Hlavní obsah
Umění a zábava

Pavel Kikinčuk ve Slunce, seno,…nepokračoval kvůli špatné domluvě termínu. Nyní hraje roli Škopka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivo Mičkal / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Role Šimona Pláničky ho proslavila a vystřelila do povědomí celého národa. Pavel Kikinčuk přesto zůstal věrný hlavně divadlu. Po mnoha letech se vrátil do prostředí jihočeských Hoštic v roli Škopka a aktuálně jej hraje v muzikálovém zpracování.

Článek

Herec Pavel Kikinčuk se narodil v roce 1959 v Hradci Králové. Již během studií gymnázia se ochotnicky věnoval divadlu a jeho cesta tak logicky směřovala k herectví, které absolovoval na brněnské JAMU.

Klíčová role ve Slunce, seno, jahody a proč nebyl v pokračování

Ke své nejslavnější filmové roli studenta na praxi Šimona Pláničky se dostal již jako profesionální herec v roce 1983 v Troškově komedii Slunce, seno, jahody. Po úspěchu jeho role a celého filmu se měl objevit i v pokračování Slunce, seno a pár facek, a to během svatby Blaženy a doktora Káji a na konci filmu během vesnické bitky před místním zámečkem. Nakonec však obsazen nebyl. Koluje kolem toho řada mýtů a spekulací, oficiální vyjádření režiséra Trošky a samotného herce bylo takové, že došlo k popletení termínu natáčení a Kikinčuk byl v tu dobu u Berlína a tamních jezer na dovolené s rodinou a jednoduše se nemohl zúčastnit. Scenárista tak situaci pohotově vyřešil odchodem Šimona Pláničky na vojnu. Troška na herce kvůli tomu nezanevřel a později ho obsadil ještě do pohádky Nejkrásnější hádanka a do komediální série Babovřesky, kde si zahrál i s manželkou a dcerou.

Divadení kariéra

Jeho herecká dráha je především divadelní. Po škole dostal přes deset nabídek stálého angažmá, těžce se rozhodoval, co přijmout, až po doporučení pedagogů zakotvil na dlouhá léta v plzeňském divadle J. K. Tyla. Na přelomu milénia změnil angažmá na pražský Činoherní klub, kde hostoval již v roce 1994, a působil zde až do roku 2020. Aktuálně hostuje ve vícero pražských divadlech a uměleckých agenturách.

Slunce, seno, jahody podruhé

Před dvěma lety se Kikinčuk po čtyřiceti letech k tematice Slunce, seno, jahody vrátil - účinkuje totiž ve stejnojmenném muzikálu v pražském Hudebním divadle Karlín. Vzhledem ke svému věku již přirozeně nehraje roli mladého Pláničky, ale přesedlal na roli Škopka. Podobně je na tom herečka Jaroslava Kretschmerová, která v muzikálu také účinkuje a vyměnila roli Evíka za hoštickou drbnu Kelišovou.

V soukromí je již dědečkem

Pavel Kikinčuk je již od roku 1986 a podle všeho šťastně ženatý s herečkou Jindřiškou Crhovou a spolu mají jednu dceru Kamilu, která se taktéž věnuje herecké profesi. Kamila má již dvě malé děti a udělala tak ze svého otce spokojeného dědečka.

V Praze bydlí herec poblíž vršovického Edenu, jinak ale rodina žije v Plzni, kde Crhová provozuje divadlo Pluto. V něm účinkuje celá rodina - ona, její muž i dcera, která je zároveň členkou plzeňského divadla J.K. Tyla, kde byl v angažmá i její otec.

Anketa

Viděli jste muzikál Slunce, seno, jahody v Hudebním divadle Karlín?
Ano
5,1 %
Ne, ale chystám se
12,8 %
Ne a nechystám se
82,1 %
Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.i-divadlo.cz/profily/pavel-kikincuk/

https://cinoherniklub.cz/lide/pavel-kikincuk/

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/pavel-kikincuk-herec-divadlo-televize-rodina.A200309_173008_vztahy-sex_mama

https://www.csfd.cz/tvurce/14285-pavel-kikincuk/prehled/

https://www.dotyk.cz/magazin/simon-planicka-pavel-kikincuk/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pavel_Kikincuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pavel Kikinčuk

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz