Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jiný úhel pohledu na Poslední večeři na zahájení olympiády, může to být jasný vzkaz muslimům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Zahajovacího olympijského ceremoniálu se účastnila i queer a drag queen scéna, která mimo módní přehlídky a taneční show předvedla i ztvárnění biblického výjevu z nástěnné malby Da Vinciho Poslední večeře. A rozhořčené reakce na sebe nenechaly čekat.

Článek

Pestrá směsice queer lidí nastylizovaných kolem stolu ve stylu Da Vinciho Poslední večeře pořádně hnula žlučí mnoha divákům, kteří sledovali zahájení 33. olympijských her v Paříži. Ozývají se názory, že šlo o zesměšnění křesťanství či urážku církve. Nemohlo to být ale v prostředí Francie s početnou muslimskou menšinou myšleno trochu jinak?

Zkuste si odmyslet, KDO sehrál role v Poslední večeři, a zaměřte se na to, CO bylo tímto znázorněno. Ano, šlo o křesťanský výjev. Nikoliv o výjev týkající se islámu. Vtírá se tedy myšlenka, zdali to nebyl vzkaz francouzské muslimské menšině, která leckdy hodnoty své hostitelské země nerespektuje. Jasný vzkaz, na jakých hodnotách Francie staví. a proto je zahrnula do přehlídky jiných svých hodnot a symbolů, kterých bylo zahájení plné. Nebyl to náhodou vzkaz, že se nacházíme v zemi, kterou odjakživa provázela křesťanská víra a ne jiná?

Dalším vzkazem a promyšleným záměrem mohlo být právě zakomponování LGBTQ+ menšiny do této scenérie. Mohl to být opět vzkaz pro muslimy, kteří tolerancí k sexuálním menšinám zrovna nevynikají? Vzkaz, že v civilizované Evropě mají tito lidé své místo a nebudou se bát jiné víry, která je ve svých mateřských zemích potírá? Stejně jako se křesťanská Francie, potažmo Evropa nebude bát islamizace a nenechá se převálcovat?

V neposlední řadě se nabízí ještě jeden úhel pohledu - upozornit na to, že i mezi LGBTQ+ komunitou se najdou věřící křesťané. Sám mám takové lidi mezi svými přáteli. Dnes se mnoho církevních představitelů, a to i z řad katolické církve neobrací k těmto lidem zády a vyjadřuje jim podporu a přijetí.

Co myslíte? Napadlo to někoho z vás? Nebo jste si snad všimli během celého zahajovacího ceremoniálu nějakého odkazu, symbolu, týkajícího se islámu? Já tedy nikoliv. Což by mohl být koneckonců další vzkaz.

Anketa

Souhlasíte s pohledem autora na výjev Poslední večeře během zahájení olympiády?
Ano, jistě to tak bylo myšleno
7,4 %
Možná, něco na tom bude
16,5 %
Ne, autor fantazíruje
71,2 %
Nevím / Nemám názor
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 243 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz