Hlavní obsah
Umění a zábava

Novou Zlatovlásku má hrát neznámá herečka. Štěpánek králem, Kotrbová neobsazena, Lambora padouchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima / Wikimedia Commons / CC-BY-3.0

Herec Petr Štěpánek, původní Jiřík a současný král.

Klasická Erbenova pohádka O Zlatovlásce se příští rok dočká nového filmového kabátu. Přinese více vizuálních efektů včetně mluvících zvířat, role Jiříka a Zlatovlásky se chopí začínající herci a Petr Štěpánek se vrátí s rolí krále.

Článek

Od natočení verze z roku 1973, která proslavila Jorgu Kotrbovou jako Zlatovlásku a Petra Štěpánka jako kuchaře Jiříka, uplynulo již více než 50 let. Rádi si rok co rok připomínáme romantický příběh s vítězstvím dobra nad zlem, milou babičku v podání Marie Rosůlkové nebo krále a otce Zlatovlásky v podání Ladislava Peška. Jiříkovi jsou nápomocná mluvící zvířata mravenci, zlatá rybka a ptáčci, díky nimž Jiřík splní tři náročné úkoly, rozpozná Zlatovlásku mezi jejími sestrami a odveze si ji do svého království, kde chytrost a důvtip Zlatovlásky porazí zlého krále, kterého by si jinak musela vzít za muže místo milovaného Jiříka. Oblíbená pohádka je také spojena se zámky Červená Lhota v jižních Čechách (sídlo Zlatovlásky) a Sychrov na Liberecku (sídlo zlého krále).

Aktuálně se natáčí nová verze podle scénáře Lucie Konášové, která je podepsána zejména pod pohádkou Anděl Páně, a v režii začínajícího Jana Těšitele. Starou a novou verzi hezky propojuje herec Petr Štěpánek, který si zahraje roli hodného krále, otce Zlatovlásky. A uslyšíme také starou známou písničku Zlatovlásko, krásko v nové aranži.

Je to už 52 let, co jsme točili původní Zlatovlásku a tehdy moji roli krále hrál Ladislav Pešek. Tento scénář je samozřejmě trochu jiný a moc se mi na něm líbí, že počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka
Herec Petr Štěpánek , Idnes.cz

A kdo se objeví v ústředních rolích Zlatovlásky a  Jiříka? Šanci dostanou zatím neokoukaní začínající herci Jasmína Houf a Tomáš Weber. Jasmína má zatím natočen pouze jeden krátkometrážní snímek, Tomáš je herecky již zkušenější a mohli jste jej spatřit v Kazmově ONEMANSHOW: The Movie nebo třeba v seriálech Zoo, Dobré zprávy a Iveta. Na kontě má i zářez v koprodukčním německo-americkém velkofilmu Na západní frontě klid.

V dalších rolích se představí např. populární slovenský herec Ján Jackuliak, Marián Mitaš nebo psík Štístko (v podání teriéra Borrega) a také Marek Lambora. Ten si zahraje novou postavu Štěpána, Jiříkova ne tak úplně dobrého a hodného souputníka na cestě za Zlatovláskou.

A kde se v současnosti natáčí? Filmaři se nevrátili do původních lokací a vybrali si tentokrát hrady Kost a Křivoklát nebo Lednicko-valtický areál.

Foto: Yardak / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Hrad Kost a okolí využili filmaři např. v pohádkách S čerty nejsou žerty, Radůz a Mahulena nebo Kouzla králů.

Zajímavostí je, že novou verzi měl v plánu točit slavný režisér Václav Vorlíček. Vše již bylo připraveno, první klapla nachystána, ale k realizaci bohužel nedošlo kvůli jeho úmrtí v roce 2019. Práce na pohádce nicméně nepřišla vniveč, tvůrčí tým veškeré materiály znovu zrevidoval a více přizpůsobil modernímu divákovi. Dal důraz na dobrodružství, vizuální efekty a množství mluvících zvířat, kterých má být přes padesát druhů a nám nezbývá než čekat, jak se nový počin povede. Jistě se jako obvykle neubrání srovnávání a povzdechů nad starými dobrými klasickými pohádkami. Inu, sám nepatřím mezi kdovíjaké příznivce novodobých moderních zpracování většiny pohádek, ale sem tam nějaká propadne mým sítem do kategorie povedené a oblíbené, nechám se tedy sám překvapit a těším se.

Pohádka by měla být dotočena letos v červnu, následovat budou postprodukční práce a premiéra je plánována na leden 2025, kdy snímek zamíří do českých kin. Držme mu tedy palce, aby oslovil diváky a líbil se.

Anketa

Těšíte se na nové zpracování Zlatovlásky?
Ano a věřím, že bude stejně dobrá nebo lepší než originál.
21,3 %
Ano, ale myslím si, že kvality originálu nedosáhne.
60,7 %
Ne, netěším, nemám tento příběh v oblibě.
1,1 %
Nevím, nechám se překvapit.
16,9 %
Celkem hlasovalo 89 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.kinobox.cz/clanky/filmy/37362-zlatovlaska-se-docka-nova-verze-do-legendarni-pohadky-se-vrati-petr-stepanek

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-filmy-serialy-foto-zacala-se-natacet-nova-zlatovlaska-vraci-se-petr-stepanek-40467012

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/kultura/toci-se-nova-pohadka-o-zlatovlasce-petr-stepanek-se-vraci-jako-kral-347992

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/film-zlatovlaska-karel-jaromir-erben-stepanek-lambora-weber.A240408_144625_filmvideo_rtn

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/cesko-ve-filmu-zlatovlaska-nova-i-puvodni-ktera-mi

www.csfd.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Film Zlatovláska

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz