Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karolína Kurková došla z Děčína na titulku Vogue, dnes je mámou tří dětí a nedávno oslavila kulatiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Manfred Werner (Tsui) / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Patří k našim nejúspěšnějším topmodelkám a dobyla snad všechny pomyslné mety světové módní branže. Ještě nedospělá se objevila na titulce Vogue. Zároveň je oddaná své rodině - patnáct let je šťastně vdaná a je milující mámou svým třem dětem.

Článek

Dětství v Děčíně a osudová kamarádka

Narodila se v roce 1984 v Pardubicích, ale záhy se rodina přestěhovala do severočeského Děčína. Její otec Josef byl profesionálním hráčem basketbalu a dal tedy Karolíně do vínku její výšku 182 cm. Po mamince Evě, původem ze Slovenska, zase podědila krásu a charizma, jsou si velmi podobné.

Karolína se jako dítě věnovala sportu, zejména gymnastice. Během základní školní docházky nastoupila na osmileté gymnázium a když jí bylo necelých 15 let, kamarádka poslala její fotky do pražské modelingové agentury, což předznamenalo zásadní zlom v celém jejím životě. Z agentury se ozvali, záhy si ji vyhlédl italský agent a Karolína jela fotit a předvádět rovnou do Milána pro značku Prada. Chodila zrovna do kvarty, zariskovala, opustila školu a začala se naplno soustředit na modelingovou kariéru.

Vzhůru rovnou na vrchol

A ta se jí rozběhla skutečně raketově a na plné obrátky. Už v patnácti letech pózovala fotografům do módní bible Vogue a o dva roky později se stala historicky nejmladší modelkou, kterou si módní ikona Anna Wintour prosadila na obálku tohoto časopisu v nejslavnější americké mutaci. V té době se Karolína natrvalo usadila v New Yorku se svým tehdejším partnerem.

Díky prvnímu focení pro Vogue začala Karolína chodit haute couture přehlídky pro nejznámější módní značky a v pouhých šestnácti letech se stala andílkem Victoria's Secret, tedy předváděla věhlasné luxusní spodní prádlo. Její blond vlasy, zelené oči, slovanské rysy a především výstavní figura zahrnující 123 cm dlouhé nohy z ní na dlouhá léta udělaly jednu z nejžádanějších topmodelek světa. Spolupracovala prakticky se všemi velkými jmény fashion byznysu, za všechny jmenujme alespoň Pradu, Chanel, Valentino, Luis Vuitton, Versace nebo Dior.

Foto: Manfred Werner (Tsui) / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Kurková v roce 2013 na přehlídce Roberta Cavalliho

V roce 2002 ji Vogue vyhlásil modelkou roku, fotila pro slavný kalendář Pirelli, stala se velvyslankyní Karlovarského filmového festivalu a v roce 2008 ve věku 24 let byla zvolena nejvíce sexy ženou světa a porazila tak velmi silnou konkurenci v podání hereček Angeliny Jolie a Scarlett Johansson a modelek Giselle Bündchen, Heidi Klum nebo Adriana Lima. V této době také dle magazínu Forbes patřila do TOP6 nejlépe placených topmodelek světa.

Nedávná oslava kulatin, stále aktivní život modelky a charita

Ať má kdokoliv z nás k módě a světu blyštivých značek, přehlídkových mol, luxusních večírků, luxusu, snobismu a extravagance jakýkoliv vztah, člověk musí objektivně uznat, že ve své branži dosáhla na Češku nevídaného a jedinečného úspěchu. Pokud bychom se vrátili k Vogue, objevila se na titulce různých jazykových mutací více než padesátkrát! A v roce 2018 otevírala při příležitosti stého výročí založení ČSR první číslo Vogue Czechoslovakia ve stylingu Olgy Havlové.

Karolína je i do dnešních dnů v branži stále aktivní, na svém kontě má i vlastní parfém a založila svoji kosmetickou značku. Dokázala ale využít svůj potenciál i jinak, přetavila pozlátkový byznys ve smysluplnější účel a dodnes se věnuje charitě. V roce 2006 byla za ni oceněna organizací Women Together (Ženy sobě). Před pár týdny oslavila kulaté 40. narozeniny a nutno dodat, že vypadá stále fantasticky.

Osudový muž a zdravotní problémy

Karolína se seznámila v roce 2008 se svým budoucím choťem, o 12 let starším producentem Archiem Drurym a rok později už byla veselka. V té době se u ní objevily vážné zdravotní obtíže spojené s nízkou aktivitou štítné žlázy, podmínily její značné přibírání na váze a spustily deprese. K tomu jí byla ještě diagnostikována i předčasná menopauza.

Myslela jsem, že se zblázním. Měla jsem každou chvíli panickou ataku a nevěděla jsem, co se děje, protože jsem do té doby byla zdravá. Celý život cvičím, zdravě se stravuji a celkově se o sebe starám.
Karolína Kurková pro magazín Abcnews v roce 2012

Rodinný život se třemi dětmi a české dobroty

Zdravotní komplikace s pomocí lékařů zvládla, podařilo se jí i navzdory zmíněné diagnóze předčasné menopauzy otěhotnět a po svatbě porodila své první dítě, syna Tobina Jacka (15 let). S manželem mají ještě dvě další děti, syna Noaha Lee (8 let) a dcerku Lunu Grace (3 roky).

Je to až magická zkušenost, mít malou holčičku. Jsem do Luny nesmírně zamilovaná. Doteď jsem nevěděla, jak moc jsem chtěla holčičku a nyní si užívám každý moment s ní. Zbožňuji tohle budování vztahu mezi matkou a dcerou
Karolína Kurková během focení s fotografkou Tami Jill.

Od roku 2014 žijí v Miami na Floridě a před třemi lety prodali svůj luxusní newyorský loft, který si ona pořídila ještě za svobodna. Doma mluví anglicky, česky, španělsky a děti se učí ještě čínsky. Jinak se ale snaží žít obyčejný život plný všedních starostí a radostí. Milují svého pejska a společně třeba rádi vaří nejen mezinárodní kuchyně, ale na stole jim nechybí ani český řízek, piškoty nebo „margotky“.

Anketa

Považujete Karolínu Kurkovou za nejúspěšnější českou modelku?
Ano
95,7 %
Ne
4,3 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Použité zdroje:

https://abcnews.go.com/Health/WomensHealth/supermodel-reveals-thyroid-caused-early-menopause-24/story?id=15552350#.UXYdLxdmiSo

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/deti-se-uci-i-cinsky-rika-karolina-kurkova-zijici-na-miami-70037

https://www.vogue.cz/clanek/vogue-leaders/jana-ciglerova/karolina-kurkova-od-nastupu-socialnich-medii-uz-neni-nic-jako-driv

https://sever.rozhlas.cz/svetoznama-modelka-karolina-kurkova-odstartovala-svou-karieru-ze-severu-cech-9151942

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/modelky/topmodelka-karolina-kurkova-narozeniny-ctyricetiny-modeling-40-let.A240227_081540_missamodelky_sub

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Karolína Kurková

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz