Hlavní obsah
Umění a zábava

Taneční projekty milénia Holki a Verona změnily složení a stále vystupují, nové hity ale nepřichází

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Skupina Holki v roce 2023

Psal se počátek nového milénia. Skupina Holki již nějakou dobou válcovala české hitparády a diskotéky a projekt Verona byl tehdy na taneční scéně zdatným nováčkem. Už se ale tolik neví, že za úspěchy obou továren na hity stála jedna a tatáž osoba.

Článek

Holki

Taneční skupina vznikla v roce 1999 jako určitý protipól tehdejších „boy bandů“ jako byli Lunetic, T-Boyz nebo V.I.P. Členky do party ve složení Kateřina Brzobohatá, Klára Kolomazníková, Radana Labajová a Nikola Šobichová byly vybrány na základě konkurzu tak, aby hlasově ladily a aby každá zastupovala trochu jiný typ dívky.

Ještě toho roku doslova vtrhly na českou hudební scénu albem S láskou, které bylo plné nenáročných tanečních, ale chytlavých melodií. Možná si vybavíte pilotní hit „Už mi nevolej“ nebo song „Můj kluk“.

Po roce následovalo další úspěšné album Pro Tebe, které obsahuje hity „Letní ráno“, „Mám ráda“ nebo „Někdy příště“. Osvědčená písňová aranž se u lidí stále chytala, a tak za další rok, tedy v roce 2001, spatřilo světlo světa album Spolu, které se neslo v podobném duchu, jako ta předchozí a možná si z něj vybavíte písně „Jsi senzační“ nebo „Když mě líbáš“.

Holki byly stále na vrcholu popularity a následující rok tak vzniklo další album Vzpomínky zůstanou se stejnojmeným pilotním songem nebo hitem „Nejšťastnější pár“.

Jednalo se ale o poslední album, na kterém jsme mohli slyšet původní dívčí čtveřici. V červnu 2003 skupinu opustila černovlasá Nikola, která se pokusila nepříliš úspěšně o sólovou kariéru. Nicméně její píseň „Šedá“ z roku 2003 tenkrát bořila hitparády a diskotéky.

Holki následně již ve třech vydaly poslední album této éry začátku milénia Ať to neskončí s písní „Padám výš“ a emotivní baladou „Pro mámu“. O rok později vyšla ještě kompilační deska mapující jejich největší hity a poté se skupina rozpadla.

Na sólovou dráhu se po vzoru Nikoly pokoušely vydat i další „holki“, ale opět s minimálními úspěchy. Radana vydala poměrně úspěšný singl „Nebezpečná“, Katka přišla s albem, inspirovaným černou americkou muzikou, Klára vydala do dnešní doby čtyři sólové desky.

Slávu původní sestavy ale žádná z děvčat nepřekonala a nejspíš i proto obnovily Holki v roce 2008 svoji skupinovou činnost. Ale opět ne ve čtyřech - zatímco Nikola se ke skupině znovu připojila, Klára už se zpátky nevrátila a pokračuje v sólové dráze, ale vystupuje i s písničkami ze společné éry.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Skupina Holki v roce 2014

Holki stále vystupují i v dnešních dnech, ale víceméně už čerpají pouze z dávné slávy a reprodukují hlavně původní hity. Sem tam vydají i něco nového, ale fanoušci prostě chtějí svoje „staré mladé“ holky, byť již dávno dospěly v ženy a maminky.

Za úspěchem skupiny stála klíčová osoba, jejich stvořitel a autor většiny písní, hudebník Peter Fider. Podpořen úspěchem skupiny Holki se rozhodl přijít na český hudební rybníček ještě s dalším projektem.

Verona

V roce 2002 rozjel Peter Fider vedle projektu Holki další hudební projekt, který se odlišoval jinou taneční aranží, pouze jednou zpěvačkou a tím, že byl Peter ve Veroně na rozdíl od Holek viditelný jako klávesista a MC (člověk, který svým hlasem a stimulací k aktivitě burcuje davy při koncertech zvoláváním různých hlášek a pokynů).

Verona stejně jako Holki zasáhla taneční publikum hned od začátku alby „Náhodou“ a „Nejsi sám“. Hlavní tváří skupiny se stala zpěvačka Markéta Jakšlová (dnes Plecháčová), které bylo v počátcích skupiny pouhých sedmnáct let.

Tato dvě úvodní alba obsahují nejzásadnější tvorbu skupiny. Možná jste sami na diskotékách tančili na hity „Náhodou“ , „Krásnej den“, „Nejsi sám“ nebo třeba „Kde lásku brát“. V roce 2005 jsme pokračovali v tancování na „Den co den“, „Jen Tobě“ a o rok později na „Girotondo“. Zapamatovatelná je i taneční záležitost z roku 2008 „Stay with me“, která bodovala i v sousedním Polsku, nebo balada „Ztracená bloudím“ z roku 2010.

Foto: Artur Mycio / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Markéta Jakšlová v roce 2011

Do roku 2015 vydala Verona ještě pár dalších hitů, zejména „Hey Boy“ a „Endless“. Poté se v roce 2017 Markéta rozhodla po šestnácti letech skupinu opustit, aby se mohla věnovat manželovi a synovi Maxovi a dceři Avě, ale také svému sólovému projektu MARQET, se kterým začala již čtyři roky nazpět.

Peter Fider skupinu Verona nezabalil a přizval k sobě zpěvačku Veroniku Stýblovou, která byla v té době známá jako finalistka dvou talentových soutěží. V roce 2018 vydali píseň „Complicated“, ale na dřívější slávu již navázat nedokázali a doposud nevydali žádné album. Podobně jako Holki obrážejí aktuálně diskotéky, kulturní domy a festivaly po celé zemi, kde fanoušky zásobují zejména nostalgií a svojí hitovou ranou tvorbou.

Anketa

Patříte k fanouškům skupin Holki a Verona?
Ano, vyrostl/a jsem na nich a poslouchám je dodnes
57,7 %
Dříve jsem je poslouchal/a, nyní už ne
15,3 %
Ne, mám rád/a jinou muziku
24,5 %
Jiná možnost / Neznám tyto skupiny
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 163 čtenářů.

Použité zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Holki

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/holki-kapela-radana-labajova-katerina-brzobohata-nikola-sobichova-impuls.A240227_113159_lidicky_zar

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-clenky-divci-skupiny-holki-penize-jsme-proste-rozfofrovaly-40300368

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Verona_(hudební_skupina)

https://praha.rozhlas.cz/vymenit-po-sestnacti-letech-zpevacku-neni-legrace-skupine-verona-se-s-uspechem-8659647

https://retroweb.cz/verona-hity.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz