Hlavní obsah
Lidé a společnost

Multitalent Jakub Józef Orliński se představil na olympiádě jako operní pěvec a tanečník breakdance

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ajay Suresh / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Slovutná Carnegie Hall v New Yorku hostila i tohoto operního pěvce z Polska

Operní zpěvák kontratenor, tanečník breakdance a model. To vše zosobňuje talentovaný mladý Polák Jakub Józef Orliński. Je vám to povědomé? Možná proto, že jste jej letos mohli spatřit na zahájení olympijských her v Paříži.

Článek

Narodil se roku 1990 ve Varšavě. Již jako malý chlapec zpíval ve sboru, v období dospívání přešel do devítičlenného chlapeckého sboru, který se věnoval interpretaci renesanční muziky. Jeho hlasový rozsah spadá mezi kontratenory, dokáže tedy zpívat velmi vysoké tóny, které jsou běžné pro ženské operní pěvkyně.

Operní zpěv vystudoval na Vysoké múzické akademii Frederika Chopina ve Varšavě a dostudovával ještě v letech 2015-2017 v New Yorku. Profesionálně se začal uplatňovat nejprve jako člen mužského pěveckého sboru Gregorianum, se kterým vystupoval nejen v Polsku, ale i v zahraničí.

Foto: Burkhard Mücke / Wikimedia Commons / CC BY 4.0

Orliňski na vystoupení v Mnichově

Od roku 2012 působil jako operní zpěvák ve Velkém divadle-Národní opeře ve Varšavě. Pěvecky se uplatnil také v sousedním Německu minimálně na třech předních operních scénách. Ve svém mladém věku dokázal tento talentovaný pěvec dobýt i mekku všech nejen operních zpěváků - Carnegie Hall v New Yorku (u nás se to povedlo např. operním pěvkyním Dagmar Peckové a Evě Urbanové, ale také Karlu Gottovi, Heleně Vondráčkové nebo Ivě Bittové).

Mimořádný úspěch slavil před časem také ve Francii, kde zpíval v Paříži v doprovodu těch nejlepších orchestrů. Vše bylo snímáno televizní kamerou a přenášeno milionům diváků po celém světě. Možná i proto si jej letos pozvali na zahájení olympiády.

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jakub Józef Orliński

V roce 2018 si splnil další metu, kdy vydal svoje debutové album nazvané Anima Sacra, do dnešních dní natočil celkem šest vlastních alb. Zaměřuje se na barokní hudbu, ale nebrání se ani jiným žánrům včetně dnešní moderny.

Na svém kontě má pohledný mladík již mnoho různých ocenění včetně nominace na Grammy. Jezdí a vystupuje v operních domech celého světa - Londýn, Mnichov, San Francisco a mnoho jiných. A pokud jste před pár týdny bedlivě sledovali zahajovací ceremoniál letošních olympijských her v Paříži, tak jste jej viděli jako jednoho z mnoha účinkujících.

Představil se jako úplně první Polák, který kdy na zahájení olympiády vystupoval. Širokému olympijskému publiku se předvedl nejen jako operní pěvec, ale také jako výborný tanečník breakdance! V operním světě se jedná v jeho případě o skutečnou raritu a výjimečnost, i mimo toto vystoupení občas zpívá a tančí zároveň a jeho performance mívají obrovský ohlas.

Mám zkrátka rád fyzickou aktivitu. V dětství jsem měl ohromné štěstí, že mi moji rodiče umožnili vyzkoušet mnoho věcí: věnoval jsem se akrobacii, tanečnímu stylu capoeira, což je brazilský taneční styl obsahující svébytné bojové umění, skateboardingu, jízdě na kolečkových bruslích, hrál jsem tenis. Teď jsem byl poprvé po osmi letech na dovolené, kde jsem vyzkoušel wakeboarding, a bylo to neskutečné! Strašně rád zkouším nové věci, a to se týká i opery.
Orliński ke svému pohybovému talentu pro server Operaplus, 2021

Aby toho nebylo málo, úspěchy slaví díky své figuře a pohledné tváři i na poli modelingu a reklamy. V Americe ho díky zpěvu a vzhledu nazývají „Operním Justinem Timberlakem“. Propaguje úspěšné značky a v roce 2022 se stal prvním modelem pózujícím na obálce polské mutace Vogue Man. Přejme tedy tomuto neobyčejnému talentovanému muži, ať mu to zpívá a tančí co nejdéle.

Anketa

Máte rádi operu?
Velmi
60 %
Nijak zvlášť
35 %
Ne, nemám
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Použité zdroje:

https://culture.pl/pl/tworca/jakub-jozef-orlinski

https://www.theguardian.com/music/article/2024/jul/07/jakub-jozef-orlinski-countertenor-baroque-prom-7-late-night-italian-royal-albert-hall-letsbarock

https://operaplus.cz/jakub-jozef-orlinski-lide-maji-o-kontratenoristech-exoticke-predstavy/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jakub_J%C3%B3zef_Orli%C5%84ski

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jakub_J%C3%B3zef_Orli%C5%84ski

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Breakdance na olympiádě

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz