Hlavní obsah
Sport

První novodobé olympijské hry hostily pouze čtrnáct zemí a dávaly jen zlato a stříbro

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: George E. Koronaios / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Hlavní stadion Panathinaiko v řeckých Athénách

První novodobé olympijské hry se konaly v roce 1896 po více jak 1500 letech od těch posledních antických. Vzkřísil je francouzský baron Pierre de Coubertin a položil tak základy největšího moderního sportovního svátku na světě.

Článek

První novodobé olympijské hry se konaly během měsíce dubna roku 1896 v Athénách, hlavním městě Řecka. Tato země nebyla pro jejich konání vybrána náhodně, ale s ohledem na historii antických olympijských her, které se konaly právě ve starověkém Řecku v Olympii. Původní antický stadion však dějištěm her být nemohl, zůstaly po něm jen rozvaliny a celá okolní oblast byla zemědělská a nevhodná pro konání her.

Duchovním otcem a zakladatelem novodobých olympijských her byl francouzský historik a učitel Pierre de Coubertin a během první olympiády došlo i ke vzniku Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Původní plány řeckých organizátorů, některých sportovců i samotného řeckého panovníka na konání olympijských her pokaždé v Athénách nevyšly, Coubertin i MOV byli silně proti této myšlence a stanovili, že se budou hry přesouvat do různých států a měst po celé zemi.

Konání her od 6. dubna souviselo jednak s příznivějším, ne horkým počasím, a také s tím, že Řekové slavili Velikonoční pondělí a navíc den nezávislosti. Do země se sjelo 245 sportovců ze čtrnácti zemí, aby poměřili svoje síly v devíti sportech a jejich třiačtyřiceti disciplínách. Sportovci naší země přítomni nebyli, ale náš člen MOV Guth-Jarkovský zde byl a po návratu začal ihned s nadšením plánovat účast našich sportovců na olympiádě následující.

Už tyto hry měly svůj zahajovací a ukončovací ceremoniál, ač skromnější a bez moderních efektů. Obě tyto akce probíhaly na stadionu Panathinaiko, který byl archeology objeven teprve v roce 1870, ale rok před olympiádou se dočkal kompletní rekonstrukce. Zahájení her přihlíželo kolem 80 000 lidí včetně řeckého krále Jiřího I. a celé královské rodiny. Ulice Athén byly speciálně vyzdobeny různými vlaječkami, fáborky a květinami.

Hry zahájilo defilé sportovních výprav jednotlivých zemí, které se následně na ploše stadionu seřadily do svých sektorů podobně, jako to známe dnes. Následoval projev řeckého prince, který zastával funkci prezidenta her, a po něm promluvil samotný král Jiří I.

Prohlašuji první mezinárodní Olympijské hry v Athénách za zahájené. Dlouhý život národu, dlouhý život řeckému lidu.
Slova krále Jiřího I. Řeckého při zahájení her

Závěrečný ceremoniál probíhal obdobně, představili se na něm zejména všichni medailisté. Zazněla zde také oslavná óda na svobodu, která se od toho momentu stala řeckou hymnou.

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / Volná licence

Snímek ze závěrečného olympijského ceremoniálu, 1896

V jakých sportech se tenkrát soutěžilo? Z širšího záběru byly nakonec vybrány cyklistika, atletika, plavání, šerm, střelba, tenis, gymnastika, vzpírání a zápas. Oblíbené jezdectví narazilo na logistické potíže s přepravou koní a jachting zastavilo špatné počasí a rozbouřené moře. Za vrcholnou disciplínu se považoval maratonský běh, vedoucí ze stejnojmenného města do Athén. Vyhrál jej domácí šampion a jeho triumfu přihlížely statisíce diváků.

Zajímavé je, že oceněn byl v každé disciplíně pouze vítěz a ten druhý, na bronzové umístění se nehrálo. Vítěz dostal stříbrnou medaili, korunku z olivových větviček, minci a diplom. Druhý v pořadí bral medaili měděnou a vavřínovou ratolest.

A jaké státy si odnesly nejvíce stříbrných „zlatých“ medailí? Na prvním místě se umístily USA, následovány byly Řeckem a Německem. V počtu všech medailí ale drtivě zvítězila právě pořadatelská země.

Použité zdroje:

https://www.olympijskytym.cz/article/pamatny-6-duben-den-kdy-byly-zahajeny-prvni-novodobe-olympijske-hry

https://www.e15.cz/magazin/olympijske-vyroci-prvni-novodobe-hry-zacaly-pred-125-lety-1379344

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Letní_olympijské_hry_1896

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz