Hlavní obsah
Umění a zábava

Kontroverzní režisér Pedro Almodóvar natáčí svůj první film v angličtině. Dal světu Banderase a Cruz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ruben Ortega / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Osobitý režisér Pedro Almódovar přináší ve svých španělských filmech radosti a zejména bolesti života a dotýká se i těch sociálních témat, na které si ostatní netroufají. Letos se do kin chystá jeho první anglicky hraný film s hvězdným obsazením.

Článek

Španělský rodák, režisér a scénárista Pedro Almodóvar se zapsal do světové kinematografie svými nemainstreamovými syrovými snímky pro náročného diváka, které se často věnují kontroverzním tématům, lidem na okraji společnosti, sexuálním menšinám, drogám a závislostem, boji proti konzumu a střednímu proudu a kritice církve.

Vyrůstal v chudém španělském regionu La Mancha a jako mladík utekl do Madridu, kde se začal jako samouk věnovat filmování - nemá žádné oficiální umělecké vzdělání. Jeho školou byla ulice.

Foto: Gorupdebesanez / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pedro Almodóvar v roce 1988

Mnoho jeho filmů čerpalo inspiraci z jeho vlastního života - čím si sám procházel a musel se s tím vyrovnat. Výchova v ženském prostředí, homosexualita, církevní škola a pobyt v klášteře, prostituce, drogy, to vše se ho blízce dotýká a věděl tak z první ruky, jak s takovými tématy pracovat a přenést je na filmové plátno.

Mezi jeho nejznámější a nejkvalitnější filmové počiny patří zejména ty staršího data - Ženy na pokraji nervového zhroucení (1988), Kika (1993), Vše o mé matce (1999), Mluv s ní (2003), Špatná výchova (2004) a Volver (2006). Ale ani po roce 2006 nezahálel a každé dva tři roky přišel s novými filmy, které rozhodně nejsou špatné, ale nedosahují až takových kvalit, jako ty starší.

Málokdo ví, že právě Almodóvar stojí za objevením a světovým věhlasem holywoodských hereckých star, španělských rodáků Penélope Cruz a Antonia Banderase. Zejména Cruz se stala jeho múzou a hrála v mnoha jeho snímcích. Role ve filmu Vše o mé matce (1999) ji představila světovému publiku - snímek získal cenu Oscar za nejlepší cizojazyčný film. Další nominace včetně Oscara přinesl herečce Almodóvarův snímek Volver (2006) a Cruz se tak stala první Španělkou v historii s nominací na tuto cenu. Mezi jeho další múzy, které do svých filmů často obsadil, patří hvězdy španělské kinematografie Carmen Maura, Marisa Paredes nebo Rossy de Palma.

Foto: Ruben Ortega / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Režisér se svojí největší múzou, herečkou Penélope Cruz, 2017

Banderas se objevil na začátku 80. let jako jednadvacetiletý mladík na konkurzu do filmu Labyrint vášní (1982). Amodóvarovi se zalíbil, roli dostal a jeho herecká kariéra se mohla začít úspěšně odvíjet.

Samozřejmě, že jsem hrdý na úspěchy, které Penélope a Antonio slaví v Hollywoodu. Dokonce šíleně hrdý. Konečně se můžu chlubit tím, že jsem Antonia objevil a Penélope pomohl. Prostřednictvím mých filmů si jich v Hollywoodu všimli a dnes jsou z nich mezinárodní hvězdy. Rád bych tvrdil, že jsem Antoniův hvězdný potenciál rozpoznal už tehdy, když v jedenadvaceti vešel do mých dveří, aby se ucházel o roli v Labyrintu vášní. Vypadal roztomile, ale byl taky neuvěřitelně nesmělý. Toho se ovšem během našich pěti filmů rychle zbavil. Měl v sobě ale bezpochyby takové to Něco, co se člověk na herecké škole naučit nemůže.
Pedro Almódovar v roce 2001

Režisér, kterému bude letos 75 let, má na svém kontě ještě jednu zlatou sošku za scénář k filmu Mluv s ní. Na svých filmech spolupracuje i se svým bratrem Augustinem, se kterým na konci 80. let založil vlastní filmové studio. Bratr je producentem a občas si v jejich filmech i zahraje.

Pedro má na svém kontě i spisovatelský počin - eroticky laděnou knížku Patty Diphusa, Venuše záchodků (1991). Jedná se o soubor povídek a sloupků z časopisu, kde se režisérovo ženské alter ego Patty živí prostitucí, pornoherectvím, ale také obsluhou veřejných toalet. Protřelá, ale empatická žena uspokojuje náhodné muže po všech stránkách a je zpodobněním režisérova bezstarostného a nevázaného mládí prožitého v Madridu.

K milovanému městu se váže i aktuální výstava fotografií z jeho filmů a osobního archivu, kde si oba navzájem vzdávají hold. Návštěvníci na 200 fotkách poznají 23 jeho filmů, kde je zachyceno právě i hlavní město Madrid v různých dobách a podobách.

Doposud točil Almodóvar filmy ve svém rodném jazyce. To se nyní změní - právě natáčí svůj nejnovější film The Room Next Door v angličtině a získal do něj takové hvězdy, jakými jsou Tilda Swinton a Julianne Moore. Mělo by se jednat o dramatický snímek vztahu matky a dcery, film se bude odehrávat v New Yorku a v Madridu a premiéra je naplánována na podzim tohoto roku.

Anketa

Máte v oblibě filmy Pedra Almodóvara?
Ano, velmi
91,7 %
Nijak zvlášť
8,3 %
Ne, nemám
0 %
Nevím / Neznám jeho filmy
0 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Použité zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pedro_Almodóvar

https://zivotopis.osobnosti.cz/pedro-almodovar.php

https://m.imdb.com/name/nm0000264/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.kinobox.cz/clanky/filmy/34818-spanelsky-mag-pedro-almodovar-chysta-prvni-film-v-anglictine-a-s-julianne-moore

https://www.lefigaro.fr/cinema/madrid-capitale-de-son-coeur-rend-hommage-a-pedro-almodovar-a-travers-une-exposition-20240630

https://www.csfd.cz/tvurce/2798-pedro-almodovar/prehled/

https://www.databazeknih.cz/knihy/patty-diphusa-venuse-zachodku-251087

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pedro Almodóvar

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz