Hlavní obsah
Cestování

Víkendový výlet do Ambergu aneb za krásami bavorských měst nemusíte jezdit daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Nabburská brána vás zavede do historického centra města

Máte rádi výlety do bavorských měst? Ať už za jejich architekturou, za dobrým jídlem a pitím nebo za nákupy? Už jste byli ve všech známých blízkých městech a nevíte kam dál? Pouhých 80 km od hranic a po dálnici na vás čeká bavorský Amberg.

Článek

Projedete kolem Rozvadova a za pouhou hodinku už jste autem v centru Ambergu. Město s necelými 50 tisíci obyvateli nabízí vše, co od bavorského města čekáte a nemusíte se plahočit až do Norimberku, Řezna nebo do Mnichova, kde jste možná už i byli a poohlížíte se, kam zajet jinam, kde to ještě neznáte. Pokud vám Amberg unikl, doporučuji rozhodně toto město navštívit.Vymezte si na návštěvu víkend, ale to hlavní se dá stihnout i za jediný den.

Historické centrum oddělují od zbytku města zachovalé hradby a parkový příkop. Doporučuji vstup do centra od jihovýchodu skrze architektonicky krásnou Nabburskou bránu. U ní se také nachází množství parkovišť pro turisty a od českých hranic dojedete městem přímo sem.

Centrum je poměrně malé - má na délku cca 1 km a na šířku půl kilometru - ale je hustě protkáno sítí malebných uliček a skýtá mnoho k vidění. Na centrálním náměstí Marktplatz stojí dvě impozantní budovy - bazilika sv. Martina a amberská radnice.

Foto: Miroslav Strnad

Centrální náměstí s bazilikou sv. Martina

Na západním konci centra můžete obdivovat rozlehlý komplex budov jezuistkých kolejí, knihovny, románsko-gotického kostela sv. Jiří a maltézských zahrad. V severní části je krásné městské divadlo a v uličce Fronfestgasse hotel, postavený v budově 300 let staré bývalé věznice, kde si můžete vyzkoušet spaní ve stylových kobkách jako vězni.

Restaurace po celém centru bývají během oběda plné, doporučuji rozlehlou, ale pěknou restauraci hned vedle městského divadla, kde je místo vždy.

Foto: Miroslav Strnad

Město je protkáno mnoha malebnými zákoutími

Centrum protíná od severu k jihu tok říčky Vils, která na jihu podtéká jednu z nejikoničtějších budov města - tzv. amberské brýle. Jedná se o budovu kombinovanou s historickým mostem, jehož oblouky společně s odrazem ve vodě vytvářejí iluzi brýlí. Procházku po centru můžete zakončit v zeleni parkového příkopu.

Foto: RobRoskopp / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Amberské brýle

Výhled na město můžete zažít z nedalekého kopce, na který pohodlně vystoupáte z centra během 45 minut. Cestou budete procházet křížovou cestou až na vrchol, kde stojí poutní kostel Maria Hilf. U něj nebo i kousek dál v lese jsou zbudované vyhlídky, které vám dopřejí kochat se výhledem na staré centrum města, na předměstí i do daleké krajiny.

Foto: Miroslav Strnad

Poutní místo nad městem Maria Hilf

Foto: Miroslav Strnad

Vyhlídka na město Amberg

Nákupní možnosti doporučuji dvě. Přímo v historickém centru je dlouhá nákupní třída Georgenstrasse, lemovaná množstvím bister, restaurací, místních obchůdků všeho druhu, ale i obchodů módních řetězců. Druhou možností je velká nákupní zóna u vjezdu do města přímo směrem od českých hranic.

Anketa

Nalákalo vás město Amberg k návštěvě?
Ano, mám v plánu sem zajet na výlet
37,7 %
Město už jsem v minulosti navštívil / a.
55,1 %
Ne, nechystám se sem.
7,2 %
Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě autorovy návštěvy a vlastních vzpomínek za pomoci mapy.cz a https://cs.wikipedia.org/wiki/Amberg.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz