Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pamatujete sbírku Konto Míša? První akce svého druhu prodloužila chlapci život o téměř třicet let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CUF / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Gama nůž - první byl u nás zakoupen v roce 1992 z peněz sbírky Konto Míša pro pražskou Nemocnici Na Homolce

V dnešní době je zakládání sbírek za účelem pomoci nejen konkrétní nemocné osobě již běžné a mnoho z nás alespoň občas přispěje svými financemi na dobrou věc. Na začátku 90. let ale sbírka Konto Míša představovala vlnu nevídané solidarity.

Článek

Psal se rok 1989 a tehdy dvanáctiletý chlapec Michal Budínský ze slovenského Martina se potýkal s vážnými zdravotními obtížemi, ohrožujícími jej na životě. Cévní krvácení do mozku mu způsobilo částečné ochrnutí a hrozily další komplikace. Léčba ozařováním pomocí tzv. gama nože u nás tehdy možná nebyla, žádný takový přístroj nebyl v našich nemocnicích k dispozici. Cesta a léčba v zahraničí byla natolik nákladná, že si ji rodina Míši nemohla dovolit a hledala tak pomoc s financováním. Jejich lékařka oslovila Nadaci Charty 77 až do Stockholmu a ta se případu ujala.

Díky perfektní práci dané nadace se podařilo ve vypsané sbírce nashromáždit dostatečný finační obnos, aby mohl chlapec odcestovat do zahraničí a podstoupit tam operaci na gama noži.

S tím se ale nadace nespokojila a po úspěšné operaci, která chlapce zachránila, vyburcovala československý lid znovu za účelem pořízení gama nože na naše území. Vzniklo tehdy Konto Míša a s obrovským úspěchem se podařilo opět získat dostatek financí. Potřebných astronomických 100 milionů korun bylo dokonce o 60 milionů překonáno.

První zakoupený Leksellův gama nůž pro nekrvácivé operace mozku našel svoje uplatnění v pražské Nemocnici Na Homolce a pomohl více než desetitisíci pacientů. Homolka se tehdy stala teprve osmým a v postkomunistických zemích vůbec prvním pracovištěm vybaveným gama nožem. Byl za dobu své funkčnosti dvakrát modernizován a v roce 2009 dosloužil a nahradil jej další, modernější gama nůž. Zajímavé je, že nemocnice chtěla původně dosloužený přístroj nechat odvézt do starého železa, ale nakonec byl kontaktován švédský výrobce, který přístroj odkoupil za 27 milionů Kč na náhradní díly.

Michalovi zákrok prodloužil život o téměř 30 let, přesto se následně zdravotních obtíží nikdy zcela nezbavil a bohužel roku 2018 zemřel ve věku 40 let. Jeho odkaz je ale nesporný a pomohl odstartovat a rozvíjet nadační a sbírkovou činnost v naší zemi.

Anketa

Přispěli jste tenkrát na sbírku Konto Míša?
Ano
50,3 %
Ne
14,5 %
Nevím / Nevzpomenu si
28,9 %
Ještě jsem nebyl / a na světě
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1569 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/michal-budinsky-zemrel-konto-misa.A180811_171202_domaci_linv

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/nadace-charty-77-byla-prvni-moderni-neziskovou-organizaci-v-ceskoslovensku-konto-misa-si-lide-pamatu-72257

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/michal-budinsky-konto-misa-umrti_1808112119_bej

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz