Hlavní obsah
Umění a zábava

Král popu Michael Jackson ožije v životopisném filmu, premiéra je naplánována na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epic Records / Wikimedia Commons / volná licence

Letos v červnu uplyne 15 let od úmrtí nejslavnějšího popového zpěváka všech dob Michaela Jacksona. Interpret, jehož album Thriller z roku 1982 je podle Guinessovy knihy rekordů stále nejprodávanějším albem všech dob, se dočká životopisného snímku.

Článek

Film s jednoduchým výstižným názvem Michael má již naplánován datum premiéry na 17. 4. 2025. Hlavní roli zpěváka si zahraje jeho vlastní synovec, sedmadvacetiletý Jaafar Jackson, který je synem Michaelova bratra Jermainea. První klapka měla padnout již v polovině roku 2023, nakonec se ale v důsledku rozsáhlé stávky filmových odborů a tvůrců v rámci SAG-AFTRA, která ochromila filmový průmysl, začalo natáčet až letos v únoru.

Film přinese divákům strhující a upřímný portrét geniálního, ale komplikovaného muže, který se stal králem popu. Představí jeho triumfy a tragédie v epickém filmovém měřítku – od jeho lidské stránky a osobních strastí až po jeho nepopiratelnou tvůrčí genialitu, kterou dokládají jeho nejikoničtější vystoupení
Oficiální text k filmu

Pod filmem budou podepsaní úspěšní tvůrci a producenti. Scénáře se ujal John Logan (má za sebou úspěšné snímky jako Gladiátor, Poslední samuraj nebo Skyfall), režírovat bude Antoine Fuqua (Odstřelovač, Equalizér, remake Sedm statečných). Hlavním producentem snímku je Graham King, který je již podepsán za úspěšným životopisným snímkem Bohemian Rhapsody o skupině Queen.

Foto: Georges Biard / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Michael Jackson na filmovém festivalu v Cannes v roce 1997

Zapojení Kinga vzbuzuje od počátku spekulace o objektivitě a obavy, aby byl film dostatečně autentický a vyvážený - již v Bohemian Rhapsody byl kladen důraz zejména na hudební stránku a pozitivní emoce kolem skupiny Queen, a snímku byla vyčítána neobjektivita a nekritičnost. Do životopisu Jacksona jsou navíc producentsky zakomponováni jeho dva správci pozůstalosti John Branco a John McClain, což obavy o kvalitu snímku jen přiživuje.

Můžeme tak pouze doufat, že chystaný filmový počin pokryje všechny pozitivní i negativní aspekty Jacksonova života včetně četných afér kolem sexuálního zneužívání dětí a závislostí na drogách a lécích. Připomeňme, že Michael Jackson zemřel v roce 2009 ve věku 50 let právě po předávkování sedativy, které užíval oficiálně na nespavost.

Kdo byl Michael Jackson:

  • Vlastním jménem Michael Joseph Jackson byl americký popový zpěvák, skladatel, tanečník, choreograf, producent, bojovník za lidská práva a ochranu přírody.
  • Platí dodnes za nejúspěšnějšího zpěváka všech dob. Jeho album Thriller z roku 1982 je podle Guinesovy knihy rekordů stále nejprodávanějším albem všech dob a jeho tvorba je mimořádně vyhledávána i na dnešních streamovacích platformách.
  • Na kontě má celkem 13 cen Grammy.
  • Svojí tvorbou ovlivnil mnoho současných významných světových interpretů, včetně Madonny nebo Lady Gaga.
  • Začínal od roku 1967 v uskupení The Jackson 5 společně se svými bratry pod vedením jejich otce Josepha Jacksona.
  • V 70. letech vedle účinkování s rodinnou skupinou rozjel i sólovou kariéru.
  • 80. léta znamenala přelom v jeho kariéře s albem Thriller a neméně úspěšným albem Bad.
  • V 90. letech kraloval s albem Dangerous, které bylo kritiky označováno jako jeho nejlepší a nejucelenější hudební počin a následovala kompilace HIStory s výběrem starších písní, ale i s novinkovými hity.
  • V roce 1996 přijel Jackson koncertovat do Prahy a způsobil celorepublikové šílenství.
  • Následoval útlum v jeho kariéře v souvislosti s prvními informacemi o zneužívání dětí a závislostech na drogách a lécích.
  • Neblaze jej proslavily i úpravy zevnějšku - plastické operace a bělení pleti.
  • V 90. letech byl krátce ženatý s dcerou Elvise Presleyho, Lisou Marií Presley. S druhou manželkou Debbie Rowe má syna Prince (26) a dceru Paris (25), matka syna Bigi (21) není oficiálně známa.
  • V roce 2008 ještě stihl vydat reedici alba Thriller a připravoval comeback s novým albem, v roce 2009 však zemřel na předávkování sedativy ve věku pouhých 50 let.

Největší hity Michaela Jacksona:

Thriller (1982)

Billie Jean (1982)

Beat It (1982)

We Are The World (1985)

Smooth Criminal (1987)

Bad (1987)

Black Or White (1991)

Earth Song (1995)

They Don´t Care About Us (1995)

Scream (1995)

Stranger in Moscow (1995)

You Are Not Alone (1995)

Anketa

Máte rádi tvorbu Michaela Jacksona a jeho umělecký přínos světové populární hudbě?
Ano, poslouchám jeho tvorbu dodnes
80 %
Dříve jsem jeho tvorbu poslouchal, ale již neposlouchám
0 %
Ne, jeho styl hudby mi nikdy nepřirostl k srdci
20 %
Neznám jeho a / nebo jeho hudbu
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Použité zdroje:

https://cool.iprima.cz/filmy/michael-jackson-film-422782

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_(2025_film)

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kultura-michael-jackson-superstar-pulka-jeho-pisni-se-prodala-za-600-milionu-dolaru-245532

https://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson

https://zivotopis.osobnosti.cz/michael-jackson.php

www.csfd.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Životopisné filmy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz