Hlavní obsah
Názory a úvahy

Navýšení koncesionářských poplatků je v pořádku aneb Češi prostě nadávají na vše a rádi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

V těchto dnech se rozhoduje o navýšení koncesionářských poplatků. A část našich občanů opět zase ihned nadává. Bez rozmyslu, bez posouzení fakt. Jen z českého principu.

Článek

V těchto dnech probíhají jednání o navýšení koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu. A mnoho Čechů s tím nesouhlasí a nadávají a platit více nechtějí. Já s navýšením i s rozšířením na vlastníky smartphonů nebo tabletů plně souhlasím.

Padají argumenty typu nesleduji a neposlouchám, nemám ani televizi, už takto mají dost, stejně tam dávají příšerné pořady apod. S těmito pseudodůvody nesouhlasím.

Nezávislá česká média, která mají zákonem dáno informovat a skládat program vyváženě, objektivně, pravdivě a se zaměřením na nejširší záběr populace a její rozličné zájmy je třeba podporovat. A to zejména v dnešní době, plné neprofesionálních, zavádějících až dezinformačních médií, které to hrají na jednu stranu - obvykle na nějakou cílovou skupinu občanů, které pěkně uspokojuje a houpá tím, co chtějí slyšet.

To, že nesledujete nebo neposloucháte veřejnoprávní média je vás problém a vaše vizitka. Samozřejmě právo na to máte. Ale poplatky berte prostě jako daň a prostředek k udržení nejkvalitnějších a vyvážených a hlavně nedezinformačních médií v tomto státě. A na tom se musíme podílet všichni.

To, že tvrdíte, že v ČT stejně nic pořádného nedávají, tak to už o vás skutečné vypovídá hodně. Fakta hovoří jasně a spektrum pořadů veřejnoprávní televize už snad ani širší být nemůže. Zkuste se někdy podívat na internet na stránky ivysilani.cz, což je archiv ČT. Tam jasně vidíte obrovské množství kategorií a filmů, seriálů, dokumentů a jiných pořadů a netvrďte mi nikdo, že se tam nenajde nic dle vašeho zájmu. A pokud ne, evidentně žádné nemáte. Vás problém. Ale hanit co se dá, to jde leckomu skvěle, že?

V neposlední řadě se poplatky nezvyšovaly mnoho let (u ČT od roku 2008 a u Rozhlasu dokonce od roku 2005). No tak ruku na srdce - znáte nějakou výdajovou položku, která se tolik let nezdražila? Já nikoliv. A milerád připlatím pár korun, aby zde zůstala zachována nezávislost, pravdivost zpráv a široké spektrum pořadů pro všechny. A také aby se mohly točit nové a nové české filmy. A hlavně, aby se do nich nevkládaly reklamy! A znovu zdůrazňuji, jde o pár korun!

Ano, ne vše, co se u nás natočí nebo co dávají veřejnoprávní média se mi líbí. A je to logické a zcela v pořádku. To je princip širokospektrální tvorby, aby se na každý pořad našel „kupec“. Přeci nejste děti, abyste nepochopili, že se nemůže vysílat jen něco, co se líbí vám. A to, že se vám nelíbí třeba Star Dance, tak mě třeba ano. Já zase nemusím třeba fotbalové přenosy, ale respektuju, že mnoha jiným ano a nikdy by mě nenapadlo kvůli tomu nadávat a že „něco takového platit nebudu!“

Za satelity nebo streamovací platformy platí mnoho z vás a mnohem víc, než je koncesionářský poplatek. Taky platím jednu světovou platformu. Ale mnohem častěji si vyberu právě v ivysilani.cz. Zkuste tam pořádně mrknout a třeba ubyde toho věčného nadávání.

Anketa

Souhlasíte s navýšením koncesionářských poplatků?
Ano, bez výhrad
8,7 %
Ano, ale za jiných podmínek
2,7 %
Ne, nesouhlasím
87,4 %
Nevím / nemám názor
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 484 čtenářů.

Vlastní názor autora s podporou zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-ministr-obhajuje-televizni-a-rozhlasove-poplatky-pro-majitele-mobilu-252275#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest255_trending_llm_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz