Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stávková pohotovost odborů ohledně výše platů ve státním sektoru je prostě nehoráznost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Odborové svazy vyhlásily od středy 24.7. stávkovou pohotovost, která nutí vládu, aby státním zaměstnancům přidala nejméně 10 % k jejich platu. Vzhledem k aktuální výši státních platů a neefektivitě mnoha státních institucí to považuji za tristní.

Článek

V důsledku toho, že stále neexistuje dohoda mezi vládou a odborovými svazy ohledně navýšení platů v letošním a příštím roce, vyhlásili předáci odborových svazů ve středu 24. července stávkovou pohotovost. Což považuji za nehoráznost a drzost prvního kalibru i jen s ohledem na to, že se má zase přebujelému státnímu aparátu přidávat, když jeho zaměstnanci berou v průměru více, než lidé v soukromé sféře, a je třeba vzhledem k rostoucímu státnímu dluhu snižovat státní výdaje.

Průměrná mzda i medián mezd (částka, kterou polovina lidí svým platem nedosahuje a polovina ji přesahuje) se již několik let pohybuje ve vyšších cifrách ve srovnání státní vs. soukromý sektor. V roce 2022 činila průměrná mzda v ČR 45 259 Kč u státního a 43 003 Kč u soukromého sektoru a medián 42 245 Kč vs. 36 104 Kč. Co mají tedy odbory zapotřebí dohánět? Proč se mají státní platy opět navyšovat? Jsou snad státní zaměstnaci důležitější a mají brát více než lidé ve firmách, které generují zisk, ze kterých se financuje stát?

Česká republika tak patří k menšině zemí, kde to je takto prazvláštně a z mého pohledu špatně nastaveno. Vždy by měli vydělávat více lidé, kteří ve firmách produkují kapitál, než ti, kteří jej spotřebovávají. Mluvím o průměru - mnoho státních zaměstnanců samozřejmě dělá kvalifikovanou, hodnotnou a potřebnou práci a ti zasluhují platy vyšší. Celkově by bylo potřeba platy ve státním více individualizovat jako je tomu ve firmách a jednou pro vždy se zbavit platových tarifů a stupňů, které naprosto nesmyslně mrhají státními financemi. Proč je plošně nastaveno, že zaměstnanci státu mají vyšší plat jen proto, že jsou v instituci dlouho? Vypovídá to něco o jejich pracovních kvalitách, na které by měla být navázána platová navýšení? Ovšemže nikoliv, a tak máme mnoho úřadů a jiných institucí plných starších lidí, kteří odvádí za hodně peněz málo muziky.

Za další se již několik let volá po zeštíhlení státního aparátu a redukci počtu zaměstnanců hlavně z řad úředníků. Nic se v tomto směru ale neděje a navíc mnohá pracoviště ještě personálně posilují. A vše stojí víc a víc peněz z našich daní. A ještě se má dále přidávat? Vždyť je to na hlavu!

Vyjadřuji se kompetentně - sám jsem jako mladý pracoval ve dvou státních institucích. A po krátké době jsem vždy znechuceně odešel. Na vlastní oči jsem denně viděl nehorázné plýtvání penězi a také počtem pracovníků, který nejen zde, ale zejména na mnoha úřadech bývá zbytečně vysoký a dost lidí tam je zaměstnáno nadbytečně. Starší kolegové měli daleko vyšší plat, ale většinou nikoliv vyšší množství nebo kvalitu odvedené práce. Spoustu práce jsme dělali tzv. do šuplíku - nikomu k ničemu nebyla, ale stát si ji žádal. Naprosto zbytečně.

Vrcholem pro mne bylo vyprávění kamaráda, který pracoval v jedné pražské nemocnici na IT oddělení jako školitel PC techniky. Na stejné pozici byl s kolegyní a práce měli v průměru tak na dvě hodinky denně při plném pracovním poměru! Další kolega vkládal novinky na web a to mu zabralo tak hodinu denně, zbytek pracovní doby hrál hry a po obědě spal. Ano, spal! Bezostyšně přímo za kancelářským stolem. A nikomu to zjevně nevadilo. Jiná kolegyně byla naprostým vrcholem - byla IT zaměstnanec a její jediná činnost byla jednou za týden roznést čisté ručníky po asi patnácti kancelářích! Ale měla pár let do důchodu, pracovní místo tam pro ni finančně bylo. A nejen ona brala ve finále více než některé zdravotní sestry! Sestry, které se starají o zdraví pacientů a často se ani nezastaví braly méně než „koordinátorka čistých ručníků“ na IT oddělení! Je toto vůbec možné? Jaktože to takto v praxi ve státním chodí? Pokud máte svoje osobní příklady takového nehorázného plýtvání, napište mi je bez diskuze do diskuze.

Takže to je jen malý konkrétní příklad, milí spoluobčané, jak je s penězi ve státním zacházeno. A já se ptám, kdy a jestli vůbec tomu někdy někdo udělá přítrž. Je to vůbec reálné ten rozbujelý a mnohdy zbytečný státní moloch optimalizovat?

Anketa

Souhlasíte s dalším navyšováním platů ve státním sektoru?
Ano, plošně
48 %
Ano, ale individuálně a ne všem
24 %
Ne
22 %
Nevím / Nemám názor
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Vlastní úvaha autora vychází z jeho osobních zkušeností a vyprávění blízkých přátel a je podpořena články:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zive-odborari-zvazuji-vyhlaseni-stavkove-pohotovosti-kvuli-platum-351386

https://echo24.cz/a/HesND/zpravy-domoc-statni-zamestnanci-drti-soukromy-sektor-mesicne-tisice

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/statni-zamestnanci-plat-vydaje-urednici.A240723_155257_ekonomika_vajo

https://www.e15.cz/domaci/zamestnanci-statu-a-samosprav-dostanou-od-zari-pridano-narust-podle-planu-odboru-by-jen-letos-stal-22-miliard-1416955

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz