Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hory jsou plné turistů, kteří tam nemají co pohledávat. Obtěžují, a hlavně riskují svoje životy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Dříve jsem na horách potkával spíše lidi, kteří jeli do hor opravdu s cílem vnímat jejich krásu, energii a kteří věděli, co cesta do hor obnáší. Poslední dobou se nám hory zaplňují zejména, ale nejen mladými slečnami, které tam nemají co pohledávat.

Článek

V posledních letech si při návštěvě našich i zahraničních hor všímám rozmachu tzv. turistů z Václaváku, jak jim říkám. Poznáte je jednoduše. V terénu, kde mají mít pořádnou výbavu, mají na sobě trendy outfity, na nohách značkové botky určené do ulic a přes rameno kabelku nebo jiný nedostačující doplněk.

Vyberou si nejlépe trendy místečko, třeba Sněžku, vyvezou se lanovkou, obkrouží blízké okolí, aby se neřeklo a cvakají jedno selfíčko za druhým, nejlépe s našpulenými rtíky a ihned to instantně posílají na všechny ty Instagramy, Facebooky a tanečky putují na Tik Tok. O ty hory, o tu podstatu výletu do nich, tak nějak ani nejde. Byla jsem na Sněžce, hodila jsem to na sítě a mám splněno na svém wish listu nebo jak tomu říkají.

To, že určité lokality jsou kvůli tomu přecpané, by mi až tak nevadilo. Stejně volím dlouhodobě neprofláklé destinace s co nejdivočejší a nejzachovalejší přírodou a co nejmenším počtem lidí a turistických značených tras. Ale co mě zvedá ze židle, je častá neúcta k přírodě - odpadky, hluk, narušování chráněného prostoru, kde nemají lidi co dělat (ale hele, za tou zábranou budu mít dramatičtější selfíčko) a hlavně jejich amatérismus a nedostatečná výbava velmi zatěžuje záchranářský systém a horské služby.

Začíná to navrklými kotníky, pokračuje to tím, že se takoví lidé snadněji ztratí (ježííš, tady není signál!) a končí to vážnými a smrtelnými zraněními, která jsou většinou naprosto zbytečná a dovedu si představit nadšení záchranných složek, když někoho zachrání a teď vidí tu městskou osůbku, která je vybavená, jak když jde na výlet do obchoďáku.

Foto: Pixabay.com

Tak takto na hory fakt ne…

Hory jsou nevyzpytatelné. I když nám x aplikací řekne, že bude daný den krásně, klidně se může přihnat mlha, zima, mraky, déšť, vánice, bouřka. Nikdy člověk neví. Apeluji tedy na všechny, zejména na turisty typ Václavák, aby si uvědomili, že jedou do hor a neprochází se v centru města a nepodceňovali alespoň minimální povinnou výbavu.

Začněte obuví - boty určené k horské turistice, ideálně pohory, zpevnění chodidel a kotníků a pořádná podrážka. Ano, takové boty nejsou trendy, nebudou vám ladit k outfitu, ale to si nechte jinam, když už máte tu potřebu.

Dále pořádný batoh s výbavou do všech typů počasí, dostatek jídla a vody - ne, nebude za rohem ani KFCčko ani kiosek ani nic. Jsme v horách. Pro jistotu mějte u sebe i tištěnou mapu, signál na horách nehledejte. Buďte spíš rádi, že tam není a že si odpočinete od věčného „čumákování“ do displeje. Nebo na co do těch hor chodíte? Pozorovat přírodu, duchovně se s ní propojit nebo civět do telefonu a fotit si dramatická selfíčka? To tam jezdit fakt nemusíte a nám ostatním se tam bude lépe dýchat. Amatérům doporučuji i svítilnu - rozvrhnete si špatně čas nebo se zatáhne a v lese neuvidíte nic. Vybije se vám mobil a jste ve tmě.

V neposlední řadě zabalte lékárničku. Kupte si, když nevíte, co do ní, klidně předdělané sety, kde najdete vše potřebné. Jsme v přírodě a neovlivníme vždy, co se nám přihodí.

Myslete na to vše prosím, až příště pojedete do hor, ušetříte sobě i jiným mnoho starostí. A nebo si nahoďte fotku Sněžky na pozadí počítače, cvakněte si selfie a máte splněno a můžete se zaměřit na nějakou jinou trendy aktivitu, abyste byli za hvězdy.

Anketa

Jaký jste na horách typ turisty?
Typ „zodpovědný horal“ s plnou výbavou
92 %
Typ „procházka po Václaváku a obchoďáku“ s minimální nebo žádnou výbavou
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 176 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz