Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Z jihu se k nám šíří velké, černé a hlučné včely drvodělky. Není třeba se jich obávat, jsou užitečné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Z jižních zemí se k nám vlivem počasí dostávají samotářské velké včely drvodělky, šířící se postupně po celém našem území. Na rozdíl od asijských sršní jsou vítanými užitečnými pomocníky a pokud nejsou provokovány, není třeba se jich nijak obávat.

Článek

Včely drvodělky (Xylocopa) patří mezi největší zástupce hmyzu čeledi včelovitých. Dorůstají velikosti až tří centimetrů a leckdo si je tak zaměňuje za nebezpečnou sršeň asijskou. Odlišují se však snadno celočernou lesklou barvou s kovově fialovým nebo modrým nádechem křídel, kulatým tělem typickým pro včelu nebo čmeláka a mají za hlavou typický včelí kožíšek. Typický je i jejich řachotavý let, který připomíná hluk chroustů a lidé jej přirovnávají k malému vrtulníku nebo rozbitému výfuku.

Drvodělky jsou poměrně jedovaté, dokáží svým jedem usmrtit i malého savce nebo ptáka, ale rozhodně se jich nemusíte vy ani vaše děti obávat. Jsou plaché a mírumilovné a na lidi neútočí. Tak jako většina zvířat i tyto včely samice jsou útočnější, když chrání svoje mladé. Jed samců není tak silný jako samiček a útočí opět pouze, pokud jsou vyprovokováni.

Foto: Pixabay.com

Původně tropický a subtropický druh včel byl u nás pozorován prvně na přelomu 19. a 20. století, pak se o něm desítky let u nás nevědělo. Až od devadesátých let minulého století evidujeme drvodělky v nejteplejších oblastech jižní Moravy. Postupně se i díky oteplování planety šíří po celém našem území.

Jedná se o včely samotářky, které si v párech budují malá hnízda v proláklinách, dutinách a různých chodbičkách ve dřevě. Zde tvoří komůrky, kam kladou vajíčka a kde pak žijí jejich larvy - oblíbená potrava ptáků. Aktivitu vykazují od jara do podzimu, přes zimu se uchylují do škvír stromů nebo našich obydlí.

Foto: Pixabay.com

Drvodělky patří mezi zdatné opylovače, díky dlouhému sosáčku zvládnou i květy, do kterých jiný hmyz „nedosáhne“. Nijak neškodí a nevytlačují žádné naše původní druhy, jedná se tedy v tomto případě o vítané návštěvníky, kteří naší přírodě prospívají. Vědci tedy důrazně žádají, aby je lidé nezabíjeli a nepoškozovali jejich hnízda. Pokud chcete těmto včelám aktivně pomoci, zasaďte si na zahradu spíše jižní teplomilné kvetoucí rostliny a pořiďte hmyzí hotel.

Zatím se u nás usídlují tři druhy drvodělek - malá, potulná a zejména nejhojněji se vyskytující drvodělka fialová. Ačkoliv se jejich teritorium u nás stále rozšiřuje, jsou stále poměrně vzácné a pokud na ni natrefíte, zůstaňte v klidu, neodhánějte ji a pozorujte její pilnou službu přírodě.

Anketa

Setkali jste se již s včelou drvodělkou?
Ano, opakovaně
66,7 %
Ano, jednou či párkrát
14 %
Ne, dosud jsem ji neviděl / a
16,9 %
Nevím
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1524 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/drvodelka-cerna-vcela-30000308.html

http://www.vcelynastrese.cz/atlas/drvodelky.html

https://www.denik.cz/zvireci-denik/vcely-samotarky-oceni-hmyzi-hotely-bohate-se-vam-odmeni-20240324.html

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Drvodělka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz