Hlavní obsah
Lidé a společnost

Scullyová ze sci-fi seriálu Akta X: herečka Gillian Anderson vyzrála jak rolemi, tak i vzhledem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

V 90. letech vtrhnul na naše obrazovky seriálový fenomén Akta X. Záhadné jevy vyšetřovala dvojice detektivů Mulder a Scullyová. Tu ztvárnila tehdy neznámá herečka Gillian Anderson. Dnes je z ní charizmatická žena, která nemá o seriálové role nouzi.

Článek

Americká herečka se čerstvě po narození stěhovala s rodinou do Velké Británie, kde čekalo na jejího otce studium v oblasti filmu v britské metropoli Londýně. Zde strávila jedenáct let svého života, poté se rodina vrátila zpět do USA. Malá Gillian si tak velmi dobře osvojila britskou angličtinu a její specifický akcent, a i to je důvodem, proč často hraje ve filmech a seriálech britské produkce.

Již na střední škole zahořela láskou k divadlu, kterému se začala věnovat. Po maturitě odjela do New Yorku, kde se živila jako servírka a k tomu začala dostávat i první divadelní role. Ve městě, které nikdy nespí, ale nezůstala dlouho. Stěhovala se po celých Státech a když jí bylo 24 let, zakotvila v mekce filmu Los Angeles. Zde se snažila jako mnoho jiných prosadit u filmu. Zajímavé ale je, že odmítala účast na konkurzech do seriálů. Přitom paradoxně seriál ji nakonec „vyrobil“ a proslavil po celém světě.

Všiml si jí totiž scénárista Chris Carter, který ji chtěl obsadit do role vyšetřovatelky záhadných jevů Dany Scullyové v seriálu Akta X. Producenti o tom ze začátku nechtěli ani slyšet, ale Carter byl neodbytný, herečku do seriálu prosadil, a tak začala její zářná kariéra.

Foto: Keven Law / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Anderson v roce 2004

Pětadvacetiletá Anderson netušila, jak zlomový pro ni seriál bude. Získal si po celém světě obrovskou popularitu a natáčel se dlouhých devět let (1993-2002). Devět sérií bylo ještě nastaveno dvěma dalšími v letech 2016-2018 a vzniklo i několik celovečerních filmů. Zatímco její seriálový partner Mulder v podání herce Davida Duchovneho se posléze u filmu uchytil, ona takové štěstí neměla. Nějaké filmy na svém kontě má, ale bez výraznějších rolí. Nicméně zrovna letos měla výraznější roli reportérky, která zpovídá britského prince Andrewa ohledně jeho skandálů, ve filmu Rozhovor dekády (Scoop).

Na poli seriálů je ale situace jiná, tam se naopak Anderson dařilo i po Aktech X, a to až do současnosti. Výrazné role vytvořila v seriálu Pád (2013-2016), kde excelovala v roli detektivky Stelly po boku hollywodského fešáka Jamieho Dornana. Zahrála si také v seriálu Koruna o britské královské rodině, kde ve 4. sérii (2020) skvěle ztvárnila britskou premiérku Margaret Thatcher. A objevila se také v roli sexuální koučky a matky hlavního hrdiny v úspěšném seriálu Sexuální výchova (2019-2023).

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Parťáci ze seriálu Akta X v roce 2013

Za role agentky Scullyové a Margret Thatcher si herečka odnesla ocenění Zlatý Glóbus.

Její role i ona sama mají vyzrálost, charisma, sex appeal a femme fatale nádech. Z „ošklivky“ Scullyové vyzrála na ženu vamp, která si poradí s každou hereckou výzvou s grácií sobě vlastní a která roste s každou další rolí do krásy a hereckých koncertů.

Foto: Martin Kraft / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Anderson na festivalu Berlinále, 2017

V osobním životě nemá šestapadesátiletá Anderson na muže příliš štěstí. Má za sebou z doby mládí dvě krátká nevydařená manželství, poslední vážnější vztah měla s britským scénáristou Peterem Morganem v letech 2016-2020. Z prvního manželství má dceru Piper, které bude letos v září třicet let, a z druhého manželství vzešli dva synové Oscar a Felix.

Aktuálně se herečka představí světu také jako spisovatelka. Pravděpodobně v návaznosti na seriál Sexuální výchova sama napsala knihu, do které posbírala od žen po celém světě jejich výpovědi o sexu formou anonymních dopisů, ke kterým i ona sama připojila ten svůj. Kniha vyjde v září také u nás pod názvem Chci.

Jako ženy víme, že sex je víc než jen sex. Když mluvíme o sexu, mluvíme o ženství a mateřství, nevěře a zneužívání, souhlasu a respektu, spravedlnosti a rovnostářství, lásce a nenávisti, rozkoši a bolesti. Mnoho z nás o tom však nemluví. Naše nejhlubší, nejintimnější obavy a fantazie zůstávají uzamčeny v našem nitru, dokud k nim někdo nenajde klíč.
Autorka Gillian Anderson k vydání svojí knihy Chci

Použité zdroje:

https://www.britannica.com/biography/Gillian-Anderson

https://gilliananderson.ws/about/bio1.shtml

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Gillian_Andersonová

https://www.csfd.cz/tvurce/1798-gillian-anderson/biografie/

https://medium.seznam.cz/clanek/gillian-andersonova-uz-vi-vse-o-sexualnim-zivote-zen-a-neboji-se-to-zverejnit-50340

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz