Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sériové vraždy manželů Stodolových mohly být zastaveny dříve, vyšetřovatelé opakovaně pochybili

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Jaroslav a Dana Stodolovi se dopustili v letech 2001 a 2002 celkem sedmnácti závažných trestných činů, z nichž osm bohužel skončilo vraždou. Byli odsouzeni na doživotí. V těchto dnech se můžete seznámit s jejich příběhem ve filmu Manželé Stodolovi.

Článek

Kdo je kdo

Dana Stodolová roz. Bábiková pochází ze Slovenska. Rodina trpěla vlivem agresivního otce, Dana tak přerušila studia na gymnáziu, aby se otci vymanila a v patnácti letech se vdala. Manželství se brzy rozpadlo a Dana se společně se svojí matkou a dvěma sestrami přestěhovala do Čech. Provdala se podruhé a odcestovali s manželem do Kanady, kde se živila jako barová tanečnice. Jednoho dne cestou z práce byla znásilněna a silné trauma zaháněla i pomocí prášků. Rozpadlo se jí i druhé manželství a Dana se vrátila zpět do Čech a přestěhovala se k matce do Slavošova u Kutné Hory.

Jaroslav Stodola pochází z Chabeřic a vyrůstal také s násilnickým otcem alkoholikem. Zvládl absolvovat pět tříd základní školy a povinnou docházku dokončil ve škole zvláštní. Nastoupil jako dělník do obuvnické továrny. Po hádce s otcem, kterého Jaroslav prohodil oknem, byl vyhozen z domu a nastěhoval se na ubytovnu. Poté začal pracovat u soukromého obuvníka v Kácově. V této době si připsal svůj první kriminální čin, kdy okradl místního hostinského. Svědci ho popisovali jako klidného člověka, ovšem v opilosti dokázal být velmi agresivní.

Seznámení, svatba a finanční obtíže

Stodolovi se poprvé seznámili daleko dříve, než spolu začali žít. Již v roce 1988 se potkali na vesnické zábavě. Jejich cesty se následně rozešly na dlouhých 13 let. V roce 2001 utrpěl Stodola v zaměstnání otravu krve. V čekárně u lékaře náhodou v tu dobu seděla i Stodolová, dali se do řeči a ona mu nabídla, že se o něj během léčení postará. A během jeho rekonvalescence u ní přerostla jejich známost ve vztah a brzy byla svatba.

Pracovali spolu ve stejném podniku, ale Stodolová nedokázala vycházet s penězi a manželé si začali půjčovat. Ze začátku zvládali půjčky splácet, ale poté, co Stodolová odešla ze zaměstnání (ač tvrdila, že byla propuštěna) a musela opustit i levnou podnikovou ubytovnu, přišla s nápadem, aby manžel na ubytovně kradl vybavení. Krádeže se záhy odhalily a Stodola dostal okamžitou výpověď. Oba se tak dostali již do značných finančních obtíží a zde se tak začíná odvíjet jejich kriminální příběh.

S nápadem oloupit nějakého bezbranného seniora přišla opět Stodolová. Její muž s tím souhlasil. Původně měli zájem seniory pouze okrádat, o vraždách neuvažovali. Vše odstartovalo nešťastnou shodou okolností.

Loupežná přepadení a osm vražd

V září 2001 si Stodolovi vytipovali prvního seniora. Zaměřili se i nyní, i později na lokality a lidi, které znali, často se nelogicky jednalo o nejbližší sousedy. První obětí krádeže byl senior Alois M. z Chabeřic, odkud pocházel Stodola. Dobře tak věděl, že je obět zámožná a že půjčuje peníze. Donutili ho s pomocí nože, aby jim vyplatil 160 000 Kč, pak ho svázali a uprchli. Byl nalezen až po dvou dnech a necelý rok po této události zemřel. K přímé vraždě tehdy zatím nedošlo.

Za necelé dva měsíce se Stodolovi vydali na další finančně motivované přepadení. Bydleli v tu dobu ve Slavošově u matky Stodolové a vyhlédli si přímo souseda Jaroslava Š. z vedlejšího domu. Zatímco Dana zůstala doma a zabavila matku, aby si myslela, že Stodola ještě spí, ten se mezitím vloupal sousedovi na pozemek, přepadl jej, když se vrátil domů z chléva a nutil jej vydat 40 000 Kč. Stodola se maskoval parukou a punčochou na obličeji. Sousedovi se ale podařilo Stodolovi punčochu strhnout. Ten zpanikařil, měl obavy z prozrazení a oběť uškrtil. Tělo narafičil do postele, kterou obložil zapálenými svíčkami, odcizil ještě nějaký majetek a zmizel. Spoléhal se na to, že senioři často páchají sebevraždy a snažil se čin takto zaonačit. Došlo k požáru a započala pochybení při vyšetřování, kdy poranění hlavy a stopy po škrcení oběti nebyly vůbec zaevidovány. Oběť navíc dříve rozhlašovala, že dům radši zapálí, než by jej přenechala dětem a případ byl uzavřen bez cizího zavinění.

Pouhých 12 dní poté se vydali na další přepadení. Tentokrát se vydala do domu sousedky Růženy S. Stodolová, její muž hlídal venku. Sousedka byla známá svojí zálibou ve špercích. Stodolová oběť napadla tyčí, s mužem ji svázali a bili a když i poté odmítla prozradit, kde skrývá peníze a cennosti, udusili ji šátkem a polštářem. Pod postelí našli 50 000 Kč a jiné hodnotné věci. Nafingovali odjezd ženy tak, že ji zakopali na její zahradě společně s doklady a věcmi, které si člověk bere na cestu pryč. Tělo bylo nalezeno až po půl roce při stavbě foliovníku. Policie obvinila tři muže, kteří v okolí okrádali seniory. Ti chtěli okrást i oběť, která to řekla matce Stodolové. I z tohoto důvodu, a také proto, že obět údajně viděla vraha Jaroslava Š. si ji Stodolovi vybrali.

Po pěti měsících - v dubnu 2002 - vraždili Stodolovi znovu a v Měchonicích. Přepadli Antonína a Marii K., nutili je prozradit, kde schovávají peníze. Žena to prozradila a vzápětí byli manželé uškrceni kabelem od stolní lampy. Tentokrát Jaroslav s Danou zvolili jinou zástěrku k zakrytí vraždy - těla rozvázali a pustili plynový sporák. Vyšetřování opět neproběhlo důsledně a případ byl uzavřen jako nešťastná náhoda udušení plynem, ačkoliv byly patrné stopy po škrcení a experti potvrdili, že by plyn nestačil zaplnit tak velkou místnost.

Za další čtyři měsíce se vydali opět do Chabeřic do domu manželů Růženy a Václava H. Seniory škrtili, vymámili z nich 20 000 Kč a utekli. Tito lidé naštěstí přežili, ale maskované Stodolovi nedokázali poznat.

Po měsíci - v září 2002 - odjela Stodolová sama do Jindřichova Hradce. Pod záminkou hledání práce a ubytování se dostala do Kardašovy Řečice, kde se seznámila se seniorkou Marií Č. Ta bohužel uvěřila, že je Stodolová poškozená pražskými povodněmi, slitovala se a Stodolovou nechala u sebe přespat. Druhý den šla na nákup a při návratu objevila Stodolovou, jak se jí hrabe v osobních věcech. Stodolová ženu napadla, svázala na židli a nutila prozradit úkryt peněz. Žena odmítla a byla zavražděna údery kuchyňského válečku a bodnými ranami nožem. Stodolová pak dům uklidila, vytřela podlahu, a ještě jednu noc v něm s obětí přespala a pak zmizela. Tento čin policie jako vraždu vyšetřovala, získala dokonce popis vražedkyně, ale pátrání skončilo neúspěšně.

Po necelých dvou měsících si manželé vybrali opět Slavošov a souseda seniora Josefa M., o kterém věděli, že je při penězích, protože se tím sám chlubil po vsi. Jakmile ráno soused otevřel dveře do domu, aby vyvětral, Stodola ho udeřil do hlavy a omráčeného vynesl na půdu za účelem oběšení. Kabel se ale přetrhnul a vzteklý Stodola souseda ukopal k smrti. Poté manželé prohledali dům, našli menší obnos peněz, ale neobjevili vkladní knížky, na kterých měl soused uloženo téměř 2 miliony Kč. Zde došlo při vyšetřování opět k závažným pochybením a případ byl uzavřen jako sebevražda.

Na konci roku 2002 jeli Stodolovi do obce Brněnec na Svitavsku, kde přepadli rodinu Boženy C., u které v tu dobu pobývaly její dvě dcery. Jedna z dcer totiž plánovala koupit ubytovnu, kde v té době Stodolovi bydleli a ti si vydedukovali, že bude bohatá. Vytáhli z obětí informaci, kde jsou uloženy peníze a poté všechny tři ženy uškrtili. Vše nafingovali tak, aby to vypadalo na sesterskou hádku se zabitím a sebevraždou a následné srdeční selhání jejich matky. Stodolovi ale netušili, že Božena C. útok přežila. Nahlásila, že se jednalo o vysokého muže z ubytovny, popis seděl na několikrát trestaného Stodolu. Kriminalisté manžele Stodolovi vyšetřovali a ačkoliv zjistili, že po vraždách uhradili velkou část dluhů a z ubytovny se odstěhovali, obvinění vznesené nebylo pro nedostatek důkazů. Nicméně naštěstí už byli Stodolovi odhaleni, měli čerstvý záznam na policii a další přepadení už bylo jejich posledním.

Poté, co Stodola propadl po poslední akci závažným psychickým obtížím a pokusil se o sebevraždu (Stodolová ho zachránila), doslechl se v nemocnici o bohaté seniorce v obci Onšovec. Dům této ženy ale nedokázali najít a k přepadení a případné vraždě naštěstí nedošlo. Vzápětí odjeli do Hrádku u Kutné Hory, kde lstí a s nožem v ruce vnikli do domu Josefa P. Ten je upozornil, že brzy přijde na návštěvu jeho syn. Manželé rychle zavřeli oběť do sklepa, v rychlosti odcizili jen pár drobností a mobilní telefon a utekli. Před domem ale náhodou narazili na policistu, který je v minulosti vyšetřoval. A poté, co se Josef P. dostal ze sklepa, nahlásil loupežné přepadení a popsal útočníky, si policie konečně vše spojila a manžele zadržela. Začal tak proces s největšími sériovými vrahy u nás.

Vyšetřování a odsouzení na doživotí

Jaroslav Stodola se postupně k činům doznal a ze začátku kryl svoji ženu. Po sérii různých sporných výpovědí a poté, co se Stodolová odmítala přiznat a házela vinu na manžela, mimo jiné i za vraždu v Kardašově Řečici, kde byla sama, se Stodola rozhodl přestat svoji ženu krýt a popsal věrohodně průběh všech přepadení a vražd. Stodolová se pod tíhou důkazů začala přiznávat. Zásadní podíl na usvědčení a vyšetřování vrahů měli svitavští kriminalisté, kteří zasahovali už u případu v obci Brněnec. Jaroslav i Dana byli odsouzeni k doživotí a v roce 2006 se dohodli ve vzájemné nepřítomnosti na rozvodu. Aktuálně sedí Stodolová v ženské věznici v Opavě a nechala si změnit příjmení na Zeislová, Stodola sedí ve Valdicích.

U výslechu se Stodolou jsme se ‚skamarádili‘. Vy s ním musíte vykouřit cigaretu, musíte s ním chodit na záchod. Já jsem měl největší strach, že mi skočí ze čtvrtého patra z toho schodiště na krajském ředitelství a mě zavřou. Musíte se s ním bavit tak, že to neříká policajtovi, ale kamarádovi
Kriminalista Libor Cach vzpomíná pro Svitavský deník, 2024

Ve světle všeho, co se událo, je skutečně s velkým podivem, že se vražednému řádění této chladnokrevné dvojice, která neoplývala ani přílišnou inteligencí a své činy neměli ani do puntíku naplánované a stoprocentně kryté, nepodařilo zabránit mnohem dříve. Během vyšetřování jednotlivých zločinů došlo k tolika pochybením, která čas Stodolových na svobodě nešťastně prodloužila a umožnila jim tak zmařit mnohem více lidských životů.

Osudu manželů Stodolových se aktuálně věnují dva projekty. Prvním z nich je film Manželé Stodolovi (2023), který z pláten našich kin míří v těchto dnech na populární streamovací platformu (v hlavních rolích herci Jan Hájek a Lucie Žáčková) a o kterém se dá stručně říci, že posiluje psychologickou linku postav a jejich vztahu a upozaďuje tu kriminalistickou. Druhým počinem je dokumentární série Případ Stodolovi, přinášející oproti filmu naopak podrobnou rekonstrukci případů i vyšetřování policie, kterou nedávno uvedla jedna naše soukromá televizní stanice na své streamovací platformě.

Anketa

Shlédli jste již film Manželé Stodolovi?
Ano, povedl se
19,1 %
Ano, nijak mne ale neoslovil
23,4 %
Ano a nelíbil se mi
1,1 %
Ne, ale chystám se shlédnout
12,8 %
Ne a neplánuji ho shlédnout
35,1 %
Nevím / Rozhoduji se, zdali mám na takové téma žaludek
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Použité zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_a_Dana_Stodolovi

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-historie-manzele-stodolovi-cire-zlo-ktere-bylo-mozne-zastavit-mnohem-driv-245953?noredirect=1

https://svitavsky.denik.cz/krimi/stodolovi-krimi-vrazda-svitavsko-rozhovor.html

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pripad-stodolovi/r~415f5aa8d4b511ee9d3d0cc47ab5f122/

https://tv.nova.cz/porad/pripad-stodolovi/clanek/546572-nejpodrobnejsi-rekonstrukce-pripadu-stodolovi-petidilny-voyo-special-mirka-vanury-obdivuje-praci-policie

https://www.csfd.cz/film/914031-manzele-stodolovi/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Film Manželé Stodolovi

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz