákovi (v originále Fang), společníkovi hajného Hagrida, kterého si zahrál mastin Monkey.

Článek

Ve filmové sáze Harry Potter si zahrál věrného společníka Tesáka po boku hajného, klíčníka a šafáře, poloobra Hagrida. Pejsek jménem Monkey na place vystřídal jiného neapolského mastina, nebo chcete-li, mastiffa.

Jeho osud byl kromě snad radostné práce pro film bohužel jinak smutný od začátku až do předčasného úmrtí. Původní majitelé se Monkeyho zbavili pro domnělou agresivitu, ale podle všeho pouze nezvládli jeho výchovu. Toto plemeno není nijak zlé, ale je tvrdohlavé, náročnější na výchovu a vyžaduje precizní trénink. Zároveň se jedná o chytré psy, kteří se rádi učí, a pokud mají sebevědomého asertivního majitele, nedělají mu zpravidla potíže.

Na opuštěného, zuboženého a vyhublého mastina narazila v northamptonském útulku pro mastiny k jeho štěstí trenérka zvířat Julie Tottman. Pejsek byl i přes zubožený stav hravý a milý, a proto jej „obsadila“ do role obřího a na první pohled děsivého tvora, ale ve filmové skutečnosti vlastně neškodného, ustrašeného, líného a věčně slintajícího psa Tesáka.

Monkey se ale v roli Tesáka objevil až od čtvrtého dílu, předtím jej hrál pejsek jménem Hugo. Ten už byl ale starý a nebylo již možné s ním nadále filmovat. Trenérka tak dostala za úkol najít a vycvičit dalšího, co nejpodobnějšího mastina. A tak se do filmu dostal Monkey (původně ho majitelé pojmenovali Hercules), který se Hugovi podobal nejen stavbou těla, ale i namodralým odstínem srsti.

Neapolský mastin není běžné plemeno a navíc není jednoduché s ním pracovat. Kontaktovala jsem proto útulek, který se na mastiny zaměřuje, a našla jsem v něm Hercula, který jako by Hugovi z oka vypadl. Bylo mi řečeno, že ho majitelé odložili do útulku pro agresivitu, ale neodradilo mě to, řekla jsem si, že to zvládnu.
Trenérka zvířat Julie Tottman píše ve své knize Rescue Me

A jak si usmyslela, tak se stalo. Z bohatých zkušeností totiž věděla, že nejlépe se trénují vděčná zvířata z útulků, a na ty se vždy zaměřila. Však za svoji kariéru vytrénovala pro filmy více jak 250 zvířat včetně třeba i pavouků! A zadařilo se jí i u Monkeyho. Ten se dobrým krmením dostal na normální váhu a povely plnil s nadšením. Na place si vždy splnil svoji naučenou úlohu a pak se nechal obskakovat herci, kteří si jej zamilovali.

Dva roky po uvedení posledního dílu Harryho Pottera (Relikvie smrti) v roce 2011 Monkey bohužel onemocněl rakovinou, které záhy podlehl. Všichni, co jej znali, na něj vzpomínají s láskou jako na roztomilého neohrabaného obra, který měl přes veškeré útrapy lidi moc rád. Fanoušci Harryho Pottera si na něj mohou zavzpomínat ve Warner Bros Studiích Harryho Pottera ve Watfordu v blízkosti Londýna, kde se promítá videoprojekce z jeho života a tréninku.

Použité zdroje:

www.northantslive.news/news/northamptonshire-news/story-northampton-dog-played-fang-5695533.amp

https://harrypotter.fandom.com/wiki/Fang

https://zivotvcesku.cz/smutny-osud-psa-tesaka-z-harryho-pottera-byl-zachranen-z-utulku-stal-se-hvezdou-a-podlehl-rakovine/

https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/klidas-neapolsky-mastin-hagriduv-hlidac-tesak-z-harryho-pottera.A100915_123600_hobby-mazlicci_mce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz