Článek
Onemocnění dna (neplést s DNA - šroubovicí v našich buňkách, nositelkou genetického kódu) se v dnešní době považuje za jedno z balíčku civilizačních chorob tzv. z dostatku. Je způsobeno zvýšenou nebo vysokou hladinou kyseliny močové v krvi. K tomu dochází tehdy, pokud organismus tuto kyselinu vytváří v nadměrné míře nebo naopak pokud má oslabené mechanismy na její vylučování.
Tělo si vytváří kyselinu močovou v játrech z látek zvaných puriny. Jsou to dusíkaté sloučeniny, běžně se vyskytující v potravinách, které jsou v těle nezbytnou součástí zejména nukleových kyselin, tedy DNA nebo RNA kyselin, které nám v buňkách obstarávají genetickou informaci a procesy na to navazující (např. tvorba bílkovin a imunitních látek).
V běžném množství je kyselina močová tělu prospěšná, má antioxidační funkci. Pokud je ale její hladina dlouhodobě zvýšená (tento stav se nazývá hyperurikémie), dochází časem k její krystalizaci v podobě ostrých jehliček a ukládání v těle nejčastěji do ledvin, kloubů a šlach. Následně se mohou objevit obtíže dnového záchvatu s bolestmi a horkostí kloubů a zarudnutím pokožky, která je na dotek napnutá a citlivá. Nečastěji se obtíže projevují u palce na noze. Kyselina močová také nepříznivě ovlivňuje cukrovku a kardiovaskulární choroby.
Pouze kolem 10 % pacientů má problémy s kyselinou močovou v důsledku genetických dispozic. U zbylých 90 % je na vině špatná životospráva - vysoký příjem bílkovin, tuků a sacharidů a na druhé straně také nedostatek pohybových aktivit. Náchylnější k onemocnění jsou zejména muži ve středním a vyšším věku, ale potíže tohoto typu mohou nastat i u malých dětí. Onemocnění dnou se jinak říká podagra nebo pakostnice a také vznosným přídomkem „nemoc králů.“ Postihovala totiž dříve zejména vysokou šlechtu s panovníky, kteří na rozdíl od chudiny často nezřízeně hodovali a stoly se jim prohýbaly pod množstvím masa a alkoholu. A právě maso a alkohol jsou zásadními zdroji zmíněných purinů, jejichž zvýšený příjem zadělává na obtíže.
Mezi nejbohatší zdroje purinů, které je třeba při zvýšené hladině kyseliny močové a zejména po vypuknutí dny omezit, patří následující poživatiny:
- maso (zejména červené, z mladých zvířat a veškeré tučné), vnitřnosti, mořské plody, tučné ryby, uzeniny, silné vývary
- živočišné tuky
- vysoce průmyslově zpracované potraviny, polotovary
- dráždivé kořeněné a pikantní pokrmy
- sýry plísňové, zrající a uzené
- luštěniny (vysoký obsah purinů částečně kompenzuje vysoký obsah vlákniny)
- kakaový prášek, čokoláda, marcipán, fruktózový sirup
- silná káva a čaj, horká čokoláda, alkoholické i nealko pivo i ostatní alkohol
Možná si teď říkáte, že to jsou samé běžné potraviny a dobroty a že nám to zase odborníci zakazují a co tedy jíst a neubírat si z potěšení. Ale radikálních řešení a škrtů není třeba. Ono se v podstatě jedná o nastolení zdravého a racionálního jídelníčku, který se doporučuje u prevence a léčby všech civilizačních chorob.
U masa stačí omezit konzumované množství a nejíst jej denně, dávat přednost libovému vepřovému a dietnímu kuřecímu, krůtímu či králičímu a preferovat vaření a dušení před smažením. Živočišné tuky je třeba nahrazovat kvalitními rostlinnými oleji. Když už musí být uzenina na talíři, tak nízkotučná šunka a vyhýbat se tvrdým uzeninám s koncentrovaným masem. Mléčné výrobky jsou téměř bez omezení a doporučeny opět zejména ty nízkotučné a zakysané. Luštěniny určitě z jídel nevyřazovat, jen si hlídat množství. Doporučuje se také dostatečně pít vodu, ovocné a bylinkové čaje, neslazené nápoje a nepřesolovat. No a jako vždy u všeho, tři až pět porcí ovoce a zejména zeleniny denně. A mimochodem, na dnu vedou třešně. A v poslední době získávají pro svoje účinky na snížení kyseliny močové v krvi na popularitě i preparáty s výtažkem z červené rýže.
Já sám mám zvýšenou hladinu kyseliny močové už přes 15 let. Projevy dny jsem ještě nikdy neměl, protože dodržuji bez větších obtíží a pocitů nedostatku vhodnější jídelníček (schválně říkám vhodnější, příkladný optimální jej nemám, jsem jen člověk). Já osobně jím málo masa a menší porce, vnitřnosti prakticky vůbec a omezuji uzeniny. Čokoládu miluji, ale dám si jeden štráfek denně a ne hořkou. V pohybu tedy přiznám se bez mučení zaostávám a pivo si také hlavně v létě příliš neodpírám, ale snažím se omezovat množství alkoholu celkově a většinou se i zadaří (ono kdo chce prožívat kocoviny po čtyřicítce, že?). Vždy se dá najít alternativa, kterou už běžně jíte nebo pijete a jen tyto potraviny posílíte na úkor těch nejvíce rizikových. A ono vám to pomůže nejen na dnu, ale třeba i na vysoký krevní tlak, cukrovku nebo zvýšený cholesterol.
Každý jsme jiný, s jinou citlivostí organismu a jinou vůlí. U někoho zabere úprava životosprávy, u někoho přes veškerou snahu ne nebo nemá dostatek vůle a stravuje se i nadále rizikově. Pak určitě přicházejí na řadu farmaka, která napomáhají snižování kyseliny močové v krvi, a předchází tak jejímu ukládání. Nejedná se o žádné dryáky a fungují spolehlivě. I díky jednomu takovému prášku denně mám hladinu kyseliny močové pod kontrolou a jsem bez obtíží.
Pravidelné odběry alespoň jednou za dva roky jsou nutností a máte tak přehled nejen o hladině kyseliny močové. Jinak kolikrát ani nevíte, že ji máte zvýšenou - příznaky bývají často skryté, nepozorovatelné a nebolí. Držet ji sníženou v optimální hladině není díky úpravě životosprávy a medikaci nijak složité. Pokud byste se na prevenci a léčbu dny ale úplně vykašlali, čekají na vás možná i tzv. dnavé tofy. Tyto nahromaděné krystalky kyseliny močové dokáží v kloubech poškodit i přilehlé kosti. Často se také infikují a zánět se šíří do dalších kloubů v těle.
Vyspělý západní svět žije v dostatku až přebytku. I v přemíře nezdravé stravy. Naopak má nedostatek pohybu. Stačí tyto dva nepoměry alespoň trochu vyladit, upravit bez radikálních zásahů jídelníček a alespoň co nejvíce chodit, když už nesportovat a nejen hladina kyseliny močové vám poděkuje.
Tento článek je obecně vzdělávací a nenahrazuje odbornou lékařskou radu a individuální stav a přístup. Konkrétní doporučení vyhledejte u kvalifikovaného zdravotníka.
Použité zdroje:
https://www.ikem.cz/cs/dna-a-vysoka-hladina-kyseliny-mocove/a-1989/
https://archiv.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/dna-je-bolestiva-artritida-a-zacina-uz-pri-strednim-veku
https://www.cpzp.cz/clanek/5110-0-Dna-a-metabolismus.html
https://www.wikiskripta.eu/w/Kyselina_močová
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/dna-a-stravovani.A130708_102438_zdravi_pet
vlastní načerpané vědomosti a zkušenosti s prevencí a léčbou