Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečka navrhuje vyšší odvody na důchod u bezdětných. A co ti, kteří děti chtějí, ale mít nemohou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lidovci přicházejí s dalším návrhem, jak podpořit plození potomků. Lidem nad 35 let, kteří jsou bezdětní, by rádi navýšili odvody na sociální pojištění, čili aby bezdětní více přispívali na důchody. Je to ale fér a morální?

Článek

Nyní zaměstnanci odvádí 7,1 % na sociální pojištění, zbytek částky doplácí zaměstnavatel. V případě schválení návrhu Lidovců by bezdětní lidé nad 35 let odváděli 9,1 %, lidé se dvěma dětmi 6,1 % a lidé se třemi a více dětmi pouze 5,1 %.

Lidovci a pan Jurečka argumentují vymíráním populace a jedním z důvodů je tedy podpořit, aby se rodilo více dětí a rodinám s dětmi zbývalo více peněz. Dejme tomu, nějaké pochopení by se našlo. Ale co lidé, kteří by děti chtěli a mít nemohou? Má je za to stát ještě „trestat“ tím, že jim vezme více peněz? Neplodné páry, homosexuální páry. Mnoho z těchto lidí děti třeba nechce, ale ti co chtějí a nemohou, z toho mají často doživotní trauma, těžko hledají smysl života a stát jim ještě řekne, že se v podstatě provinili, že obírají republiku o nové krky a kolečka do systému a budou za to sankcionováni.

Chápu osobně potřebu určité solidarity a souhlasím třeba s progresivním zdaněním, kdy lidé s větším platem přispívají do systému více, ale tahat do toho děti mi nepřipadá správné. Rodiny s dětmi mají slevy na daních a to mi přijde dostačující, případně by stačilo slevy prohloubit. Ale proč to komplikovat dalším typem poplatků a řešit to na více frontách? Nemáme jít, co se týče státního aparátu, cestou zjednodušování? Měli bychom, ale mnohdy se tak stále neděje.

Komplexní důchodová reforma se tak stále bohužel nekoná a vše se pytlíkuje dílčími více či méně logickými kroky. Kdy se konečně dočkáme systémového řešení, je v nedohlednu. A je to špatně.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby bezdětní lidé platili více do důchodového systému?
Ano
16,1 %
Ne
83,9 %
Nevím / nemám názor
0 %
Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Článek vyjadřuje vlastní názor a je úvahou autora s využitím zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-lidovci-navrhuji-u-bezdetnych-vyssi-odvody-na-duchod-40469309

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz