Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stanislav Tříska alias Škopek ze Slunce, seno,… brzy ovdověl a předčasně zemřel. Vnuk je hokejista

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Richenza / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Místní zámeček jakožto filmová centrála JZD Hoštice u Volyně

Legendární pivař a povaleč Škopek byl jedinou zásadní filmovou rolí vynikajícího divadelního herce Stanislava Třísky. Rodák z Plzně našel herecké i rodinné štěstí ve Zlíně, kde bohužel předčasně přišel o životní lásku a poté sám podlehl infarktu.

Článek

Jeho cesta k filmové trilogii Slunce, seno,… vedla přes herečku a budoucí filmovou manželku Škopkovou Helenu Růžičkovou. Režisér Zdeněk Troška měl první z filmů „Jahody“ prakticky obsazený, ale role Škopka zůstávala prázdná. A právě Růžičková si vzpomněla, že kdysi účinkovala v jednom z televizních pořadů se Stanislavem Třískou a že by on mohl být jejím hoštickým parťákem. Troška si zajistil jeho fotografii a bylo rozhodnuto.

V podstatě o celém obsazení jsem už měl jasno, chyběl nám jenom Škopek. Když jsem se s Helenkou radil, koho jí vybereme za manžela, vzpomněla si, že něco točila v televizi právě se Stanislavem. Našel jsem si jeho fotku a okamžitě jsem věděl, že on bude pro tuto roli tím pravým.
Zdeněk Troška pro server Prima Ženy, 2022

První ze série filmů byl divácky úspěšný jistě i díky přirozenému a uvěřitelnému výkonu vesnického obtloustlého milovníka pivka a kanape v podání Třísky, a tak vznikla další dvě pokračování, kde nemohl herec chybět. Jeho vzezření a výkon byl tak přesvědčivý a „obyčejný“, že jej mnozí diváci považovali za jednoho z mnoha neherců, kteří se na natáčení podíleli.

Jeho cesta k herectví ale nebyla přímočará. Nepocházel z uměleckých poměrů, nevystudoval herecké školy. Rodák z Plzně se vyučil na brašnáře a pracoval jako dělnická síla ve fabrice na výrobu kol. Vedle toho se ale věnoval ochotnickému divadlu a dostal se tak až na prkna Západočeského divadla v Chebu. Stal se součástí profesionální scény a dostal příležitost ztvárnit mnoho kvalitních rolí.

Po šesti letech se přesunul do angažmá divadla ve Zlíně, které se stalo jeho životní scénou a kde setrval až do své smrti. Patřil zde k jádru souboru a platil za jednoho z nejoblíbenějších a nejobsazovanějších tamních herců. Na nějaký čas se stal také uměleckým šéfem zlínského souboru.

Angažmá pouze jednou přerušil, a to pod tíhou rodinné tragédie, kdy mu po vážné nemoci předčasně zemřela jeho žena Zdeňka. Odstěhoval se tenkrát do Prahy - potřeboval změnu prostředí a čas vyrovnat se s tak bolestnou ztrátou mimo známá zlínská místa, která by mu ženu připomínala. Zapojil se do souboru Činoherního klubu, ale po pár měsících se vrátil zpět - jeho osudový Zlín mu prostě chyběl.

A zde jeho život také záhy skončil. Prodělal vážný infarkt, který jej zastihl v divadle po představení. Naneštěstí nebyl nikdo poblíž, pomoci se tak nedočkal a jeho tělo bylo nalezeno až ráno. Bylo mu pouhých 63 let, zemřel v roce 1996 pouhých 5 let od uvedení poslední z trojice bláznivých komedií Slunce, seno, erotika.

Byla s ním skvělá spolupráce, škoda, že jeho život vyhasl tak brzy. Dohrál, šel se osprchovat a pak jako vždycky usedl před zrcadlem ve své šatně. Ráno našla uklízečka už jen bezvládné tělo.
Zdeněk Troška pro server Prima Ženy, 2022

Známou osobou se stal i Třískův vnuk, pětadvacetiletý Daniel Huf (herec měl syna a dceru), ovšem ve zcela jiném oboru - jedná se o skvělého hráče hokeje taktéž ve Zlíně. Svého slavného dědu bohužel nikdy nepoznal, narodil se až po jeho smrti. Ale před časem na něj hezky zavzpomínal:

Neměl jsem tu čest ho poznat osobně, což mě strašně mrzí. Děda zemřel v roce 1996 a já se narodil až tři roky nato. Díky vyprávění z rodiny toho o něm ale vím hodně. Všichni říkají, že by si se mnou rozuměl asi nejvíce. Byl to veselý, bezvadný člověk, navíc miloval hokej, který hraju. Ten den, kdy zemřel, se stala spousta nešťastných náhod. Strašná smůla byla, že tam zrovna v tu dobu nikdo nebyl. Táta mi říkal, že mu Stanislav oznámil, že až dozkouší, osprchuje se a přijde na návštěvu. Už tam ale nepřišel.
Daniel Huf pro Český rozhlas

Ačkoliv to byl zejména skvělý divadelní herec, který za sebou zanechal mnoho rolí a obdržel cenu J. K. Tyla, hrál také téměř v šedesáti filmech a televizních inscenacích. V osobním životě byl vášnivým kuchařem, který rád experimentoval s cizokrajnými recepty, ale také velmi dobře kreslil, hrál nohejbal a stolní tenis a svého času dokonce skákal s padákem.

Ale výraznou filmovou roli měl prostě jen jednu - pro většinu diváků si navždy zajistil slávu spjatou právě s rolí hoštického manžela Heleny Růžičkové.

Anketa

Vzpomenete si, jak se jmenovala filmová postava Škopek křestním jménem?
Jaroslav
60,3 %
Bořivoj
1,3 %
Vladimír
13,6 %
Stanislav
24,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1685 čtenářů.

Použité zdroje:

https://zeny.iprima.cz/stanislav-triska-ze-slunce-seno-zemrel-predcasne-jeho-mrtvolu-nasla-ho-uklizecka-190687

https://www.csfd.cz/tvurce/21911-stanislav-triska/biografie/

https://www.osobnosti.cz/stanislav-triska.php

https://zlin.cz/zpravy/stanislav-triska-ctvrt-stoleti-na-nebeskych-prknech/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz