Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neřestný nebyl jen francouzský dvůr. Anglie za Jakuba I. oplývala orgiemi, král si vydržoval milence

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / volná licence

Jakub I. Stuart, panovník skotský a anglický jako dvacetiletý mladík

Kontroverzní vládce Anglie a Skotska, který při své vzdělanosti a chytrosti dokázal zemi prospět, ale díky své náladovosti a zhýralosti jí také škodit. Jakub I. Stuart vládl, jezdil na lov, pořádal orgie, miloval ženy i muže a potíral čarodějnictví.

Článek

Jeho matkou byla skotská královna Marie, kterou neměli lidé v oblibě. Po vraždě jejího chotě a Jakubova otce lorda Darnleyho, na které se údajně podílel její nový muž, se její neoblíbenost ještě zvýšila, poddaní se vzbouřili, královnu uvěznili a přinutili ji k abdikaci. Jakub se tak stal panovníkem Skotska v roce 1567 již ve věku jednoho roku, fakticky převzal vládu v šestnácti letech. Na převzetí moci v Anglii si musel ještě přes dvacet let počkat. Tomu předcházela mírová dohoda s Anglií, věznění a poprava jeho matky a následně smrt anglické královny Alžběty. Z trůnu tak odešli Tudorovci a nastoupili Stuartovci.

Již od útlého věku mu byla vštěpována láska k literatuře a umění, kdy jej vychovávali různí opatrovníci a pěstouni z řad vzdělanců a literátů. Byl považován za krále chytrého a vzdělaného, ale také nespolehlivého, náladového a prostopášného. S ohledem na dnešní poznatky v oblasti psychologie se zdá, že trpěl bipolární poruchou (alias maniodepresí). Za jeho vlády se pořádaly v královském paláci zhýralé orgie, ne nepodobné těm na francouzkém dvoře. Jakub I. měl sice choť Annu Dánskou, se kterou zplodil několik dětí, ale byl znám pro svoji náklonnost k mužům a vydržoval si četné milence. Důkazy se zachovaly v korespondencích a byla také objevena tajná chodba vedoucí z jeho ložnice do ložnice jeho milého.

Jeho zásadním milencem, který měl klíčový vliv nejen na něj, ale i na politickou situaci země, byl George Villiers, 1. vévoda z Buckinghamu. Ten např. doprovázel Jakubova syna a následníka trůnu Charlese do Španělska za účelem námluv a sňatku s princeznou Marií pro utužení spojenectví obou zemí a vyhnutí se válečnému konfliktu. Svazek se po mnohaletých jednáních domluvit nepodařilo - jednak se Charles Marii nelíbil a hlavně se Charlesovi nelíbil požadavek Španělska, aby konvertoval ke katolické víře. Oba se vrátili zpět do Anglie a navzdory nevoli Jakuba I. zahájili první kroky na cestě k válečnému konfliktu.

Foto: John de Critz / Wikimedia Commons / volná licence

Jakub I. Stuart ve věku čtyřiceti let

Jakub I. proslul také svojí vášní pro lov, kterým trávil mnoho času bez ohledu na státní kasu. Choval také mnoho druhů zvířat včetně exotických kousků ve své soukromé zoo. Byl také zdatným spisovatelem a má na svém kontě několik knih. Jeho Basilikon byl určen pro syna Charlese, obsahuje praktické informace a rady, jak vést království a je považován za jeho stěžejní dílo.

Ale do dějin se zapsal zejména jako zapřisáhlý odpůrce čarodějnictví - i s ohledem na svoji psychiku a všemožné paranoidní stavy byl přesvědčen, že jej chtějí čarodějnice zničit. Během svého života tak vydal mnoho zákonů a nařízení proti čarodějné magii a konalo se mnoho čarodějnických procesů s cílem totálního vymýcení. Obviněné ženy byly vyslýchány, mučeny, vězněny a popravovány ve velkém.

Jakub I. zemřel roku 1625 ve věku pouhých osmapadesáti let na úplavici. Již roky předtím nebyl zdravotně v pořádku a postupně tak sílil politický vliv jeho syna Charlese za podpory Jakubova milence George, vévody z Buckinhamu.

Pokud vás život Jakuba I. Stuarta zajímá více a nemáte zájem si pročítat historické knihy, pusťte si na populární zahraniční streamovací platformě seriál Mary & George (2024), který se vládě a vztahům tohoto panovníka věnuje a poměrně věrně zachycuje i historická fakta. V hlavní roli exceluje hollywoodská megastar Julianne Moore, která v seriálu ztvárňuje roli ambiciózní matky George, králova milence.

Použité zdroje:

https://www.stoplusjednicka.cz/narodil-se-jakub-i-stuart-naslednik-panenske-kralovny-alzbety

https://www.royal.uk/james-vi-and-i-r-1567-1625

https://www.dotyk.cz/magazin/jakub-i-stuart-a-anna-danska-svatba-30000909.html

https://plzenoviny.cz/anglicky-trun-v-rukou-sebestredneho-straspytla-jakuba-i-nejvice-desily-carodejnice/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jakub_I._Stuart

https://www.csfd.cz/film/1447327-mary-george/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz