Hlavní obsah
Lidé a společnost

První Američan prošel změnou pohlaví již v roce 1951, z vojáka George se stala umělkyně Christine

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Maurice Seymour / Wikimedia Commons / volná licence

Christine Jorgensen po tranzici v roce 1954

George Jorgensen byl prvním americkým občanem, který prodělal kompletní změnu pohlaví. Navzdory těžké době vystupovala už jako Christine otevřeně a věnovala se po zbytek života umění a aktivismu za práva transgender osob.

Článek

George Jorgensen přišel na svět v roce 1926 a vyrůstal s rodiči v Bronxu v New Yorku. Už jako malé dítě si uvědomoval, že s ním není něco v pořádku, když si přál na Vánoce panenky, ale dostával vláčky. V době dospívání cítil náklonnost k jiným chlapcům, ale věděl, že není gay, ale že je ženou, která se narodila do mužského těla.

Tehdejší doba mu ale neumožňovala se veřejně projevit, vždyť i homosexualita byla nežádoucí a trestná, natožpak transsexualita, o které v té době měli povědomí pouze odborníci. George tak musel své pravé já potlačovat a čelil posměškům, že nepůsobí dostatečně mužně. Chtěl co nejvíce zapadnout, přál si, aby na něj byli rodiče hrdí a tak se přihlásil do americké armády. Ta jej nejprve odmítala z důvodu jeho malého vzrůstu, nakonec jej ale v roce 1945 naverbovala na pozici vojenského úředníka.

Po ukončení služby státu se George nepřekvapivě stále necítil dobře a začal pátrat v naučných knihách a navštěvoval odborníky. Na základě toho zjistil, že se v Dánsku nachází doktor, který má zkušenosti s „pacienty“, jako je on a mohl by mu pomoci. Jeho rodina pocházela právě z Dánska a on tak nemusel s pravdou ven a naoko jel navštívit příbuzné. Odcestoval tedy za tímto specialistou a ten jako první vyslovil diagnózu transsexualita a nastavil léčebný proces.

George se naplno pustil do procesu tranzice. Podstupoval psychoterapie, hormonální injekční léčbu a nakonec i operativní změnu pohlaví. Celý proces byl pro něj velmi náročný, bolestivý, ale osvobozující. Zvolil si ženské jméno Christine (jako poděkování lékaři Christianovi Hamburgerovi) a poprvé v životě se cítil spokojen a tak, jak má být.

Pamatujete si na tu stydlivou, ubohou osobu, co opouštěla Ameriku? Tak tato už neexistuje, a jak můžete vidět, cítím se úžasně
Christine Jorgensen v dopise svým přátelům

Po návratu do USA se dostala Christine do hledáčku médií a jelikož o svém osudu mluvila otevřeně, byla inteligentní, elegantní a zábavná, stala se z ní brzy hvězda. Noviny vyzdvihovaly její vojenskou službu, adorovaly její postavu, vizáž a módní inspiraci a poukazovaly také na technologický a medicínský pokrok v oblasti transsexuality.

Brzy ale vyšlo najevo, že při operaci sice přišla o mužské pohlavní orgány, ale nemá vagínu. Její odpůrci, ale i část příznivců započalo zpochybňovat její ženství a Christine začala opět pociťovat neuspokojení ze sebe sama. To se napravilo v roce 1954, kdy jí američtí lékaři vagínu vytvořili. Nutno podotknout a vyzdvihnout její rodinu, která Christine a její proměnu přijala.

Moje rodina byla velmi chápavá. Měli na výběr. Dal jsem jim jedinou možnost. Buď mě měli přijmout, nebo byla pauza. Moje rodina mě nechtěla ztratit a byl jsem si s otcem a matkou velmi blízký, dokud nezemřeli
Christine Jorgensen pro časopis Hour, 80. léta

Sebevědomá a mediálně známá Christine se naplno vrhla na uměleckou kariéru. Kromě herectví objížděla i noční kluby jako zpěvačka, zpívala mimojiné i texty o radosti, že je nyní ženou.

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / volná licence

Christine Jorgensen v roce 1963

Našla také lásku a se svým milým se dokonce zasnoubila. Ten ale na základě toho přišel o zaměstnání a úřady jim nepovolily sňatek, protože v rodném listě byla Christine úředně stále mužem.

Po zbytek života neustávala v aktivismu, přednášela na vysokých školách a zavedla termín trangender místo méně vhodného transexuál kvůli slovu sex, jelikož o něj nejde - jde o osobnost jako takovou. V roce 1967 napsala autobiografickou knihu, které se prodalo téměř půl milionu výtisků. Zemřela v roce 1989 na rakovinu plic a močového měchýře ve věku nedožitých 63 let.

Použité zdroje:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Christine_Jorgensen

https://www.britannica.com/biography/Christine-Jorgensen

https://www.washingtonpost.com/history/2023/06/12/first-transgender-surgery-christine-jorgensen/

https://www.denik.cz/ze_sveta/christine-jorgensenova-george-jorgensen-prvni-transsexual-v-usa.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz