Hlavní obsah
Lidé a společnost

Roli inženýrky Tejfarové ve Slunce, seno dostala Kateřina Lojdová darem. Hraní se již nevěnuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Špindler / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Její filmové hlášky „Zlatý Strakonice!“ nebo „Simtě, udělej mi kafe, nebo se picnu!“ dávno zlidověly a dorůstají do nich další generace fanoušků trilogie Slunce, seno. Ačkoliv ona sama se herectví dávno nevěnuje. Cesta Kateřiny Lojdové zahnula jinam.

Článek

Kateřina Lojdová se narodila v Praze roku 1961 do umělecké rodiny - otec byl violoncellista a matka výtvarnice. Ona sama si zvolila ze začátku hereckou kariéru před i za kamerou a vystudovala nejen herectví na DAMU, ale i produkci na FAMU. Po studiích krátce působila v angažmá Ústeckého divadla a kromě hraní také moderovala a byla televizní hlasatelkou.

Ke své nejslavnější roli ostré inženýrky Tejfarové ve druhé a třetí časti Troškových lidových komedií Slunce, seno, která pořádně zamíchala vesnickým životem v Hošticích, se dostala zajímavým způsobem. Její matka se v té době blízce přátelila se scénáristou a Troškovým parťákem Petrem Markovem. Ten jí roli napsal přímo na tělo a daroval k jejím narozeninám.

Když přišla nabídka na roli v Slunce, seno a pár facek, tak jsem hned věděla, že to má jediný důvod. Autor scénáře Petr Markov tehdy totiž spal s mou maminkou
Kateřina Lojdová pro deník Blesk

Lojdová na svoje krátké herecké období vzpomíná ráda, ale sama jej vnímá jako okrajovou a dávno opuštěnou kapitolu svého života. Přesto stihla před rolí ikonické „Tejfarky“ účinkovat v dalších asi patnácti filmech. Zapamatovatelná je ještě jako laborantka Eliška Rybička ze snímků Chobotnice z II. patra a Veselé Vánoce přejí chobotnice. Naposledy se mihla v malé roli v televizním filmu Tanec kolem zlatého vejce z roku 1998.

Po listopadovém převratu 1989 ji totiž zlákala politika a svět herectví si sama pro sebe uzavřela. Byla dlouhou dobu poslankyní za stranu ODA. Svoje křeslo v roce 1996 neobhájila a věnovala se pozici poradkyně ministra životního prostředí a byla také tiskovou mluvčí ODA. Poté, co opustila svět politiky, pracovala jako šéfredaktorka společenského magazínu, galeristka nebo psychoterapeutka. Našla také zálibu v keramice a provozovala síť obchodů. Její pracovní rejstřík je vskutku pestrý a inspirativní.

Mezitím se na začátku 90. let seznámila se svým budoucím choťem, mediálním magnátem Michelem Fleischmannem. Když se jim narodila v roce 2000 dvojčata Max a Klára, rozhodla se zůstat ženou v domácnosti a starat se na plný úvazek o rodinu.

Aktuálně jsou děti již dospělé a studují vysoké školy - syn se zhlédl v architektuře a dcera si vybrala obor řízení a inovace na pařížské Sorbonně. A čemu se věnuje Kateřina? Svoji manažerskou a organizační povahu uplatňuje v bytovém designu a věnuje se i rekonstrukcím domů a bytů u nás i v zahraničí. Před pár lety oslavila šedesátiny a v roce 2022 si rychle odskočila zpět před kameru do jedné z epizod seriálu Specialisté.

Na závěr je nutno poznamenat, že herečky Kateřiny Lojdové máme dvě. Ta druhá je mladší, byla první manželkou herce Ondřeje Sokola a dámy nemají pouze shodu jména a příjmení, ale jsou si navzájem vzdáleně příbuzné.

Použité zdroje:

https://zeny.iprima.cz/lojdova-roli-inzenyrky-tejfarove-ze-slunce-seno-dostala-k-narozeninam-vdala-se-za-magnata-416910

https://www.dotyk.cz/magazin/katerina-lojdova-tejfarova-dnes/

https://www.svetzeny.cz/celebrity/co-dnes-dela-inzenyrka-tejfarova-ze-slunce-seno-katerina-lojdova-ma-penez-jako-slupek

https://www.super.cz/clanek/celebrity-hosticke-drbny-by-koukaly-neuverite-co-dnes-dela-inzenyrka-tejfarova-ze-slunce-seno-1293039

https://www.csfd.cz/tvurce/1246-katerina-lojdova/biografie/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kateřina_Lojdová_(1961)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz