Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kam zavál čas princezny Angelínu a Adélku z legendární pohádky S čerty nejsou žerty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hadonos / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vstup do pekla v pohádce se točil v okolí zříceniny Rotštejn u Turnova

Krásná, ale zlá princezna Angelína, které se peklo náležitě odmění, a v kontrastu s ní její mladší sestra, krásná a hodná princezna Adélka, která nakonec ke štěstí přijde s bohatým mlynářem Máchalem. Pohádka S Čerty nejsou žerty prostě neomrzí.

Článek

Princezna Angelína

Krásnou, ale rozmařilou, hamižnou a podlou princeznu si zahrála herečka Dana Bartůňková. Ta je vystudovanou herečkou s oborem hudebně-dramatickým z pražské Státní konzervatoře. Už během školy se začala objevovat ve filmech, výraznější roli dostala ve filmu Anděl s ďáblem v těle (1983), ale do paměti diváků se navždy zapsala až rolí princezny Angelíny v pohádce S čerty nejsou žerty (1984). V době natáčení jí bylo 26 let. Roli dostala díky své bezprostředosti a rázné povaze, když na konkurzu zakopla a ujelo jí peprné slovo. Režisér Hynek Bočan potřeboval do role Angelíny ženu, která bude dominatní a s nikým se nebude párat a Bartůňková na roli perfektně sedla. Nechala tak za sebou hvězdy, jako je Zlata Adamovská, Dáda Patrasová nebo Ivana Andrlová, které se o roli ucházely také.

Herečka ale zasvětila svůj profesní život hlavně oblastnímu divadlu. Po studiích hrála dlouhých 15 let v Krajském divadle v Kolíně. Pak se přesunula na 2 roky do pražského divadla Komedie a následovalo dlouhé desetileté angažmá v pražském divadle Skelet v letech 1995-2005 (nyní divadlo Radka Brzobohatého).

Aktuálně působí ve svém Metropolitním divadle, které založila v roce 2006 a spolupracuje také s Pohádkovým divadlem Julie Jurištové. Kromě hraní se věnuje i kostýmním návrhům, psaní scénářů a režii, občas se mihne v nějaké malé roli ve filmu nebo seriálu. V roce 2022 oprášila svojí životní roli a zrežírovala na prknech svého divadla pohádkové představení S čerty nejsou žádné žerty. Má dceru Denisu a v září oslaví 67. narozeniny.

Princezna Adélka

Narozdíl od Bartůňkové se představitelka princezny Adélky Monika Stará (za svobodna Pelcová) herečkou nikdy nestala. Po této kariéře původně toužila, hrála ochotnické divadlo, ale na přijímacích zkouškách na DAMU úspěšná nebyla. Vyhlédl si jí tam ale režisér Bočan a obsadil ji do její jediné role hodné princezny Adélky - nikdy předtím ani potom již nehrála. V době natáčení jí bylo necelých 20 let.

Zajímavé je, že díky silnému moravskému přízvuku musela být předabována, možná poznáváte v mluvě Danu Morávkovou a ve zpěvu Ivanu Andrlovou. Po roli Adélky další role nepřicházely, již o herectví neusilovala a vrátila se do rodné Olomouce za svojí gymnaziální láskou. Vystudovala pedagogiku, obor český jazyk a hudební výchova a profesi učitelky se věnuje dodnes. Je vdaná a má dvě děti. V prosinci jí bude 59 let.

Anketa

Máte v oblibě pohádku S čerty nejsou žerty?
Ano, velmi, sleduji opakovaně
95,6 %
Ano, párkrat jsem ji viděl / a
1,5 %
Nijak zvlášť mne neoslovila
0 %
Ne, není to moje oblíbená pohádka
1,5 %
Nevím / Neznám tuto pohádku
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 68 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/bartunkova-stara-princezny-pohadka-s-certy-nejsou-zerty-dlouhy.A231212_145729_filmvideo_kori

https://www.marianne.cz/zabava/temer-40-let-od-vzniku-pohadky-s-certy-nejsou-zerty-co-dnes-delaji-princezny-adelka-angelina

https://www.tvguru.cz/co-dnes-delaji-predstavitelky-princezen-adelky-a-angeliny-jedna-uci-a-druhou-muzete-vidat-pred-kamerou-dodnes/

https://www.dotyk.cz/magazin/monika-stara-herecka/

https://www.csfd.cz/tvurce/73059-monika-stara/biografie/

https://www.csfd.cz/tvurce/1092-dana-bartunkova/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz