Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slovenský herec a kaskadér Vladimír Furdík dobyl Hollywood, zahrál si Nočního krále ve Hře o trůny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Raboe001 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Donedávna našemu divákovi zcela neznámý slovenský kaskadér, choreograf a herec Vladimír Furdík vytvořil svoji životní roli Nočního krále ve světovém seriálovém megahitu Hra o trůny. Přitom v Hollywoodu působí přes 30 let a má na kontě desítky filmů.

Článek

Rodák z Bratislavy se k filmu dostal poprvé ve svých patnácti letech díky svým kaskadérským činnostem a jezdeckému klubu, který zapůjčoval koně do filmů. Trvalé bydliště mají s manželkou a dětmi sice v Olomouci, ale Furdík se specializuje na zahraniční filmovou produkci včetně Hollywoodu, kde působí již od roku 1990 hned po pádu železné opony a pohybuje se tak neustále na cestách po celém světě v závislosti na filmových lokacích.

Vedle kaskadérství se věnuje také přípravě a choreografii kaskadérských a bojových scén. Zaskakuje také za herce v náročných a nebezpečných scénách jako dubler, jeho podobu využívají třeba u Nicholase Cage, Marka Stronga nebo Toma Hiddlestona. Mezi nejvýraznější filmové počiny, pod kterými je podepsán i on, patří Tři mušketýři, Stardust, Tristan a Isolda, Eragon, Válečný kůň, Skyfall (Bondovka) nebo Thor: Temný svět. Jeho profese je přirozeně spojena s nebezpečím a zraněními, zatím nejvážnější zranění s krvácením do mozku se mu přihodilo v roce 2000 na ostrově Malta, kdy nebylo prvních pár hodin vůbec jasné, zdali a v jakém stavu přežije.

Zejména v posledních letech se uplatňuje také stále častěji jako herec. Vidět jste jej mohli třeba ve filmech Princ z Persie: Písky času (2010), Sherlock Holmes: Hra stínů (2011) nebo ve velkofilmu Prometheus (2012), kde ztvárnil jednoho ze strážců vesmírného plavidla.

Foto: Malachi108 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vladimír Furdík v roce 2018

Jeho klíčovou hereckou rolí zůstává prozatím Noční král - vůdce Bílých chodců v jednom z nejpopulárnějších seriálových počinů všech dob Hra o trůny (2011-2019), kde se objevil od šesté do osmé série. Jeho maskování do podoby krále trvalo několik hodin a bylo natolik propracované, že v něm nelze herce vůbec poznat. Herecky zde ale začínal s malou rolí pobočníka Nočního krále, kterého v jedné bitvě zneškodnila postava John Snow. A když bylo třeba nahradit herce Richarda Brakea, který hrál zprvu Nočního krále, roli dostal právě on. Pro seriál vytvořil i bojové choreografie.

Nesnažím se najít inspiraci u jiných lidí ve videích. Hraje tam roli hlavně moje fantazie. Postavím se do tělocvičny, vezmu si zbraň, přečtu scénář a tvořím.
Vladimír Furdík popisuje svoji choreografickou tvorbu

Seriál v roce 2019 skončil a děj na jeho konci přišel mnoha fanouškům nevyvedený. Vyčítali mu unáhlenost a velké nesmyslné zvraty v charakteru některých klíčových postav. Furdík byl ale s koncem spokojen.

Jakkoliv by ten seriál skončil, vždy by nebyli spokojeni všichni. Osobně se mi ale závěr líbil. Lidé byli v šoku, že byl konec unáhlený a postavy se proměnily. Já to tak nevnímal. Ten příběh jsem prostě bral, jak šel. Kvůli smlouvě to nemůžu moc komentovat a zodpovědnost je hlavně na scenáristech.
Vladimír Furdík v pořadu Za scénou na MFF Karlovy Vary

Naopak čestí fanoušci byli potěšeni zákulisním dokumentem o tomto seriálu a konkrétně scénou, kdy Furdík při několikahodinovém líčení do role poslouchal desky bratří Nedvědů, aby si ukrátil dlouhou chvíli.

Ačkoliv se začíná více a více objevovat v hereckých rolích, nemá Furdík toto označení rád a stále se cítí být zejména kaskadérem, dublerem a choreografem. Nezbývá než mu popřát další filmové úspěchy a poděkovat za šíření dobrého jména naší zemi.

Použité zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/muzi-nocni-kral-ze-hry-o-truny-zije-v-olomouci-40279281

https://www.comiccon.cz/guests/111/vladimir-furdik

https://people.com/tv/game-of-thrones-night-king-actor-vladimir-furdik/

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/vladimir-furdik-za-scenou-nocni-kral.A190708_130055_filmvideo_kiz

https://www.reflex.cz/clanek/filmy-a-serialy/94046/nocni-kral-ze-serialu-hry-o-truny-tajemnou-postavu-hraje-slovensky-kaskader-ma-pozoruhodnou-karieru.html

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Furdik

https://www.csfd.cz/tvurce/20724-vladimir-furdik/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Vladimír Furdík

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz