Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mireček from Bužumbura z Básníků už česky neumí. Řídil v Kongu televizi, válka jej připravila o vše

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Věčně usměvavý student medicíny, s roztomile zkomolenou češtinou a zálibou v balení děvčat. Takto se nám v 80. letech představil exotický Mireček ve filmové sérii Básníci. Jeho představitel Joseph Dielle zažil velký vzestup a následně krutý pád.

Článek

Joseph Dielle pochází z Konžské republiky (bývalá francouzská kolonie), která leží v centrální Africe. Jeho otec měl dle místních zvyklostí více manželek a on tak vyrůstal s devatenácti sourozenci.

Jeho cesta do filmových Básníků režiséra Dušana Kleina byla souhrou vícero náhod. Když Joseph zamlada pracoval v konžské televizi jako redaktor a moderátor, setkal se s českým velvyslancem a ten mu nabídl studijní pobyt v tehdejším Československu. Odletěl tak k nám a mezi lety 1982-1984 studoval na pražské FAMU.

Zrovna v té době se připravovalo natáčení Básníků a sháněl se člověk pro roli zahraničního studenta medicíny. Na casting se dostal i Joseph, uspěl a zahrál si ve dvou filmech z básnické série roli Numiry Cassa Thombeho neboli Mirečka, který bavil diváky svým veselým projevem, lámanou češtinou a vášní pro česká děvčata „bez prsenek“. Na place ho oslovovali familiérní přezdívkou Pepík. Ve filmu však vystupoval jako student z afrického státu Burundi a města Bujumbura. Objevil se konkrétně ve filmech Jak básníci přicházejí o iluze (1984) a Jak básníkům chutná život (1987).

Po skončení studijního pobytu procestoval Joseph Evropu, a dokonce dostal příležitost v USA, kde se podílel na přípravě filmu s Eddiem Murphym. Tím ale jeho americký sen skončil a on se vrátil zpět do rodné vlasti. Přiletěl k nám ale ještě jednou v roce 1987 natočit svůj poslední básnický film. Mezitím se přestěhoval do přímořského velkoměsta Pointe-Noire, obchodního centra Konga a využil své dosavadní znalosti a zkušenosti založením vlastní soukromé televizní stanice DVS plus, pro kterou získal investora a sám v ní působil jako režisér a později i ředitel.

Společnost řídil úspěšně a velmi se mu dařilo i díky mnoha pořadům zahraničních produkcí, zejména amerického a francouzského původu, které mohl divákům nabídnout a zajistil tak stanici sledovanost. Oženil se s partnerkou Josefinou, se kterou se poznal již před odjezdem do ČSSR, pořídili si moderně zařízený dům a údajně mají pět potomků a aktuálně i vnoučata.

V roce 1998 však vypukl druhý nejkrvavější africký konflikt po druhé světové válce, tzv. Velká africká válka, která trvala pět let a stála životy milionů civilistů. Joseph válku přežil, ale o lukrativní post přišel, ozbrojenci jim vyrabovali a zničili dům a celá rodina tak rázem padla na dno, zchudla a musela pokračovat dál v nuzných podmínkách. Už totiž nebylo z politických důvodů možné, aby Joseph televizní vysílání obnovil.

Na časy strávené v Praze už jen vzpomíná, zbylo mu jen pár starých fotografií a kožená taška od Bati, vše ostatní zmizelo po válečném rabování. Česky už dávno neumí ani trošku a je překvapený, že je u nás jeho Mireček stále tak populární a že se na něj nezapomnělo. V roce 2018 se totiž objevil v cestopise České televize Na cestě po Kongu - Brazzaville, kde si již užíval důchodu, obklopen svými dětmi a vnoučaty. Naposled ho mohl český divák vidět v dalším pár let starém cestopisném dokumentu Po jedné stopě, kde herec Martin Písařík brázdil s kamarádem a zkušeným cestovatelem Igorem Brezovarem Afriku a Asii na motocyklech a v díle Zvířata bez hranic se s legendárním „Mirečkem“ setkali.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/xman/styl/mirecek-z-basniku-mel-rad-holky-bez-prsenek-ted-v-africe-sefuje-televizi.A081114_090901_xman-styl_fro

https://www.dotyk.cz/magazin/joseph-dielle-mirecek-basnici/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Joseph_Dielle

https://www.csfd.cz/tvurce/1018-joseph-dielle/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz