Hlavní obsah
Móda a trendy

Olympijská kolekce návrháře Jana Černého vyvolala pozdvižení a zalila internet vlnou hejtů a nevole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Nová olympijská kolekce oblečení pro naše sportovce na zahájení letních olympijských her je odtajněna. A Češi se opět předvedli jako obvykle a vylili si své zlosti a mindráky tam, kam nemají.

Článek

Před pár dny představil mladý a nadějný módní návrhář Jan Černý svoji vítěznou podobu olympijské kolekce oblečení, kterou naši sportovci vynesou na zahájení letních olympijských her v Paříži. A to by nebyli Češi, aby moderní a svěží vítr nezadupali do země.

Okamžitě se strhla bouře na internetu a sociálních sítích, lidé začali kolekci probírat doma, v práci, v hospodě, všude. Drtivá většina Čechů podobu oblečení tvrdě odsoudila. Černý nepřišel s klasickým typem sportovního oblečení, jaké se nosí běžně, ale představil nám netradiční pláště / baloňáky / trenčkoty s divokým vzorem a tyrkysovými doplňky, trikoty v zajímavě podané trikoloře a zkrácená saka pro naše paralympioniky. Chtělo by se říci až haut couture (vysoká krejčovina), práce tohoto návrháře ale Čechy rozhodně nenadchla.

Myslím si, že je extrémně důležité, že můžeme jako malá země zaujmout výrazným, avšak velmi současným a relevantním lookem a upozornit na sebe. Těším se, jak kolekce vyzní v prostředí Paříže – města módy, v porovnání s kolekcemi ostatních zemí. První ohlasy od sportovců, kteří kolekci už viděli, jsou extrémně pozitivní, což mi dává krásný pocit zadostiučinění.“
Autor olympijské kolekce návrhář Jan Černý

Lidé u nás prostě vždy rychle a bez rozmyslu odsoudí většinu nového. Nové znamená vždy špatné. Ale zamyslet se nad důvody a alespoň se trochu snažit o pochopení a akceptaci, to bolí. Možná vám odmítačům následující slova třeba otevřou oči a mysl.

Trenčkot je pojítko mezi tím, co se u nás nosilo a nosí a tím, co je populární ve Francii. Říkám si tedy, proč ne. Paříž je hlavní město módy, kam jinam by se tedy více hodilo prezentovat takový typ kolekce než sem? A není to trochu nuda dívat se pořád dokola na nástupy olympioniků v teplákových soupravách? Proč nedopřát oku a hlavě diváka „šok“ v podobě nečekaných úborů našeho týmu, které lidi vytrhnou z letargie nekončícího nudného proudu sportovců šinoucích se hodiny po stadionu při olympijském zahájení?

Dost mě zarazily i nenávistné rasistické komentáře k jednomu z modelů černé pleti. Jako opravdu v roce 2024 tohle někdo řeší? A uvědomujete si, že fotografie se neprezentují jen v české kotlince, ale celosvětově? Pořád bude někdo řešit a napadat, že po světě chodí i černoši?

Já vím, pravý Čech si rád zanadává a zkritizuje práci někoho jiného. Tak když už máte tu potřebu vypustit jedovatou slinu, směrujte ji tam, kam patří. A to není návrhář Černý, nýbrž Český olympijský výbor. Neboť ten vybral vítězný návrh a uvedl jej v život a realizaci. Jan Černý byl pouze jedním ze zájemců o to obléci naše sportovce a on sám sebe neurčil. Prostě to navrhl tak, jak to cítil, sám za sebe a byl vybrán. Jste schopni to akceptovat a respektovat?

Pustili jste si třeba některý z rozhovorů, kde vysvětluje tento svůj počin? Věřte, že z jeho slov slyším mladého chytrého smysluplného člověka s velmi dobrou artikulací a slovní zásobou. Což se jistě o mnohých hejtrech říci nedá. Jeho projev je navíc vždy milý a pokorný. A kombinace výše uvedeného s úspěchem se prostě u nás neodpouští, tak je potřeba jej pěkně pošlapat a srážet na úroveň nevrlých diskutérů, že?

Ani v davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavního města módy. Mou generaci design kolekce pro slavnostní zahájení možná zaskočí, ale nosit ji budou hlavně mladí lidé, kterým je tvorba Jana Černého blízká. A pokud se sportovci cítí v oblečení dobře, mají také potřebné sebevědomí pro svůj sportovní výkon, na který se všichni těšíme
Vyjádření předsedy ČOV Jiřího Kejvala k olympijské kolekci oblečení

Uvědomte si také, že Jan Černý není ve světě módy žádným nováčkem, ač je velmi mladý. Má za sebou již mnoho úspěchů, mimo jiné i pod značkou Louis Vuitton, a také se chce logicky módně blýsknout. Na zahajovací ceremoniál se upřou oči celého světa a mnoha lidí z oblasti vysoké módy a nejspíš mu tak na stole přistane lukrativní nabídka některého z módních gigantů. Já mu to přeji.

Věnujme své úsilí, starosti a energii podstatným věcem a ne tomu, kdo co kam oblékne. Za dva tři měsíce neštěkne po tomto tématu ani pes, tak se nerozčilujte a věnujte se něčemu důležitému. Vždyť jde jen o pár kusů látky.

Anketa

Líbí se vám nová kolekce olympijského oblečení?
Ano, velmi
6,6 %
Spíše ano
4,9 %
Ani ano, ani ne
3,3 %
Spíše ne
11,5 %
Určitě ne
73,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Úvaha autora byla podpořena zdrojem:

https://www.idnes.cz/oh/pariz-2024/kolekce-olympijske-hry-jan-cerny-predstaveni.A240701_104845_olympiada-paris-2024_pls

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz