Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejúspěšnější zpěvačka současnosti Taylor Swift to s lidmi umí, tajemství jejího úspěchu je známé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: iHeartRadioCA / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Její profesní dráha nyní dosahuje nejvyšších vrcholů. Zpěvačka, textařka a příležitostná herečka Taylor Swift ovšem není žádným rychloproduktem, vystřeleným na oblohu přes noc. Kariéru si buduje již od dětství a momentálně objíždí evropské turné.

Článek

Celým jménem Taylor Alison Swift se narodila roku 1989 v americkém státě Pensylvánie. Její rodiče Scott a Andrea Swiftovi nemají s uměleckou branží nic společného, oba se pracovně pohybovali v oblasti investic. Avšak její babička Marjorie byla známou operní pěvkyní, činnou v rozhlase i televizi. Rodinu dotváří ještě Taylořin mladší bratr Austin, který se věnuje herectví a pomáhá sestře skrze produkci některých jejích videoklipů a dokumentárního snímku.

Již od raného dětství to Taylor táhlo k hudbě a umění, vedle toho se věnovala i jízdě na koni a nějaký čas závodila. Klíčovým prvkem pro její další profesní směřování bylo hraní v dětské divadelní společnosti, kde se věnovala muzikálovému zpěvu a tanci. Na divadelních večírcích přičichla ke karaoke a začala zpívat country písně.

Inspirována zejména zpěvačkou Shaniou Twain se plně ponořila do světa country music a začala jako dospívající dívenka vystupovat na místních hudebních akcích. Šikovná byla také v psaní vlastních textů, týkajících se zejména milostných vztahů. Její talent byl tak výrazný, že ve 12 letech složila a otextovala svoji první písničku „Lucky You“ a již o dva roky později se dostala do hledáčku profesionálů a podepsala svoji první smlouvu se společností Sony.

Foto: Sehome Bay / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Zpěvačka se už od dětství dokáže sama doprovodit na kytaru a na klavír

Rodina ji velmi podporovala a souhlasila s návrhem, aby se s ohledem na Taylor a její kariéru všichni přestěhovali do mekky country hudby do Nashvillu. Rozhodnutí se ukázalo jako správné a kariéra zpěvačky se rozjela na plné obrátky. Aby se mohla plně věnovat hudbě a koncertování, byla zapojena do domácího vzdělávání a v roce 2008 zakončila středoškolské studium.

Původní smlouvu ale již v patnácti letech zrušila, protože byla nucena pouze interpretovat písně jiných s tím, že vlastní debutové musí počkat do jejich osmnáctin. Ona se ale cítila na víc, již měla složené svoje vlastní písně a čekání by pro ni bylo zbytečnou brzdou rozjeté kariéry. Přestoupila proto k vydavatelství Universal a začala chystat první desku.

Jmenovala se stejně jako ona Taylor Swift a vyšla v roce 2006, tehdy jí bylo pouhých 16 let. Album ve stylu pop a country s prvním singlem „Tim McGraw“ bylo velmi vřele přijato jak posluchači, tak odbornou veřejností a médii. Také další čtyři singly vydané v následujících dvou letech byly úspěšné nejen v country, ale i v nejprestižnějších popových žebříčcích. Album byl v podstatě její zhudebněný deníček náctlileté dívky, většinu písní si napsala během prvního roku na střední škole. Tři písně šly kompletně na její konto, na zbytku spolupracovala s jinými textaři.

Po celý rok se pak věnovala za pomoci rodiny propagaci albu po amerických rádiích. Již se ale objevila v televizní show Good Morning America a přijímala také reklamní nabídky. A věnovala se zejména fanouškům skrze sociální sítě. Tvořila blog a další obsah, odpovídala v diskuzích a na každou zprávu každého fanouška, což bylo tehdy a v podstatě je i dnes nevídané. Koneckonců, dnes by to jako nejpopulárnější zpěvačka současnosti ani nestíhala.

Foto: cosmopolitanuk / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Zpěvačka na snímku z roku 2019

Rozjela se také na živá vystoupení a koncerty, zpívala po divadlech a festivalech a předskakovala také pár country hvězdám. I zde se věnovala fanouškům na maximum - její autogramiády po skončení produkce trvaly klidně i čtyři hodiny. V roce 2008 přišla první nominace na cenu Grammy v kategorii Objev roku, cenu si ale tenkrát odnesla Amy Winehouse.

Téhož roku vydala druhé album Fearless, kam sama přispěla sedmi písněmi. V té době měla již vlastní management a opět se intenzivně vrhla na propagaci, dostala se i do proslulé talk show Ellen DeGeneres. S tímto albem odjela také svoje první turné zejména po USA, ale pár zastávek měla i v Evropě, Asii a Austrálii. A v roce 2010 si odnášela rovnou čtyři ceny Grammy. Mimochodem celkem už jich má doma čtrnáct a nominací padesát dva.

Swift je jedna z nejlepších populárních skladatelek a předních představitelů country. Je v užším spojení se svým vnitřním životem než většina dospělých.
The New York Times k vydání alba Fearless

Od té doby až do současnosti vydala dalších devět alb, která začala více inklinovat k popové muzice a její sláva postupně rostla. V dnešních dnech je Taylor Swift na absolutní světové špici a aktuálně brázdí Evropu na svém v pořadí již šestém turné „The Eras Tour“. Dle recenzí a ohlasů diváků jde o jednu z nejlepších show nejen její, ale celé hudební historie. Lístky v každém městě byly pryč do pár minut od zahájení prodeje.

V osobním životě, jak už to tak u nejúspěšnějších světových star bývá, stále tápe. Za svůj krátký život vystřídala půvabná zpěvačka relativně hodně partnerů zvučných jmen - chodila třeba se zpěvákem Joe Jonasem, herci Taylorem Lautnerem, Jakem Gyllenhaalem a Tomem Hiddlestonem nebo se zpěvákem Harym Stylesem. Od roku 2023 randí s hráčem amerického fotbalu Travisem Kelcem.

Politicky se Swift příliš neangažuje, za to veřejně a nahlas podporuje LGBTQ+ komunitu, které vzdala hold písní „You Need To Calm Down“.

Foto: iHeartRadioCA / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Taylor Swift na MTV Video Music Awards, 2023

A čím vším si zrovna ona vysloužila být na špičce současné pop music? Je to zejména jejím již popsaným vřelým vztahem k fanouškům a jejím celkově civilním „obyčejným“ projevem holky odvedle. A také uměním napsat opravdu chytlavou melodii a otextovat ji kvalitním a lidsky uvěřitelným textem. V neposlední řadě zasahuje široké spektrum posluchačů kombinací více hudebních stylů, zejména popu a country, ale třeba i rocku a indie. Taylor Swift je prostě svá, poznatelná a nesplývá s jinými svými popovými konkurentkami. Tak ať jí to zpívá a skládá ještě hodně dlouho.

Anketa

Patříte k fanouškům zpěvačky Taylor Swift?
Ano, již dlouho
6,3 %
Ano, poslední dobou
18,8 %
Ne, nepatřím
74,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kultura-veskere-krize-pretavila-v-triumf-jak-se-taylor-swift-stala-osobnosti-roku-242654

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Taylor_Swift

https://m.imdb.com/name/nm2357847/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Taylor-Swift

https://people.com/tag/taylor-swift/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz