Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pavel Nový: Pepa z komedie S Tebou mě baví svět přežil západonilskou horečku, učil se znovu chodit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Herec je známý pro svoji optimistickou povahu a obdivuhodnou fyzickou kondici

Herec Pavel Nový má na svém kontě přes stovku filmových a seriálových rolí, známe jej hlavně z komedie S Tebou mě baví svět nebo ze seriálu Velké sedlo. V roce 2007 ale nechybělo málo a mohl ochrnout po prodělané tropické horečce.

Článek

Pavel Nový se narodil roku 1948 v Plzni, dětství však prožil v Železné Rudě, Jindřichově Hradci a Příbrami. Třikrát se neúspěšně hlásil na studia na DAMU a ke vstupu do světa herectví mu pomohla protekce - rodina se znala s herečkou a principálkou divadla ve Varnsdorfu Vlastou Fáberovou. Ta z Varnsdorfu přešla do příbramského divadla a na její doporučení zde začal hrát i Nový.

V divadle v Příbrami strávil mnoho sezón, nějaký čas hrál ještě v Karlových Varech a pak se do Příbrami vrátil. V roce 1988 ale divadlo nečekaně opustil a šel pracovat k železnici.

Chtěl jsem se vyhnout zbytečnému průšvihu, protože tehdy v tomhle divadle (v Příbrami) vládli takzvaní Trapl Boys, lidé kolem Vojtěcha Trapla, kterého bych označil za Michelangela socialistické kultury. On byl scenáristou, autorem několika spartakiád, režisérem, básníkem, divadelním autorem, velkým přítelem Milouše Jakeše a tak dále.
Pavel Nový k odchodu z příbramského divadla

Nový nepatří k těm hercům, kteří buď mají práci v oboru nebo nedělají nic. Za svůj život se nikdy práce nebál a živil se třeba jako dřevorubec, zedník, řidič i číšník. Po revoluci se po roční pauze k divadlu vrátil, přešel do pražské scény do divadla Ypsilon, kde hraje dodnes po boku Martina Dejdara, Jiřího Lábuse, Jaroslavy Kretschmerové, Jany Synkové a jiných.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Herec se věnuje také charitě, 2014

Svět filmových kamer se mu otevřel už jako třináctiletému, kdy získal roli ve snímku pro děti Kuřata na cestách (1962) s Jiřím Sovákem v hlavní roli. Na další hereckou příležitost u filmu si ale musel počkat dlouhých šestnáct let. Zahrál si menší roli četníka ve filmu Balada pro banditu (1978) a o rok později přišel pro Nového zásadní snímek režiséra Juraje Jakubiska Postav dom, zasaď strom. Jakubisko totiž natočil první film po devítiletém zákazu, který tak přilákal mnoho diváků a Nový od tohoto momentu vstoupil do širšího povědomí veřejnosti i filmařů.

Od té doby šel doslova z role do role, v některých letech stihnul účinkovat i v deseti snímcích a do dnešních dní si zahrál v úctyhodné více jak stovce filmu a seriálů. K jeho nejzásadnějším rolím řadíme zvukaře Pepu z komedie století S Tebou mě baví svět (1982), který po nocích neprchal za děvčaty, jak se domnívali jeho kumpáni, ale za svojí manželkou v podání slovenské herečky Zdeny Studenkové.

Zazářil také v žánrových a kritikou ceněných snímcích režiséra Jana Švankmajera Spiklenci slasti (1996) a Otesánek (2000). Z novějších filmů byl pro herce klíčový snímek Bába z ledu (2017), kde za roli přátelského otužilce získal svoji první sošku Českého Lva.

Foto: Nártoun / Wikimedia Commons / Volná licence

Pavel Nový v roce 2007

Ze seriálů jmenujme zejména Velké sedlo (1986) , kde si zahrál roli hrázného Jana Palyzi a seriály Zdivočelá země (1997 - 2012) a Poslední sezona (2006). Po revoluci si vyzkoušel i roli moderátora v televizním pořadu Sportžurnál.

Pětasedmdesátiletý herec je stále herecky aktivní, jeho zatím posledním počinem je letošní komedie Prázdniny s Broučkem. Nechybělo přitom mnoho a hercův život mohl v roce 2007 skončit tragicky. Po štípnutí infikovaným komárem na dovolené na Kypru totiž dostal závažnou západonilskou horečku, upadl do kómatu a náhle ochrnul. Musel se znovu učit chodit v rehabilitačním centru a jeho sportovní duch a odhodlání, celoživotně vyhlášená dobrá fyzička a kondice jistě přispěla k tomu, že už za půl roku odcházel domů o francouzských holích.

Soukromí si herec velmi střeží, ale je známo, že je ženatý s chotí Jarmilou a tvoří pár již téměř šedesát let. Jeho žena je „paní Colombová“ - ve společnosti se neobjevuje, nenavštěvuje manželova divadelní představení ani filmové premiéry a skoro nikdo tak neví, jak vypadá. Mají spolu dvě dcery a už je z něj nějaký čas nejen dědeček, ale i pradědeček. Ať mu optimismus, výborná kondice a zdravý duch v těle vydrží co nejdéle!

Anketa

Je pro vás film S Tebou mě baví svět komedií století?
Ano
87,1 %
Ne
10,7 %
Nevím
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 224 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/pavel-novy-narozeniny-s-tebou-me-bavi-svet-baba-z-ledu.A230904_113021_filmvideo_kiz

https://www.denik.cz/spolecnost/pavel-novy-chtel-jsem-se-naucit-to-co-jsem-hral-aby-se-mi-v-hospode-nesmali.html

https://www.csfd.cz/tvurce/1062-pavel-novy/prehled/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pavel_Nový

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Západonilská horečka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz