Hlavní obsah
Zdraví

V horkých dnech nám hrozí úžeh nebo úpal. Co je co, první pomoc při obtížích a jaká je prevence

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Vysoké letní teploty, pobyt na přímém slunci, horko na pracovišti nebo třeba jízda přehřátou tramvají dokáží často přivodit zdravotní komplikace v podobě úžehu či úpalu. Čím se tyto obtíže odlišují, jak je řešit a hlavně jak jim předcházet?

Článek

Rozdíl mezi úžehem a úpalem

Lidé často úžeh s úpalem zaměňují a stále tápou, co je co. Přitom rozdíl je jednoduchý a spočívá v příčině. Úžeh je způsobený pobytem na přímém slunci, kdežto úpal vzniká jako důsledek pobytu v přehřátém prostředí, čili je způsoben horkem. Úžeh tak často provází také spálená pokožka a úpal nás vůbec nemusí potkat v létě, ale i v jiném ročním období, třeba při dlouhodobém pobytu v přeplněných prostorech nebo při cestě dopravním prostředkem, kde je přetopeno nebo prostě horko. Úžeh se také často projevuje až několik hodin po pobytu na sluníčku, typicky i v noci, kdy nám začne sálat tělo.

Jak poznáme, že trpíme na úžeh nebo úpal?

Na začátku je třeba zdůraznit, že příznaky obého jsou si velmi podobné, tedy podle nich nepoznáme, zdali máme úžeh či úpal, ale odvozujeme vždy od toho, kde jsme pobývali, zda na slunci nebo v horku.

Typickými příznaky jsou malátnost, pocit žízně (sucha v ústech), bolest hlavy, pocit přehřátí, nevolnost a zvracení, zrychlený tep a dech, případně i pocity zmatení a závratě.

První pomoc při daných obtížích

V první řadě je třeba postiženého uložit do polohy vleže do stínu, chladu a dobře větraného prostoru a podložit mu nohy. Veškeré nadbytečné oblečení musí pryč. Dále je třeba chladit dostupnými prostředky - studené obklady nebo zábaly, studená vana. Ochlazujeme zejména hlavu, v případě horších obtíží celé tělo. Dbejte na hydrataci vlažným, ne studeným nápojem, vhodnější než voda je minerálka nebo iontový nápoj, případě slabý černý nebo ovocný čaj.

Z farmak a kosmetiky je možno použít v nutném případě léky na bolest hlavy. Spálenou pokožku chladíme přípravky s panthenolem, aloe vera, kyselinou hyaluronovou a jinými klidnícími látkami. Doporučuje se i bílý jogurt nebo tvaroh.

Jakmile vidíte, že postupy nepomáhají nebo jsou obtíže závažné, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.

Prevence obtíží

Jak předejít úžehu či úpalu je z logiky věci celkem nasnadě. V případě úžehu je nutná dostatečná hydratace organismu, nejlépe vodou a ne tekutinami, které odvodňují (kofein, alkohol) a zejména nepobývat dlouhou dobu v horkých dnech na přímém slunci. Vyhledávejte stín, ochlazujte se, jak to jde a vyvarujte se pobytu venku kolem poledne a brzy odpoledne, kdy je žár největší. Na prevenci úpalu je dobrá opět hydratace a vyvarovat se dlouhodobému pobytu v horku - chladit se, přizpůsobit oblečení, v Praze vyměnit horkou tramvaj za chládek metra apod.

Chraňme zejména děti, ale i seniory

Malé děti jsou na přehřátí daleko náchylnější, navíc nemají rozum na to sami sebe ochránit, proto musí být v jejich případě rodiče daleko důslednější. Hrozí totiž i fatální následky a v nejhorším úmrtí. Vzpomeňme si na zprávy a zoufalé děti zavřené ve vyhřátých autech. Nikdy takto dítě nenechte, i kdybyste si byli jistí, že odbíháte jen na chvilku. U seniorů se riziko potíží zvyšuje tím, že zpravidla dostatečně nepijí a mívají oslabený pocit žízně. Horší zdravotní stav má pak za následek i horší projevy úžehu nebo úpalu.

Mnohým z nás je v létě v teple na sluníčku někde u vody s našimi blízkými moc dobře a snadno tak zapomeneme nebo si neuvědomíme, že už jsme na slunci či v horku moc dlouho. Mysleme na to a můžeme tak následným nepříjemnostem snadno předejít.

Anketa

Zakusili jste již někdy úžeh / úpal?
Ano, opakovaně
10,4 %
Ano, jednou či párkrát
65,9 %
Ne
17 %
Nevím
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.ftn.cz/upal-a-uzeh-816/

https://www.fitzivot.cz/zdravi/upal-uzeh/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwtNi0BhA1EiwAWZaANPspcc1Qxglb3ELhEcjxk7HhPx0uQeZ2uW37Qk2XsZ5×aKoEZ-qFDRoCPaYQAvD_BwE

https://www.dumazahrada.cz/clanek/upal-20220519.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwtNi0BhA1EiwAWZaANEnP8XwgD5-LUiXbjXKBds7Qah8hm5o6humOvM3CjaK7LzXFMPGEvxoCnvYQAvD_BwE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz